Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
restaurants in Athene

Restaurants in Athene: de beste hotspots & tips

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Athene is zo’n drie uur vliegen vanuit Nederland, je bent er zo. Naast dat de stad veel geweldige musea en bezienswaardigheden heeft, is er op culinair vlak van alles te ontdekken. Wij maakten een lijstje met onze favoriete restaurants in Athene, van betaalbaar streetfood tot aan fancy fine dining.

Lees verder na de advertentie

Restaurants in Athene

Move over Londen, Parijs en Berlijn! We lichten telkens een wat minder bekende – maar minstens net zo leuke – Europese stad uit. Waar drink je het lekkerste kopje koffie en wat is dé lokale lekkernij? We bundelen onze tips én die van Time to Momo (Marleen Veldhorst) voor de beste restaurants in Athene.

€ 19,99

Bestel Time to Momo Athene:

Time to Momo Athene

Lees verder na de advertentie

Over Athene

Athene is de oudste stad van Europa. In deze Griekse metropool kun je heerlijk eten in een van de vele restaurantjes en traditionele tavernas, uitwaaien op het strand of genieten van het uitgaansleven – want feestvieren kunnen de Grieken als geen ander.

En vergeet vooral het terras niet, want in Athene schijnt de zon meer dan driehonderd dagen per jaar!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Mam: de lekkerste tiropita

Een tiropita is een soort Grieks kaaspasteitje, dat veel wordt gegeten als ontbijt of snack. Het piepkleine zaakje Mam bakt al sinds 1962 de lekkerste tiropita’s en is een waar begrip in Athene.

Ze verkopen ook pasteitjes met spinazie- of gehaktvulling. Pro tip: rond 17.00 uur gaat de oven uit. De dan nog aanwezige pita’s worden verkocht voor half geld.

Je vindt Mam aan Pesmatzoglou 3.

Lukumades

Bij Lukumades steken ze de traditionele loukoumades, een soort Griekse oliebolletjes, in een hip jasje. Naast de klassieke uitvoering, overgoten met honing en bestrooid met kaneel, serveren ze allerlei nieuwe varianten.

Zo hebben ze verschillende chocoladesauzen en zelfs gevulde bolletjes. Kun je niet kiezen? Dan vraag je gewoon om meerdere soorten in één bakje. Aanrader: loukoumades gevuld met romige mastichacrème (gemaakt van mastiekhars).

Lukumades vind je aan Aiolou 21.

Souvlaki Kostas

Een van de bekendste Griekse gerechten is souvlaki. Kostas maakt in zijn kleine souvlakitentje de beste pita met souvlaki van Athene. De bakplaat wordt met houtskool gestookt, de pittige tomatensaus is naar geheim familierecept.

Rond lunchtijd staat de rij wachtenden dikwijls tot buiten, maar Kostas wordt hier niet warm of koud van. Hij bakt rustig door en kletst ondertussen honderduit met de vele vaste klanten.

Je vindt Kostas’ zaak aan Plateia Agias Irinis 2.

souvlaki

Rakadiko Stoa

Doe als de Grieken en bestel – in plaats van een hoofdgerecht – verschillende mezze, kleine Griekse gerechtjes. Bij de echte traditionele tavernas krijg je zelfs geen eigen bord, alleen een vork. Rakadiko Stoa is al meer dan 100 jaar dé plek om mezze te proeven.

Doe als de locals en laat je tafel vol zetten met verschillende soorten. En van het kleurrijke interieur en de livemuziek word je instant vrolijk!

Rakadiko Stoa vind je aan Karaoli Ke Dimitriou 5.

I Kali Zoi

Het oude pand waar I Kali Zoi – ‘het goede leven’ op z’n Grieks – in is gehuisvest ligt naast een klein park. Op het terras, dat volstaat met felgekleurde stoelen, kun je terecht voor koffie, lunch of wijn met een kaasplankje. Ze gebruiken producten van lokale boeren.

Proef zeker hun specialiteit: yoghurt van ezelinnenmelk, geserveerd op de klassieke manier, met stroperige Griekse honing en bestrooid met walnoten.

Je vindt I Kali Zoi aan Thisiou 12.

Strofi

Als je gaat eten bij Strofi, zorg dan dat je een tafeltje op het dakterras bemachtigt, want vanaf daar heb je een onovertroffen uitzicht op de Akropolis. Het is niet voor niets één van onze favorieten.

Dit restaurant in Athene zit in een oud pand dat is gerestaureerd met behoud van de originele details. Het eten is wat verfijnder dan bij een doorsnee taverna. ’s Avonds speelt er vaak een pianiste op het dakterras.

Strofi vind je aan Rovertou Galli 25.

Brettos: ouzoproeverij

Hét drankje van Griekenland is ouzo. Dat Brettos een van de oudste ouzodistilleerderijen van Athene is, zou je niet zeggen als je deze modern ingerichte bar binnenloopt. De kleurrijke bar is een van de weinige plekken in het toeristische hart van Plaka waar meer Grieken dan toeristen komen.

Je kunt hier terecht voor een ouzoproeverij, maar ze hebben ook een uitgebreid assortiment wijnen en likeuren.

Je vindt Brettos aan Kidathineon 41.

Koffie in Athene: Mokka Coffee

Grieken zijn dol op koffie. Ouderen drinken vaak traditionele Griekse koffie, een klein kopje hele sterke koffie met drab. Jongeren gaan voor espresso of cappuccino. Als je koffie bestelt, wordt er gevraagd hoe je deze drinkt: sketo (zonder suiker), metrio (medium zoet) of gliko (zoet). En dat laatste betekent ook écht mierzoet.

Mokka is één van de oudste koffiebranderijen van Athene, waar je traditionele Griekse koffie koopt voor thuis én van een kop koffie kunt genieten. Op traditionele wijze gezet in een briki, een piepklein steelpannetje ingegraven ingloeiend heet zand.

Meer koffietips? TAF, The Underdog, Ohh Boy en Foyer Espressobar zijn stuk voor stuk geweldige koffietentjes.

Je vindt Mokka Coffee aan Athinas 44.

Lees verder na de advertentie

Time to Momo

Time to Momo biedt reisgidsen voor wel 44 steden als bestemming. In de gids van Athene vind je nog veel meer leuke tips voor de stad. Bovendien bevat de gids vijf verschillende routes waarmee je eenvoudig te voet een bepaald deel van Athene kunt ontdekken.

Bij het boek hoort een app, waar je de verschillende wandelroutes vindt. Meer info? Ga naar timetomomo.com.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.