Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
fine dining in Bangkok

Fine dining in Bangkok: 9x de beste restaurants

Profielfoto van BasBas Erkens

Als je naar de Thaise hoofdstad Bangkok reist kun je natuurlijk al het streetfood niet overslaan, maar wist je dat je ook héél erg goed fancy uit eten kunt? Van Michelinsterren tot aan de beste culinaire belevingen, dit zijn mijn favorieten als het op fine dining in Bangkok aankomt.

Lees verder na de advertentie

Fine dining in Bangkok

In Bangkok hoef je je nooit te vervelen, zeker als foodie niet. Zowel overdag als midden in de nacht is er genoeg te doen in de Thaise hoofdstad, van de beste markten vol streetfood tot foodtours en kookcursussen. Maar de stad is ook veel sterrenrestaurants rijk, die het bezoeken meer dan waard zijn. Fine dining in Bangkok? Jazeker!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Gaggan

Bij Gaggan in Bangkok zit je gegarandeerd op de eerste rij, bij een diner wat zich het best laat omschrijven als kruising tussen een culinaire beleving, een opera, een karaokeshow, een theaterstuk en een geweldig gangenmenu.

Met maar veertien zitplaatsen zit je direct aan de keukenbar, waardoor je volledig wordt meegenomen door Gaggan, terwijl hij je met zijn uitgesproken persoonlijkheid meeneemt op culinaire reis. Los van de beleving zijn de gerechten ook nog eens om je vingers bij af te likken, waarbij je vaak niet eens weet wat je eigenlijk eet.

Ik omschreef een avond bij Gaggan eerder al als een soort culinaire paddotrip, maar dan op een hele goede manier. Reserveren dus!

Gaggan at Louis Vuitton

Lukt het je niet om een plekje te reserveren bij Gaggan? Probeer het dan eens bij Gaggan at Louis Vuitton. En ja, dit is precies zoals het klinkt: een prachtig restaurant middenin de futuristische winkel van Louis Vuitton in Bangkok, ook wel LV The Place.

Verwacht hier geen culinaire achtbaan of karaoke, maar wel de mooiste en lekkerste klassiekers van Gaggan, geserveerd in een uitgebreid gangenmenu. Chef-kok Vix Rathour en zijn team - allemaal opgeleid door Gaggan zelf - bereiden de mooiste gerechten, vol van smaak en met alsnog een stukje beleving.

Ook hier geldt overigens dat je ruim van tevoren moet reserveren voor een plekje, zeker als je wilt dineren. Voor de lunch heb je vaak wat meer kans op een tafeltje, al serveren ze dan een wat kleiner gangenmenu.

Potong

In 2024 werd chef-kok Pam (Pichaya Soontornyanakij) nog uitgeroepen tot de beste vrouwelijke chef in Azië. Bij restaurant Potong - dat ze samen met haar man runt - proef je waarom ze deze prijs won. Het is dan ook niet voor niets dat het restaurant ook nog eens is bekroond met een Michelinster.

Voor fine dining in Bangkok ben je hier in ieder geval aan het juiste adres. Het restaurant bevindt zich in een oude apotheek, in een donker zijstraatje in de wijk Chinatown. Laat dat je niet afschrikken, want vanaf het moment dat je het restaurant binnenstapt kom je in een andere wereld terecht.

Chef-kok Pam combineert de Chinese en de Thaise keuken, en dat werkt heel erg goed. Naast verfijnde gerechten en goede wijnen serveert Pam misschien wel de lekkerste pekingeend die ik ooit heb gegeten. En dan heb ik nog niets gezegd over de onvergetelijke beleving en gastvrijheid in de smalle, oude apotheek van vijf verdiepingen.

Sühring

De tweelingbroers Matthias en Thomas Sühring zijn beide chef-kok, en zijn tevens de eigenaren van restaurant Sühring in Bangkok. Zodra de poort voor het restaurant opengaat, stap je een groene oase van rust binnen. Het restaurant bevindt zich namelijk in een prachtige villa, in een wat luxere wijk van Bangkok.

De broers koken samen met hun team een geweldig gangenmenu, het restaurant is dan ook niet voor niets bekroond met maar liefst twee Michelinsterren. Het menu is geïnspireerd op de smaken uit hun jeugd en diverse familierecepten, waardoor er veel Duitse technieken en smaken aan bod komen.

De Duitse smaken vermengen zich met Thaise invloeden en Franse technieken, wat resulteert in een geniaal menu van meerdere gangen - waarbij elk gerecht er uitziet als een kunstwerk. Ook de wijnen passen goed bij het menu, dus ik raad je zeker de pairing aan. Al eindig je de beleving met typisch Duitse schnapps en eierlikör (naar het recept van oma Sühring).

