
Michelinrestaurants in Polen: deze Poolse sterren wil je niet missen
Anders dan de Italiaanse of Franse keuken spreekt de Poolse keuken niet direct tot de verbeelding. Zonde, want je vindt er eindeloos veel regionale specialiteiten en unieke smaken. Naast lokale, traditionele gerechten kent het land ook talloze sterrenrestaurants. Wij lichten er een aantal uit in de steden Warschau, Krakau, Poznań, Gdańsk en Wrocław.
Lees verder na de advertentie
Michelinrestaurants in Polen
Als je weleens in Polen bent geweest weet je het waarschijnlijk als geen ander, het eten in Polen is heel erg goed. Je vindt er niet alleen smaakvolle streekgerechten met lokale producten, maar ook steeds meer goede restaurants. Dit zijn dan ook onze favoriete Michelinrestaurants in Polen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Michelinrestaurants in Warschau
Warschau is de hoofdstad van Polen, waar voortdurend nieuwe culinaire hotspots opduiken. Zowel op traditionele routes als in minder voor de hand liggende wijken vind je talloze bijzondere adressen.

Lees verder na de advertentie
Wij tippen twee van onze favoriete restaurants in Warschau:
Epoka | Michelin-aanbeveling
Zowel het interieur als de keuken van Epoka combineren geschiedenis en traditie met een creatieve, innovatieve aanpak. De chef-kok, Marcin Przybysz, baseert zich op kookboeken uit vorige eeuwen, te beginnen met Stefan Czerniecki’s “Compendium ferculorum” uit 1682. Het proefmenu neemt je mee naar vele Poolse culinaire tradities.

Rozbrat 20 | 1 ster
Dit jaar ontving Rozbrat 20 een eerste ster. En terecht! Chef-kok Bartosz Szymczak leerde het vak in Groot-Brittannië, maar zijn keuken schuwt ook Aziatische invloeden niet. Tegelijkertijd is zijn keuken sterk geïnspireerd op de Poolse keuken. Na de renovatie van vorig jaar is het interieur van het restaurant ook indrukwekkend – minimalistisch en elegant.

hub.praga | 1 ster
In een eeuwenoud gebouw in de wijk Praga Północ in Warschau bevindt zich een restaurant dat het concept van de moderne lokale keuken opnieuw definieert. hub.praga is het oorspronkelijke project van Witek Iwański – een chef-kok wiens passie, onconventionele benadering van ingrediënten en uitzonderlijke precisie zijn erkend door de Michelingids, die het restaurant een ster heeft toegekend. Bij hub.praga is luxe niet geïmporteerd – maar lokaal. Het restaurant werkt samen met boeren, ambachtslieden en liefhebbers die – net als het keukenteam – geloven in respect voor de producten en hun oorsprong.

Lees verder na de advertentie
Michelinrestaurants in Krakau
Zowel in het oude stadsdeel van Krakau als in populaire wijken Kazimierz en Podgórze zijn er tal van restaurants die gerechten van wereldklasse serveren.
Vele combineren traditioneel Poolse smaken en producten met moderne kooktechnieken en artistieke bediening. Wat ons betreft reserveer je in ieder geval bij onderstaande restaurants een tafel.

Lees verder na de advertentie
Wij tippen onze favoriete restaurants in Krakau:
Bottiglieria 1881 | 2 sterren
Dit restaurant is maar liefst bekroond met twee Michelinsterren, en dat is niet voor niets. Verfijning, diepgang en prachtige smaken komen samen in het menu van Bottiglieria 1881, dat geserveerd wordt in een prachtige eeuwenoude kelder. Vraag of je plaats kunt nemen tegenover de open keuken voor nóg meer beleving.

MOLÁM | Bib Gourmand
De bekroonde Bib Gourmand MOLÁM is een van de interessantste culinaire plekken van Krakau. De volledige naam – MOLÁM Thai Canteen & Bar – geeft perfect de sfeer weer. Je waant je hier echt in een Thaise bar – het is er altijd druk en het ruikt er naar intense kruiden. Dé plek voor fans van de authentieke Thaise keuken, maar met een kleine Poolse twist.

