Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken
Jaarlijks vindt in het Zwitserse Sierre een wijnfestival plaats: Vinea Le Salon. Hier proef je de beste wijnen uit Zwitserland, onder het genot van muziek, diverse snacks en natuurlijk raclette. Ik was erbij om het festival te ervaren en volop te proeven van alle mooie wijnen!
Advertentie
Wijnfestival in Zwitserland
Vinea Le Salon is hét wijnfestival in Zwitserland voor wijnliefhebbers en foodies. Jaarlijks komen de beste Zwitserse wijnproducenten samen in het stadje Sierre, in het zuiden van Zwitserland. Tijdens het festival presenteren ze hun beste wijnen - die je allemaal kunt proeven - en worden er diverse prijzen uitgereikt.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Association Vinea
De organisatie achter het wijnfestival - Association Vinea - bestaat sinds 1994, en zorgt er voor dat Zwitserse wijnen op de kaart komen te staan. Letterlijk en figuurlijk. Nu doen ze dit voornamelijk is Zwitserland zelf, er wordt namelijk maar zo'n 1% van de Zwitserse wijnen geëxporteerd naar het buitenland.
Vinea begon ooit als een idee van tien jonge vrienden, die ontzettend van Zwitserse wijn hielden. Ze leerden elkaar kennen in het stadje Sierre, en als liefhebbers besloten ze dat het tijd werd om Zwitserse wijnen te promoten. Ondertussen zijn we dertig jaar verder, en is Vinea uitgegroeid tot een belangrijke organisatie.
Naast het organiseren van het wijnfestival in Zwitersland, reiken ze ook diverse prijzen uit en organiseren ze regelmatig evenementen en proeverijen. Mede door Vinea vind je dan ook in haast elk restaurant in Zwitserland wijnkaarten vol met Zwitserse wijnen.
Advertentie
Advertentie
Zwitserse wijnen
De kans is groot dat je zelf nog nooit Zwitserse wijn hebt geproefd, tenzij je in Zwitserland bent geweest. Die ene procent die geëxporteerd wordt, gaat voornamelijk naar Frankrijk en de Verenigde Staten. Zie je toch ergens een verloren Zwitserse wijn op een menukaart staan of vind je er eentje in de plaatselijke wijnwinkel? Bestel 'm meteen! Zwitserse wijnen zijn kwalitatief gezien ontzettend goed en verrassend qua smaak.
De eerste wijngaarden ontstonden al zo’n 3000 jaar geleden langs de Zwitserse rivieren, aangeplant door de Romeinen. Het grootste wijngebied van Zwitserland ligt in het kanton Valais (ook wel Wallis genoemd), hier vindt dan ook het jaarlijkse wijnfestival plaats.
De wijngaarden van Valais strekken zich uit over ongeveer zestig kilometer, langs de oevers van de Rhône. Deze gaarden behoren tot één van de hoogste van Europa, tot wel 1100 meter boven zeeniveau. Daarnaast is het een zonnig gebied, gemiddeld schijnt de zon 300 dagen per jaar in Valais.
Dit zorgt niet alleen voor een uniek klimaat voor de verschillende druivensoorten, het is ook een gebied wat het bezoeken meer dan waard is. Stel je voor: goede wijnen, prachtige bergen, magische uitzichten, veel zon én overal raclette op de kaart...
Advertentie
Valais of Wallis
Overigens is Valais de Franse naam voor dit Zwitserse kanton, en Wallis de Duitse naam. De voertaal is over het algemeen Frans, al vind je ook Duitstalige dorpen en steden. 's Winters is het een populair skigebied, al zijn de bergtoppen misschien nog wel mooier in de zomer, door alle verschillende kleuren groen.
In dit kanton vind je de hoogste bergen van Europa, waaronder de Matterhorn. In combinatie met de vele zonuren is het goed vertoeven in Valais, zeker in de valleien tussen de verschillende bergen, langs de irrigatiekanalen en rivieren. Tel daar de goede gastronomie bij op en je wilt eigenlijk niet meer naar huis.
Advertentie
Wijnwandeling door de bergen
Naast dat het jaarlijkse wijnfestival in Sierre een must is om te bezoeken, kun je ook een wijnroute wandelen door de bergen, van Sierre naar Salgesch (of andersom). Je loopt van het ene wijnmuseum naar het andere wijnmuseum, tussen de wijngaarden op de steile heuvels. Onderweg word je getrakteerd op de adembenemende uitzichten over de bergen en de vallei, terwijl je langs kabbelende beekjes, wijngaarden en over groene bospaden wandelt.
Mijn persoonlijke tip? Start bij het wijnmuseum in Salgesch, om vervolgens naar Sierre te wandelen. Daar vind je namelijk niet alleen een museum, maar ook Château de Villa. Dit restaurant heeft in de kelder een prachtige wijnbar met de beste Zwitserse wijnen, ideaal om even bij te komen na een flinke wandeling.
Advertentie
Château de Villa
Al moet ik eerlijk zeggen dat ik bij Château de Villa vooral gecharmeerd was van de raclette die ze hier serveren. Er zijn meer dan 75 verschillende soorten Zwitserse raclette die gemaakt worden in Valais, waarvan er altijd een aantal op de kaart staan. Zo heeft haast elk dorpje wel een eigen variant.
