Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Danny Jansen kookt familierecepten met Indonesische oma's

Danny Jansen kookt familierecepten met Indonesische oma's

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Kok Danny Jansen is het boegbeeld van de Indonesische en Aziatische keuken op 24Kitchen. Dit jaar wordt het tweede seizoen van Zoals alleen oma dat kan uitgezonden, waarin hij met Indonesische oma’s persoonlijke familierecepten kookt.
Tekst: Emil Rooijackers
Foto: 24Kitchen

Wat is je achtergrond en met welke keuken groeide je op?

“Ik kom uit een gemengd gezin, mijn moeder is Nederlandse en mijn vader is Indonesisch. We aten thuis aardappelen, groente en vlees en een of twee keer in de week Indonesisch. Op de koksschool leerde ik Frans koken en vanaf mijn vijftiende werd patisserie een passie. Toen ik in sterrenkeukens ging werken werd mijn culinaire interesse steeds breder. Bij 24Kitchen raakte ik echt in de ban van de Aziatische keuken; Chinees, Japans, Indonesisch. Voor het programma Grenzeloos koken reisde ik naar Tokyo en Bali en daar ontdekte ik zoveel. Zo heb ik een beetje alle kanten van het koken ontdekt.”
dannny7

Heb je met al die ervaring een voorkeur voor een bepaalde keuken?

“Ik vind dat je als kok alles moet kunnen bereiden. Ik kan net zoveel genieten van eten in een driesterrenrestaurant als van een patatje op de hoek. Zo ook met koken: ik hou net zoveel van patisserie maken als van Aziatisch, Frans of Italiaans koken. Het is allemaal leuk om te doen, het gaat om het plezier. Ik heb geen ambitie om de beste zus of zo te zijn, ik wil vooral het plezier dat ik in het koken heb overbrengen.”

“Wat ik mee wil geven is: ga lekker koken.”

Je programma Zoals alleen oma dat kan is een grote hit. Wat maakt het programma zo succesvol?

“Er is zoveel liefde voor het koken bij die Indonesische omaatjes. Als je aan je kindertijd denkt, denk je aan de keuken van je oma. Dat gevoel, die herinnering, dat probeer ik in het programma terug te brengen. Het zijn zulke schatjes, de liefde en de warmte die je krijgt zijn zo mooi. We gaan van tevoren bij ze thuis langs om ze op hun gemak te stellen. Dan zijn ze zichzelf in de studio en krijg je die warmte van de Indonesische en Molukse gemeenschap te zien. We maken de gerechten echt zoals de oma’s ze maken. Als iets heel lang moet sudderen doen we dat. Het is een fantastisch programma om te maken.”
dannnyyyyy

Als we vandaag bij jou thuis aanschuiven, wat eten we dan?

“Ik heb altijd veel eten in huis, een volle diepvries en veel op voorraad. Dat is iets typisch Indonesisch, bij Indo’s is er altijd iets te eten. Als je vandaag aanschuift, krijg je dimsums te eten. Ik heb gekonfijte eendenbout meegenomen uit Sri Lanka. Daarmee maak ik een vulling met lente-uitjes. Verder krijg je rijst en er komt babi pangang op tafel. Wel op de snelle manier gemaakt: dat wil zeggen niet dubbel gegrild en gemarineerd. En je krijgt een simpele, lekkere atjar en een groentegerecht van wat ik aan verse groenten in huis heb.”

En als je iets bijzonders voor gasten kookt?

“Dan maak ik echt goede saté of babi pangang. Dat kost veel tijd. Voor de babi pangang marineer een stuk buikspek van twee kilo twee dagen lang. Eerst gril ik het op de zwoerdkant tot het zwoerd knapperig is. Dan draai ik het hele gevaarte om en gril ik het op de andere kant. Daarna kerf ik het in en in de kerven komt marinade. Na het marineren snijd ik er speklapjes van en die speklapjes gril ik ook weer.”
danny5

Wat mag er van jou anders in de Nederlandse keuken?

“Iets waar ik me aan erger is wanneer mensen standaard overal zout of van die bijna vooroorlogse smaakversterkers overheen gooien. Daar kan ik echt boos om worden. Mensen, proef je eten nou eerst. Bot gezegd hebben we een eetcultuur van: bam, eten, en klaar. Dat is gelukkig wel aan het veranderen.
In de Indonesische keuken kom je om drie uur ‘s middags met de familie bij elkaar om te chillen en ga je vervolgens uitgebreid koken en eten. Je neemt er veel meer tijd voor. Wat ik de mensen mee wil geven is: ga lekker koken. Ik snap heus wel dat je kiest voor de makkelijke kant-en-klaarmaaltijd in een gezin met drie kinderen waarvan beide ouders werken. Maar ik kan je laten zien dat koken niet zo moeilijk is. Plus, het is leuk en het verbindt.

“Als er maar tien mensen die naar mijn programma kijken die boodschap oppikken, is mijn missie geslaagd.”

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!