Misschien heb je een bepaald beeld bij riviercruises, waarbij voornamelijk een oudere doelgroep zich dagenlang amuseert met een boot over de Waal, de Rijn of andere Europese rivieren. Niets is minder waar, zolang je maar de juiste cruise uitzoekt. Ik voer een paar dagen mee met de Chef’s Table Cruise, en ben sindsdien fan…
Advertentie
Culinaire riviercruises
Sinds deze zomer varen de Chef's Table Cruises van Transcend Cruises i.s.m. Creators of Live over de Europese rivieren. Je kunt verschillende routes kiezen, zowel binnen Nederland als diverse vaartochten naar het buitenland. Ik stapte aan boord in Rotterdam, om vervolgens via Keulen naar Frankfurt te varen met één van hun eerste culinaire riviercruises.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Chef's Table Cruises
Bij Chef's Table Cruises geniet je telkens van een uniek samengesteld programma, inclusief een geweldige culinaire beleving. Je stapt aan boord van de luxueuze Advance by Transcend Cruises, een uniek schip in z'n soort.
Tijdens deze culinaire riviercruises geniet je van luxe, mede door de grote hotelkamers én geweldige gastvrijheid aan boord. Daarnaast komt je niets te kort, de cruises zijn namelijk all-inclusive. Zo kun je de hele dag door drankjes bestellen, en geniet je naast de exclusieve diners van een uitgebreid ontbijt en een heerlijke lunch.
Advertentie
Advertentie
Aan boord in Rotterdam
Om zelf te ervaren hoe zo'n riviercruise is, stap ik in Rotterdam aan boord. Vanaf een afstand zie ik de boot al liggen aan de Boompjeskade. Het luxe schip valt op tussen de andere riviercruises, alleen al door de afmetingen. De Advance by Transcend Cruises is namelijk 135 meter lang en bevat 55 luxe suites, daar waar de meeste schepen van dit formaat ruim 100 kamers bevatten.
Zodra ik aan boord stap word ik vriendelijke begroet door Jacco Verschoor van Creators of Live. Mijn bagage wordt alvast naar mijn kamer gebracht, terwijl ik proost met een kleurrijke cocktail en incheck bij de receptie. Een goed begin, ik heb er nu al zin in. Al heb ik een sceptisch stemmetje in mijn achterhoofd, een riviercruise klinkt gewoon niet zo sexy...
Advertentie
Luxe suites met uitzicht
Voor ik naar mijn hotelkamer loop, maak ik een rondje over het schip. Verdeeld over drie dekken loop ik door het prachtige restaurant, de sfeervolle bistro en een ruimte om te ontspannen en te werken. Vervolgens loop ik naar het bovenste dek, waar een goedgevulde cocktailbar zit én waar je plaats kunt nemen op het ruime zonnedek.
Niet veel later open ik de deur van mijn hotelkamer, het is alsof je de suite van een luxe boutique hotel binnenstapt. De badkamer is groot - met twee wastafels en een ruime regendouche. Het kingsize bed is gericht op het raam, dat van het plafond tot de vloer loopt, waardoor je een geweldig uitzicht over het water hebt.
Mijn koffer staat al klaar in de kamer, ik ruim snel de inloopkast in en bekijk de suite van top tot teen. Over elk detail is nagedacht, tot aan de fles bubbels die al klaar staat. Het grote raam kan met één druk op de knop grotendeels naar beneden, waardoor er een Frans balkon ontstaat, om nog beter van het uitzicht te kunnen genieten.
Ik neem plaats aan het bureau om wat te werken, terwijl ik geniet van het uitzicht over de Erasmusbrug en een kopje koffie, want elke kamer beschikt over een koffiezetapparaat en een gevulde minibar.
Advertentie
Vertrek vanuit Rotterdam
Rond 15.00 uur vertrekt het luxe schip vanuit Rotterdam, om in iets minder dan 24 uur naar Keulen te varen. Het gezelschap aan boord is divers, van een groep Amerikaanse toeristen, tot aan jonge tweeverdieners en een chef die een paar dagen vrij heeft genomen, speciaal voor deze cruise.