Ik ging voor een proeverij van vijf kazen, al had ik het liefst alle soorten geproefd - maar zelfs mij lukt dat niet in één middag. De raclette wordt geserveerd op een bordje, daarnaast staat de tafel vol met charcuterie, brood en krieltjes. Dat is toch de ultieme beloning na een wandeling door de bergen van een paar uur?
Advertentie
Colline de Daval
Voorafgaand aan het wijnfestival in Zwitserland bezocht ik Colline de Daval, een wijnproducent in Sierre. Wijnmaker Hugo Zufferey vertelt tijdens het bezoek uitgebreid over de verschillende wijnen, ciders en sappen die ze produceren, terwijl we een wandeling over het landgoed maken.
Hugo maakt wijn van zo'n twintig verschillende soorten druiven, wat resulteert in bijna dertig verschillende wijnen. En dat terwijl ze maar ongeveer zes hectare gebruiken voor de wijngaarden. Op de overige grond groeien appels, peren en asperges.
Na een rondleiding over de wijngaarden in de vallei volgt een uitgebreide proeverij. Mijn favoriet? Castel de Daval Casteline, een charmante chardonnay met volle smaken. Daarnaast maken ze relatief veel wijn met de druif petite arvine. Zie het een beetje als een combinatie van viognier en riesling qua smaak. Tropische fruit, rijke smaken en een heerlijke balans qua zuren.
Ben je van plan om Sierre te bezoeken? Bij Colline de Daval kun je ook romantisch overnachten, in een oud kasteel met uitzicht over de wijngaarden...
Wijnfestival in Zwitserland
Vervolgens bezoek ik hét wijnfestival in Zwitserland: Vinea Le Salon. Het is een bijzondere editie, want Vinea bestaat dertig jaar. Er wordt dan ook flink uitgepakt, in een grote tent kun je van ontzettend veel wijn van verschillende wijnproducenten proeven. Het grote voordeel? Dit is inbegrepen bij de entree.
Na een rondje langs verschillende producenten zijn er nog een paar bijzondere proeverijen. Ik neem plaats aan een lange tafel. De tafel staat vol met charcuterie, kaas en brood, terwijl achter mij een aantal bezoekers zichtbaar genieten van verse raclette.
Leukersonne
Als eerste proef ik de wijnen van Leukersonne, zij wonnen dit jaar de prijs voor de beste Zwitserse wijn. Nooit eerder won één wijnhuis twee jaar achter elkaar, maar Leukersonne lukte het. Vorig jaar sleepten ze deze prijs namelijk ook al in de wacht. Ik ben vooral onder de indruk van de wijn die ze maken met de druivensoort cornalin, een frisse en fruitige rode wijn die smaakt naar meer.
Cave du Paradis
Vervolgens schuift Olivier Roten aan van Cave du Paradis. Verschillende wijnen verschijnen op tafel, gemaakt van onder andere heida (sauvignon blanc), pinot noir, petite arvine en syrah. Zeker de wijn gemaakt van heida is verrassend lekker, elke slok is diep, vol en interessant van smaak.
Olivier maakt verrassend goede wijnen. Het is dat mijn koffer vol zit, anders had ik erg graag wat flessen ingeslagen. Kom je zijn wijnen ergens tegen? Maak dan zeker gebruik van de mogelijkheid om ze te proeven!
Maison Gilliard
Als laatste proef ik verschillende wijnen van Maison Gilliard uit het stadje Sion. Naast een aantal commerciële, wat zoetere wijnen maken ze ook een ontzettend goede merlot blanc én een hele fijne blanc de noir.
Dit is een wijn gemaakt van blauwe druiven, maar waar de kleur toch wit is. In dit geval komt dat door het toevoegen van actieve kool, al kan dit op verschillende manieren.
Plan je volgende trip alvast...
Wil jij volgend jaar ook de beste Zwitserse wijnen proeven tussen de bergen in Valais? Houd dan de website van Vinea Le Salon in de gaten, en zorg dat je er bij bent! Meer informatie over Zwitserland of Valais? Neem dan een kijkje op de website van Zwitserland Toerisme.
Ik verbleef overigens in Hotel Arkanum in het dorpje Salgesch, niet ver van Sierre (nog geen tien minuten met de trein). Naast dat dit een prachtig gelegen hotel is, kun je er ook slapen in een oud wijnvat én eet je er de lekkerste cordon bleu.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Onze tips
Uit eten met kerst: deze restaurants zijn onze favorieten
Spectrum** Amsterdam: de restauranthemel op aarde
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Utrecht: de beste hotspots & tips
Restaurants in Enschede: de beste hotspots & tips
Entree Awards 2024: de beste bars, restaurants en hotels van Nederland
Hotel & Welness Zuiver opent luxe restaurant – en daar wil je eten!
Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants in Amersfoort: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants op Barbados: deze hotspots wil je niet missen
Restaurants in Rotterdam: dit zijn de beste hotspots en tips
Bovenop de trends: Thanksgiving Sandwich in New York
9x de beste plekken om oesters te eten in Nederland
Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots en tips
Café Visscher in Leiden: alsof je even in Parijs bent
Restaurants in Kopenhagen: onze favoriete hotspots
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.