
Gaggan in Bangkok: één van de beste restaurants ter wereld
Er kunnen slechts veertien gasten terecht bij Gaggan in Bangkok, het restaurant van Gaggan Anand. Het menu bestaat uit 22 smaakvolle gangen, waarbij je continu op het verkeerde been wordt gezet. Eten bij Gaggan voelde als een soort culinaire paddotrip, maar dan op een goede manier…
Lees verder na de advertentie
Gaggan in Bangkok
Bij Gaggan in Bangkok zit je gegarandeerd op de eerste rij, bij een diner wat zich het best laat omschrijven als kruising tussen een culinaire beleving, een opera, een karaokeshow, een theaterstuk en een smaakvol gangenmenu.
Met maar veertien zitplaatsen zit je direct aan de keukenbar, waardoor je volledig wordt meegenomen door Gaggan, terwijl hij je met zijn uitgesproken persoonlijkheid meeneemt op culinaire reis. Los van de beleving zijn de gerechten ook nog eens om je vingers bij af te likken, waarbij je vaak niet eens weet wat je eigenlijk eet.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Gaggan Anand
Chef-kok en virtuoos Gaggan Anand werd geboren in het Indiase Kolkata en studeerde eerst muziek, voordat hij aan zijn culinaire carrière begon. Bij begon ooit met diverse stages bij grote hotelketens, en eindigde in de keuken van El Bulli in Spanje - ooit het beste restaurant te wereld (maar nu helaas gesloten). Zo leerde hij van chef-kok Ferran Adrià veel over moleculaire gastronomie.
Een aantal jaren later, in 2010, opende hij zijn eerste eigen restaurant in Bangkok. Dit restaurant werd meermaals uitgeroepen tot het beste restaurant van Azië, tot het in 2019 de deuren sloot. Niet voor niets, want een paar maanden later opende hij een nieuw restaurant in Bangkok, met dezelfde naam.
In 2024 eindigde Gaggan op de negende plek van de 50 beste restaurants ter wereld, een behoorlijke prestatie. Ik was dan ook vereerd aan te mogen schuiven bij zijn restaurant in Bangkok, al wist ik van tevoren nog niet helemaal wat mij te wachten stond.
Culinaire achtbaan
Terwijl ik in Bangkok was heb ik natuurlijk ongelooflijk veel streetfood geprobeerd, naast dat ik op zoek ben gegaan naar de beste restaurants voor fine dining. Maar eerlijk gezegd, dit alles was een opwarming voor het echte werk - het diner bij Gaggan.
Van tevoren heb ik met opzet weinig voorwerk gedaan, zo heb ik geen idee wat mij te wachten staat. Het enige wat ik weet is dat het een behoorlijke beleving moet zijn, een culinaire achtbaan waarbij je continu aan het denken wordt gezet en eigenlijk geen idee hebt wat je eet.
Donkere ruimte
Aangekomen bij het restaurant (waar je op de bovenste verdieping trouwens Ms. Maria & Mr. Singh vindt, een restaurant van Gaggan waar de Indiase en Mexicaanse keukens samenkomen) worden we voor een gesloten deur opgewacht. Gastheer TK controleert onze namen en geeft aan dat we eerst onze handen moeten wassen. Vervolgens worden we één voor één naar binnen gelaten.
Ik stap een donkere ruimte binnen, waar vooral de harde muziek opvalt. Iemand anders begeleidt me naar mijn stoel, vanwaar ik perfect uitzicht over de keuken heb. Gaggan zelf staat in de keuken, en lijkt wat voorbereidingen te treffen. Links zie ik een neonbord aan de muur hangen, met de tekst be a rebel.
Vervolgens komen één voor één de andere gasten binnen, wat niet lang duurt met maar veertien plekken. Iedereen kijkt wat om zich heen en wacht gespannen af op wat gaat komen.