Vanaf het water ziet het Nederlandse landschap er toch een stuk romantischer en mooier uit dan vanuit de auto of de trein. Overal langs het water zie je koeien grazen, vaak al badend in het water, langs de oevers van de rivier. Het beste uitzicht heb je overigens vanaf het grote zonnedek, waar je met een goed glas wijn in de hand achterover kunt leunen in één van de relaxte stoelen.
Na de lunch, verzorgd door het team van de Advance by Transcend Cruises, loop ik terug naar mijn kamer, via het zwembad - want zelfs dat is aan boord te vinden, samen met een gym.
Advertentie
Sterrenchefs aan boord
Elke Chef's Table Cruise onderscheidt zich op een aantal punten van de standaard riviercruises. Allereerst door alle luxe aan boord, de gastvrijheid, het all inclusive-concept én de prachtige hotelkamers, maar ook doordat er telkens een sterrenchef aan boord is.
Ditmaal vaart chef Joris Bijdendijk mee (RIJKS en Wils Restaurant), samen met zijn team. Hij verzorgt twee uitgebreide diners van vijf gangen, waarbij al zijn signature dishes voorbijkomen. Als kers op de taart geeft Joris ook nog eens een aantal masterclasses.
Voor de masterclass moet ik nog een nachtje slapen, maar voor het eerste diner neem ik letterlijk plaats aan de Chef's Table, een tafel in een aparte ruimte - met uitzicht over de rivieren - voor kleine gezelschappen.
Advertentie
Uitgebreid diner
De eerste avond staan er geweldige gerechten op het menu van Joris Bijdendijk en zijn team. Zo starten we een pani puri met makreel als amuse, die absoluut smaakt naar meer. Vervolgens komt er een groene gazpacho op tafel, waarbij ik mij moet inhouden om het bord niet schoon te likken.
De tartaar van langoustine en koolrabi is misschien wel mijn favoriete gerecht van de avond, al is de klassieke kippendij met sambal en beurre blanc ook om je vingers bij op te eten...
Het dessert bestaat uit twee delen, eerst krijgen we een kaasplankje met kazen van Fromagerie L'Amuse, gevolgd door een rijstpudding met abrikoos en eggnog. Meer dan voldaan sluiten we de avond af op het zonnedek met een cocktail, met uitzicht op Nijmegen terwijl we de Waalkade passeren, om vervolgens mijn ruime bed op te zoeken.
Masterclass aan boord
De volgende ochtend word ik al vroeg wakker, na een fijne nacht. Ondanks dat er flink wat stroming is op de rivieren, vallen de golven mee. Het schip deinst af en toe op en neer, waardoor je haast in slaap wordt gewiegd als je in bed ligt. Eerst zet ik een kop koffie in mijn kamer, uiteraard met uitzicht vanaf mijn Frans balkonnetje.
Het ontbijt is in buffetvorm, met een ruime keuze aan zowel zoet als hartig. Na het ontbijt maak ik een rondje over het zonnedek om vervolgens wat te werken in mijn hotelkamer. De wifi aan boord is goed genoeg om prima te kunnen werken.
Aan het eind van de ochtend duik ik de keuken in, om samen met een aantal anderen de masterclass van Joris Bijdendijk te volgen. Er staan drie gerechten op het menu: gegratineerde oesters, coquilles met beurre blanc en crêpes suzette. Met behulp van Joris en zijn team lukt het ons om een geweldige lunch op tafel te zetten, in minder dan twee uur tijd.
Dagje Keulen
De dag vliegt om, en voor ik het weet ligt het schip rond 14.00 uur 's middags alweer stil langs de Keulse kade. Vanuit mijn hotelkamer kijk ik uit op de Dom van Keulen, een prachtige gotische kathedraal, waarvan de bouw ooit startte in 1248 (maar pas in 1880 werd voltooid).