Nusara

Chef Ton (Thitid Tassanakajohn) is de eerste én enige Thaise chef die de Art of Hospitality Award heeft gewonnen en maar liefst met twee restaurants in de World’s 50 Best Restaurants staat. Eén van die restaurants is Nusara, misschien wel mijn favoriete plek als het aankomt op fine dining in Bangkok.

Nusara is een eerbetoon aan de grootmoeder van chef-kok Ton, aan de hand van verschillende Thaise familierecepten in een modern jasje. Zo bestaat het menu uit een combinatie van vooruitstrevende gerechten die je nergens anders vindt en klassieke Thaise gerechten die veel indruk maken.

Daar komt nog eens bij dat dit restaurant op een bijzondere locatie zit, waarbij je vanaf je tafeltje uitzicht hebt over één van de grootste en mooiste tempels van Bangkok: de Wat Pho. Start beneden met een heerlijke cocktail, neem vervolgens wat bites op het dakterras - met geweldig uitzicht - om je vervolgens culinair te laten verwennen met het gangenmenu.

Le Du

Le Du is het andere restaurant van chef-kok Ton (Thitid Tassanakajohn), waarmee hij net als met Nusara in de World’s 50 Best Restaurants staat. Ondanks dat de naam van het restaurant misschien Frans klinkt, betekent het 'seizoen' in het Thais. Zo is elk gerecht opgebouwd met ingrediënten uit het seizoen, zo lokaal mogelijk.

Het team wil graag laten zijn dat Thaise ingrediënten ontzettend rijk van smaak zijn, en goed passen bij fine dining in Bangkok - en ver daarbuiten. Dat ze dit goed lukt blijkt wel uit de vele prijzen die het restaurant heeft gewonnen, waaronder zelfs een Michelinster.

En de gerechten uit het gangenmenu? Fenomenaal! Bereid je voor op wat Thaise pit, gefermenteerd varkensvlees, dry aged eend en riviergarnalen zo groot als kreeften. Wat een smaken en technieken, ik kan niet anders zeggen dan dat ik groot fan ben.

Jay Fai

Bij Jay Fai eet je ongetwijfeld de allerlekkerste knapperige en goudbruine Thaise omeletten met krab, vers voor je neus bereid. Sterker nog; het is één van de weinige plaatsen waar je alleen maar streetfood kunt halen, maar dan wel bekroond met een Michelinster.

Nog een reden om hier in de rij te gaan staan: haar roergebakken noedels met verse zeevruchten en jus. Misschien eet je hier wel het lekkerste streetfood dat je ooit hebt gegeten. Op en top fine dining in Bangkok, maar dan niet zoals je gewend bent. Reserveren is niet mogelijk, dus je zult moeten aansluiten in de rij bij Jay Fai.

Ms. Maria & Mr. Singh

Voordat ik aanschoof aan de keukenbar van Gaggan, ging ik een dag eerder eten bij Ms. Maria & Mr. Singh boven het restaurant van Gaggan. Hier komen de Indiase en Mexicaanse keukens samen in diverse gerechten. Ondanks dat je het misschien niet verwacht, het is een huwelijk om jaloers op te zijn.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een knapperige tortilla gevuld met gehakte garnalen, verse ananas, groene salsa en Indiase kruiden? Of gebakken rijst met linzen en verse vis, uit de houtskooloven? En dan heb ik nog niets gezegd over de smaakvolle taco's en samosa's...

Kortom, reserveer hier een tafel om verrast te worden door Indiase en Mexicaanse smaken, die perfect samengaan in de verschillende gerechten van de menukaart. Bestel er een (paar) cocktail(s) bij en de avond is compleet!

Baan E-sarn Muangyos

Oké, dit is misschien geen fine dining, maar als je in Bangkok bent raad ik je absoluut aan om bij dit restaurant te gaan eten. Chef-kok Gaggan Anand nam mij (samen met een aantal journalisten) mee naar dit Thaise restaurant, en dat was op z'n zachts gezegd een ontzettend smaakvol feestje.

De kaart van Baan E-sarn Muangyos staat vol met typische Thaise gerechten, de één nog lekkerder dan de ander. Gaggan en zijn team gaan hier graag eten na een avond hard werken, en ik snap wel waarom. Van soep en verse groentes tot aan vis en vlees - alles wat zó ongelooflijk lekker.

Pro tip: zorg dat je een beetje bestand bent tegen pittig eten, veel van de gerechten zitten vol Thaise pit. Afblussen met een koud Thais biertje doet overigens wonderen...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.