Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
50 euro voor een pizza Hawaï

Hier betaal je 50 euro voor een pizza Hawaï

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Hebben we een typefout in de titel gemaakt? Nee hoor, bij een Napolitaanse pizzeria in Zwolle betaal je daadwerkelijk 50 euro voor een pizza Hawaï. Benieuwd hoe dat precies zit? Lees snel verder!

Zwolse pizzeria vraagt 50 euro voor een pizza Hawaï

Je kent vast het welbekende dilemma: wel of geen ananas op je pizza? Sommige zweren erbij en kunnen niet meer zonder, tegelijkertijd verafschuwen andere mensen het idee. In Italië hoef je in ieder geval niet met een pizza Hawaï aan te komen, want daar lachen ze je waarschijnlijk uit. Of ze sturen je met pek en veren het land uit, want volgens puristen botst de zoete smaak van ananas met de traditionele smaak van echte Italiaanse pizza. Een Napolitaanse pizzeria in Zwolle zette onlangs bij wijze van protest voor 50 euro een pizza Hawaï op de kaart, want volgens hun hoor er geen ananas op een pizza.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verboden in Napels

Pizzeria Via Toledo in Zwolle serveert authentieke Napolitaanse gerechten. Pizza komt oorspronkelijk uit Napels, daar nemen ze het originele recept dan ook zeer serieus. Zo legde de Associazione Verace Pizza Napoletana tot in detail vast hoe je een Napolitaanse pizza maakt. Er is zelfs vastgelegd welk type bloem je moet gebruiken, maar ook welke toppings er op de pizza horen en wat voor kaas er gebruikt moet worden. Ananas is absoluut geen onderdeel van de originele recepten.

pizza in de oven

Geen reclamestunt: 50 euro voor een pizza Hawaï

De eigenaar van de Zwolse pizzeria, Davide Cerchia, komt oorspronkelijk uit Napels. Het is dan ook niet gek dat zijn restaurant gespecialiseerd is in Napolitaanse gerechten. Dagelijks kreeg hij de vraag of hij ook pizza Hawaï verkocht, terwijl deze niet op de menukaart stond. Soms werden klanten zelfs boos als Davide vertelde dat hij geen pizza Hawaï verkocht. Op een gegeven moment was Davide klaar met alle vragen en besloot hij voor 50 euro een pizza Hawaï op de kaart te zetten. Daar komt bij dat je de ananas zelf op de pizza moet doen, want Davide weigert dit te doen.

50 euro voor een pizza Hawaï

Screenshot van de website van Via Toledo in Zwolle

Stunt ging viral

Geheel tegen de verwachting van Davide in ging zijn stunt viral op social media. Daar waar hij hoopte dat niemand een pizza voor 50 euro zou bestellen, is de pizza al een paar keer besteld. De pizza verdwijnt dan ook niet van het menu. Hij maakt een pizza prosciutto en geeft de mensen een blik ananas bij de bestelling, zo begaat hij zelf niet de ‘zonde’ die een pizza Hawaï volgens puristen is. Davide kan op veel steun rekenen online, zo reageren veel mensen positief op zijn initiatief. Wat denk jij?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Via Toledo (@viatoledozwolle)

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!