Er is meer dan genoeg tijd om Keulen te verkennen, met dit lijstje met hotspots in mijn hand maak ik dan ook al wandelend een rondje door de stad. Om uiteindelijk op een zonnig terras neer te strijken voor een ijskoud Keuls biertje. Natuurlijk aan het water, met uitzicht op de Advance by Transcend Cruises.
Culinaire riviercruises: nóg een diner
Ook de tweede avond verzorgt Joris Bijdendijk het diner. Ditmaal staan er gerechten zoals hamachi met ajo blanco op het menu, maar ook een millefeuille van rode biet, smaakvolle zwezerik en feta met een sorbet van dille. De rode draad? De gerechten zijn stuk voor stuk onweerstaanbaar lekker en smaken naar meer. Net als de bijpassende wijnen overigens.
Ook na een tweede dag - met een afsluitende cocktail - duik ik tevreden mijn bed in. Wat een feest is deze culinaire cruise tot nu toe, mijn scepsis is als sneeuw voor de zon verdwenen na twee dagen cruisen op de rivieren.
Het Midden-Rijndal
Nu verwacht je misschien dat culinaire riviercruises alleen maar in het teken van eten en drinken staan, maar niets is minder waar. De laatste dag word ik namelijk wakker met een onweerstaanbaar mooi uitzicht vanuit mijn hotelbed. We varen door het Midden-Rijndal in Duitsland, tussen Koblenz en Frankfurt.
Dit gedeelte van de Rijn strekt zich uit over zo'n 65 kilometer. Naast prachtige heuvels en wijngaarden varen we langs ontelbaar veel kastelen en historische steden. Het landschap is mede gevormd door meer dan 2000 jaar terrasvorming op de steile hellingen, wat maakt dat het een uniek natuurlandschap is.
Na een kopje koffie loop ik snel richting het zonnedek, om te ontbijten in de zon, mét geweldig uitzicht. Mijn scepsis was al verdwenen, maar toch ben ik nog verrast door het mooie gebied waar we doorheen varen, onderweg naar onze eindstop vandaag.
Culinaire riviercruises
De laatste dag kom ik - mede door het uitzicht - helemaal tot rust, terwijl ik met wat hapjes en drankjes geniet van de zon. Voor ik het weet leggen we al aan in Wiesbaden, een stad vlak voor Frankfurt. Met een lunchpakketje in de hand stappen we van boord, om plaats te nemen in de touringcar die al staat te wachten, om ons weer naar Nederland te brengen.
Eerlijk is eerlijk, ik was behoorlijk sceptisch over een riviercruise. Ik had een boot vol bejaarden verwacht, met saaie uitzichten en kleine kamers. Nu vermoed ik nog steeds dat veel riviercruises precies zijn wat ik verwacht, maar Chef's Table Cruises is een absolute uitzondering.
De combinatie van de luxe aan boord, de gastvrijheid van het team en de geweldige gerechten van de sterrenchefs maken deze culinaire riviercruises tot een minivakantie.
En nee, het is niet goedkoop - maar voor twee overnachtingen in een luxe hotelkamer, twee uitgebreide diners van een sterrenchef, ontbijt, lunch, onbeperkt drankjes, optredens van muzikanten in de avond en toegang tot een zwembad en gym is het absoluut niet duur. Zeker niet als je ook nog eens bedenkt dat er eigenlijk ook nog een stedentrip bij inzit...
Meer weten over de verschillende data, bestemmingen en sterrenchefs? Kijk dan op transcendcruises.com/vr.
Advertentie
Onze tips
Restaurants in Rotterdam: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants in Keulen: de beste brouwerijen, hotspots en tips
Dit zijn de beste Italiaanse restaurants van Nederland
Deze culinaire steden in Europa wil je niet missen
Restaurants in Hamburg: de beste hotspots & tips
Restaurants in Enschede: de beste hotspots en tips
Entree Awards 2024: de beste bars, restaurants en hotels van Nederland
Hotel & Welness Zuiver opent luxe restaurant – en daar wil je eten!
Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.