Twee verschillende aktes
Na een paar minuten gaan de lichten aan in de keuken, al blijft het nog steeds redelijk donker. Gaggan zet de muziek uit en heet iedereen welkom. De uitleg is simpel en kort; we krijgen vanavond 22 gangen geserveerd, verdeeld over twee aktes - zoals Gaggan het noemt.
De eerste akte bestaat uit elf gangen, waarbij we in hoog tempo verschillende hapjes en gerechten krijgen. Sommelier Vladimir Kojic legt vervolgens uit dat hij over de hele avond negen wijnen schenkt, waarbij elke wijn bij meerdere gerechten past.
Terwijl Vladimir de eerste wijn inschenkt vertelt Gaggan verder. Na de eerste akte is er een korte pauze, om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan. Daarna gaan we los, de diepte in, feest vieren zoals nooit tevoren en belooft Gaggan ons een flinke beleving voor te schotelen. Het belangrijkste advies? Verlaat de ruimte alleen als het niet anders kan, want anders mis je een deel van de beleving...
Smaakexplosie
De eerste akte gaat nog relatief rustig van start, één voor één verschijnen er gerechten op tafel. Het allereerste hapje zet meteen de toon. Op mijn hand krijg ik een soort groen bakje van koriander en munt, met daarin een soort witte bol met roze gelei.
Gaggan legt uit dat we het hapje in één keer moeten opeten, hij noemt de amuse yoghurt that explodes. En dat is precies wat er in je mond gebeurt. Het hapje spat uit elkaar, inclusief een knetterend gevoel in je mond, gevolgd door een ware smaakexplosie. Wauw.
Eerste elf gangen
De gangen van de eerste akte volgen elkaar relatief snel op, waarbij een aantal klassiekers van Gaggan op het menu staan - waaronder de eerste amuse. De wijnen passen perfect bij de gerechten, waarbij sommelier Vladimir een voorliefde lijkt te hebben voor wijnen uit Oostenrijk.
Terwijl Gaggan en zijn team de gerechten bereiden in de grote open keuken, vertelt hij uitgebreid over zijn visie, waarbij hij veel muziek afspeelt tijdens het serveren. Gaggan deelt dat hij onmogelijk een duurzaam restaurant kan zijn in een betonnen jungle zoals Bangkok. Zeker niet als je daarbij optelt dat het kraanwater niet drinkbaar is, en iedereen meerdere plastic flesjes met water verorberd op een dag.
Rat brains
Dat is dan ook meteen de inleiding voor het volgende gerecht - er verschijnt een bordje met een iets wat lijkt op hersenen op tafel. Ik proef het gerecht, het heeft een soort zalvige smaak, het doet me een beetje aan lever denken. Ondertussen heeft Gaggan het gezelschap in twee teams opgedeeld, en moeten we raden wat we zojuist hebben gegeten.
Als team gokken we, misschien zet de chef-kok ons op het verkeerde been en is het een plantaardig gerecht. Maar nee, volgens Gaggan zijn er veel te veel ratten in de stad. Hij vangt ze, en geeft ze vervolgens op het met gras begroeide dak van zijn restaurant een goed leven. Daarna verwerkt hij de ratten in diverse gerechten, waarvan dit de eerste is.
Er volgen nog een aantal gerechten, waaronder een soort soep van het rattenbloed, waarbij Gaggan beelden uitlegt hoe dit gerecht gemaakt wordt. Sommige gasten smullen van zijn verhaal, terwijl andere gasten een beetje wit wegtrekken.
Spoiler alert: aan het eind van de avond blijkt uiteraard dat we geen ratten hebben gegeten, Gaggan zet zijn gasten graag op het verkeerde been én aan het denken. De hersenen waren overigens niet plantaardig, maar daadwerkelijk geitenhersenen. En het bloed? Dat was een soort glühwein van tomaat.


De tweede akte
Na een korte pauze is het tijd voor het tweede gedeelte, met nog eens elf gangen. Gaggan is niet alleen chef-kok, maar ontpopt zich ook tot entertainer en verhalenverteller. Tussen de gangen door maakt hij veel grapjes en speelt hij spelletjes met de twee eerder gevormde teams.
Zo moeten we raden wat er in een gerecht zit dat we in het donker opeten. De hints? In zijn keukenteam zit een Koreaanse chef die het gerecht heeft bedacht, en terwijl we het gerecht opeten speelt Gaggan APT. van Rosé en Bruno Mars af. Ondertussen staat het hele team te dansen en te zingen in de keuken, wat uiteraard aanstekelijk werkt - iedereen danst, zingt en klapt mee.
Niemand weet te raden wat er in het gerechtje zit, het blijkt een soort verkoolde bitterbal te zijn, gevuld met kip en kimchi. Gaggan's versie van Korean fried chicken. En dat smaakt ontzettend goed.
Festival Gaggan
Na een aantal gerechten is de sfeer feestelijk en goed. Iedereen heeft er zin in, het voelt alsof ik op een soort festival terecht ben gekomen. En dat festival heet zonder twijfel Gaggan. Wat volgt is haast niet te omschrijven, van battles in de keuken tussen de twee samengestelde teams - elk team maakte een salade voor het andere team, de chefs van Gaggan bepaalden vervolgens de winnaar.
Naast veel entertainment verschijnen er ongelooflijk goede gerechten op tafel. Daar waar normaal belevenissen vaak ten koste gaan van de kwaliteit van het eten, is dat bij Gaggan absoluut niet het geval. Het is dan ook niet voor niets dat hij vorig jaar tot de beste restaurants ter wereld behoorde.
Nu wil ik niet alle gerechten en belevenissen weggeven, het is vooral iets wat je zelf moet ervaren. Ja, moet. Want deze culinaire paddotrip zal ik niet snel vergeten. De achtbaan vol smaken, verwondering en vermaak is one of a kind. Iets wat ik nooit eerder heb ervaren, en misschien wel tot één van mijn beste restaurantervaringen ooit reken.

Naar Gaggan in Bangkok?
Meer informatie of wil je reserveren? Kijk dan op de website van Gaggan. Je vindt het restaurant van Gaggan aan de 68 Sukhumvit 31, (Sukhumvit Road), Klongton-Neu, Wattana, Bangkok 10110.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Fine dining in Bangkok: 9x de beste restaurants

Dit zijn dé hotspots van Bangkok

Hotspots: de leukste Thaise restaurants en adresjes in Nederland

Streetfood: Thais eten uit Tata’s foodtruck

Alles over Thaise vissaus: van Nam Pla tot Pla Ra

Zelf maken: Thaise kleefrijst voor een zachtzoet dessert

8x de lekkerste hamburgers van Nederland

10x romantische steden in Europa voor een stedentrip

Volg nu een sakeworkshop bij Hotel Okura in Amsterdam

21x romantische restaurants voor Valentijnsdag
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.