Bufet KRK | Michelin-aanbeveling
Het motto van deze plek klinkt als volgt: “We openen het KRK-buffet voor onze gasten uit liefde voor koken en gastvrijheid – en een verlangen naar de smaken van onze kindertijd. We willen terugkeren naar Poolse ingrediënten die ten onrechte vergeten zijn, en tegelijkertijd traditie combineren met moderniteit – door te genieten van smaken van over de hele wereld en deze aan te vullen met uitstekende wijn.”

Lees verder na de advertentie
Michelinrestaurants in Poznań
De laatste jaren is Poznań in opkomst als de Poolse hoofdstad van de moderne keuken. Je vindt hier heel wat plekken
met creatieve culinaire energie, waar chef-koks originele gerechten op het bord toveren met gebruik van lokale ingrediënten.

Lees verder na de advertentie
Dit zijn onze ultieme tips voor de beste restaurants in Poznań:
A Nóż Widelec | Michelin-aanbeveling
Op het menu van het restaurant staan gevulde koolrolletjes met gebakken bloedworst en knapperige boerenkool, eendenbout met szagówki en aardappelknoedels. Stuk voor stuk Pools en regionaal, maar met een modern karakter. De chef-kok en eigenaar – Michał Kuter – is opgeleid in Londen. Hij miste Polen en zoals hij zegt, “wilde iets doen in zijn eigen land, iets unieks creëren, van ons, maar volgens wereldnormen”.

Zen On | Michelin-aanbeveling
Deze zaak wordt ook wel het koninkrijk van de ramen genoemd en is enorm populair. Je vindt er voor ieder wat wils: van een plantaardige versie met sesam en kokos tot een heldere gevogeltebouillon of een romige kreeftenbouillon. En als je niet van ramen houdt, kun je je laten verleiden door bao buns, dim sum dumplings of Aziatische kimchiburgers.

SPOT. | Bib Gourmand
SPOT. is een van de meest herkenbare restaurants van Poznań, gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale. Het restaurant staat bekend om de uitgebreide wijnkaart en gerechten op basis van seizoensgebonden, lokale ingrediënten. Het menu wordt gedomineerd door de Poolse keuken met Europese accenten, en chef-kok Jakub Hamankiewicz is verantwoordelijk voor de signature dishes. Zijn gerechten combineren eenvoud, creativiteit en aandacht voor detail – inclusief plantaardige opties.

Michelinrestaurants in Gdańsk
Gdańsk is een stad die verrast. Je vindt er prachtige architectuur, fascinerende geschiedenis, originele gerechten en adembenemende natuur. Door de rijke geschiedenis, de ligging aan de Oostzee en het multiculturele karakter heeft
Gdańsk een heel scala aan ongewone gerechten die in de loop van haar meer dan duizendjarige bestaan zijn ontstaan.

Dit zijn twee van onze favoriete restaurants in Gdańsk:
ARCO by Paco Perez | 1 ster
Het menu van ARCO is geïnspireerd op de Europese keuken. Het restaurant ligt op de 33e verdieping, wat voor een prachtig uitzicht zorgt. Het wordt gerund door twee Michelingids-sterwinnaars – Chef Patron Paco Pérez en Chef Antonio Arcieri – en weet haar gasten in elk opzicht te verrassen. Naast heerlijk eten proef je er ook de lekkerste likeuren, het restaurant beschikt namelijk over een unieke likeurencollectie (met meer dan 3000 flessen!).

