Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
eiersalade

Zelfgemaakte eiersalade

  • Eenvoudig

  • 20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd

Op een toastje tijdens de borrel, of op de boterham bij de lunch: zelfgemaakte eiersalade is altijd een goed idee. Daarom delen wij het recept voor de mix van verse eieren, mayonaise en kruiden.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Lees verder na de advertentie

Op een toastje tijdens de borrel, of op de boterham bij de lunch: zelfgemaakte eiersalade is altijd een goed idee. Daarom delen wij het recept voor de mix van verse eieren, mayonaise en kruiden.
Serveertip
Natuurlijk kun je je zelfgemaakte salade zo op een toastje, een cracker of op een snee (geroosterd) desembrood serveren, maar eiersalade combineert ook heel goed met gerookte zalm, plakjes avocado, ham of gebakken bacon. Voeg deze smaakmakers dus zeker eens toe aan je toastje.

Bereiding

  1. Leg de eieren in een pan en giet er koud water over tot ze onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat nog ca. 4 minuten rustig koken. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water.

  2. Pel en snipper de sjalot zeer fijn. Verhit de olie in een pan. Fruit de sjalot ca. 3 minuten, maar laat hem niet kleuren. Voeg een snufje kerrie toe en fruit nog ca. 1 minuut. Laat afkoelen.

  3. Pel de eieren en verwijder de dooiers uit het eiwit. Druk de eidooiers door een fijne zeef. Meng de sjalot, de crème fraîche, de mosterd en de mayonaise door de dooiers en breng op smaak met zout en peper.

  4. Hak de eiwitten grof. Snijd de bieslook fijn. Meng het eiwit en de bieslook voorzichtig door het dooiermengsel en breng nogmaals op smaak met zout en peper. Lekker met brood.

Per portie: 254 kcal | 2 g koolhydraten | 14 g eiwit | 21 g vet

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: eigen collectie

Eiersalade bewaren?
In een afgesloten bakje kun je een zelfgemaakte salade zo’n drie dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is een minder goed idee daar wordt de salade snel papperig van.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (8 stemmen)

Gebruik hardgekookte eieren

Wanneer je eiersalade gaat maken, moet je eerst op de juiste manier eieren koken. Je kunt het beste hardgekookte eieren gebruiken. Van zachtgekookt ei word je salade namelijk al snel een papje, en daar wordt niemand blij van.

Hardgekookte eieren kun je zowel grof hakken als heel fijn snijden of zelfs door een zeef halen voor je ze door de salade mengt. Het is maar net wat je zelf lekker vindt.

Varieer met smaken

Wil je eens variëren op de klassieker? Voeg eens wat fijngesneden augurk of kappertjes toe. Geef de eieren een beetje pit met een fijngehakt chilipepertje, een snuf (gerookte)paprikapoeder of een theelepel mosterd. Ook lekker: een scheutje worcestershiresaus of snuf kerriepoeder. Wat verse dille werkt ook goed, helemaal wanneer je de eiersalade serveert met gerookte zalm bijvoorbeeld.

Normaal gesproken wordt eiersalade vaak gemaakt met mayonaise, maar als je een wat lichtere variant wilt kun je ook kiezen voor Griekse yoghurt of kwark.

Zonnige eiersalade

Zonnige eiersalade van Jamie Oliver

Wil je eens lekker variëren? Ga dan voor deze versie met dukkah en granaatappel. Zo gaat deze salade nooit vervelen.

Naar het recept
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!