Eliksir | 1 groene ster
Eliksir is niet alleen een restaurant, maar ook een cocktailbar, evenementenruimte en sigarenkamer. De Michelingids besloot dat Eliksir niet alleen een aanbeveling verdiende, maar ook, als enige restaurant in Polen, een unieke groene ster. Het restaurant zet zich in voor duurzame ontwikkeling – van verantwoorde inkoop tot slim energie- en afvalbeheer en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Sopot
Gelegen op slechts 12 km van het historisch centrum van Gdańsk, is Sopot gezien als de meest modieus badplaats van Polen. Zie deze plaats een beetje als het Scheveningen van Polen. Een luxe strandresort, het toneel van grote evenementen en met een hippe winkelstraat. Het visitekaartje is de langste houten wandelpier van Europa, die maar liefst tot een halve kilometer in de zee reikt.
Vinissimo Restaurant & Wijnbar | Bib Gourmand
Het restaurant, dat sinds 2022 onder leiding staat van Łukasz Chwojnicki, serveert heerlijke minimalistische gerechten, aangevuld met een uitgebreide wijnselectie en een onberispelijke service. De chef-kok is de bescheiden en getalenteerde Łukasz Theus, die met vele vooraanstaande chefs heeft samengewerkt. Het handelsmerk van het restaurant is de wijn. Er zijn meer dan 400 wijnen verkrijgbaar, waarvan er 70 per glas verkrijgbaar zijn.

Michelinrestaurants in Wrocław
De stad Wrocław ligt in het zuidwesten van Polen, aan rivier de Oder. Wrocław is al meer dan duizend jaar oud, en heeft dan ook een rijke geschiedenis, die je overal terugvindt in de stad.
Maar daarnaast kun je er ook erg goed eten, of het nu om typisch Poolse gerechten gaat of om fine dining - er zijn ongelooflijk veel goede restaurants in Wrocław.
Uit eten in Wrocław? Dit zijn twee van onze favorieten:
BABA | Bib Gourmand
Chef-kok Beata Śniechowska won de tweede editie van MasterChef Polska. Na haar winst opende ze BABA in Wrocław. In de tussentijd heeft Beata nog veel meer prijzen gewonnen, zo werd BABA onderscheiden met een Bib Gourmand door Michelin. De menukaart staat vol met geweldige gerechten, stuk voor stuk gebaseerd op Poolse klassiekers – maar dan nét even anders.

IDA kuchnia i wino | Bib Gourmand
Als je wat meer wil weten over lokale en seizoensgebonden producten ben je bij dit geweldige restaurant aan het juiste adres. Je kunt hier haast de hele dag aanschuiven en à la carte bestellen, al raad ik je aan om voor het uitgebreide gangenmenu te gaan. Małgorzata Karkocha-Jakubowska geeft leiding aan de keuken, en dat doet ze heel erg goed. Naast goede gerechten weten ze hier overigens ook veel te vertellen over Poolse wijnen, die goed bij het menu passen.

Restauracja Tarasowa | Bib Gourmand
De Hala Stulecia is een uniek bouwwerk net buiten het centrum van Wrocław, dat sinds 2006 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Naast dat het een symbool van de stad is, vind je er ook een heel goed restaurant: Restauracja Tarasowa. Je neemt plaats in een moderne setting, terwijl je uitkijkt over fonteinen en een groen park. Op het menu staan vooruitstrevende gerechten, die de keuken van Wrocław vertegenwoordigen. Geen zware kost, maar juist prachtige en verfijnde gerechten met enkel en alleen ingrediënten uit de omgeving van de stad.


Foto’s Warschau, Krakau, Poznań en Gdańsk: Polish Tourism Organisation
Foto Eliksir: Karol Kacperski, Eliksir Gdańsk
Foto Vinissimo: Vinissimo Restaurant & Wine Bar
Foto's Bufet KRK, SPOT., IDA, BABA en Tarasowa: Bufet KRK, SPOT., IDA, BABA en Tarasowa
Foto hub.praga & Bottiglieria 1881: Rafał Meszka
Foto’s Epoka, Rozbrat 20, MOLAM, A Noz Widelec, Zen On, Arco by Paco Perez en overige restaurants: Paweł Reszka,
Polish Tourism Organisation
Onze tips

Restaurants in Krakau: de beste tips & hotspots

10x de goedkoopste landen in Europa om uit eten te gaan

Deze culinaire steden in Europa wil je absoluut niet missen

Hotspots in Oostenrijk: verfijnd & culinair

Stedentrip Wrocław: mijn favoriete stad in Polen

Dit zijn de beste Italiaanse restaurants van Nederland

12x de beste culinaire tankstations in Europa

Restaurants in Wrocław: dit zijn de beste hotspots & tips

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


