Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Nadia Zerouali Vrijheidssoep

Nadia Zerouali: “De Vrijheidssoep is gemaakt om te delen”

Advertentie

Aan chefkok en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali de eer om de Vrijheidssoep van dit jaar te maken. Ze deelt haar recept voor een smaakvolle soep om samen te delen om het gesprek over vrijheid op gang te brengen. Wij gingen het gesprek met Nadia aan en spraken haar over de Marokkaanse soep, haar receptuur en vrijheid.  

Aankomende donderdag is het Bevrijdingsdag en worden er door heel het land Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Dit zijn maaltijden waarbij vrienden en vreemden worden uitgenodigd om samen stil te staan bij de vrijheid. Aan tafel is er naast goede gesprekken ook ruimte voor lekker eten. Steevast wordt er tijdens de Vrijheidsmaaltijden de Vrijheidssoep geserveerd: een makkelijke en smaakvolle soep die perfect is om met anderen te delen en het gesprek over vrijheid op gang te brengen. Het recept voor de soep wisselt jaarlijks. Elke Bevrijdingsdag is een andere bekende chef aan de beurt om de keuken in te duiken en een heerlijk recept te ontwikkelen. Na Samuel Levie en Yvette van Boven is dit jaar de eer aan Nadia. Welke soep het moest worden, wist ze gelijk: een Marokkaanse harira gebaseerd op het recept van haar moeder.

Nooit meer een culi-nieuwtje missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hetzelfde sentiment

Harira is Nadia’s favoriete soep. De keren dat ze deze Marokkaanse soep heeft gegeten zijn eindeloos. Eigenlijk lust ze de soep altijd wel maar tijdens de ramadan staat er elke dag een pan harira op het vuur te pruttelen. “Dit is de soep die we – als Marokkaanse moslims – tijdens de ramadan iedere dag eten om het vasten te breken. Zodra de zon onder gaat, beginnen wij de maaltijd met een kommetje harira. De soep is de perfecte start van de maaltijd; hij vult goed en zit bomvol gezonde ingrediënten als linzen en kikkererwten. Precies hetgeen wat je nodig hebt na een dag vasten.” Al wordt de Marokkaanse soep traditioneel tijdens de ramadan gegeten, volgens Nadia is het ook een zeer geschikte maaltijd voor Bevrijdingsdag. “Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen de Ramadan en Bevrijdingsdag maar het sentiment is eigenlijk hetzelfde. Beide momenten zijn om samen te herdenken en te vieren. Om stil te staan bij je medemens, naar elkaar om te kijken en samen het gesprek aan te gaan.”

Nadia Zerouali Vrijheidssoep

Uit moeders keuken

Voor het recept van de Vrijheidssoep liet Nadia zich inspireren door haar moeder. Het verschil tussen haar soep en die van haar moeder? De soep van Nadia is vegan zodat iedereen ervan kan genieten. Stiekem vindt ze deze versie ook het lekkerste: “Hij is wat lichter en ‘rustiger’ dan de versie van mijn moeder met vlees.” Toch moedigt Nadia je aan om vooral te variëren. Wil je er juist wel wat vlees in? Geen probleem! Voeg dan bijvoorbeeld wat kip toe. Liever extra goedgevuld? Gaar dan wat blokjes pompoen of zoete aardappel mee. Alles kan! Al is er wel één regel: “Je kunt de soep absoluut niet in een kleine hoeveelheid maken, iedereen moet er van kunnen eten.” Daarom is het recept ook voor vier personen gemaakt, zodat je het samen kunt delen. Met de goede gesprekken komt het dan vanzelf wel goed. “Als je met elkaar eet, ben je geen vreemde meer voor elkaar. Je geeft de ander een teken van vertrouwen.”

Vrijheid

Volgens Nadia is het juist in deze tijd belangrijk om stil te staan bij de vrijheid. Voor haar staat dat gelijk aan je leven leiden hoe jij dat wilt. “Dit betekent niet dat jij je eigen zin moet doordrukken maar juist dat het belangrijk is om elkaar te respecteren. Zo gaat niemands vrijheid ten koste van de vrijheid van een ander. Vrijheid zou voor iedereen gelijk moeten zijn. Er zouden daarin geen uitzonderingen mogen zijn tussen groepen.”

Bevrijdingsdag

Om de vrijheid te vieren doorkruist Nadia aankomende donderdag het hele land. Van het pontje in Amsterdam tot het Bevrijdingsfestival in Den Haag; Nadia is erbij om haar soep uit te delen. Je kunt een kommetje gaan halen of zelf met het recept aan de slag gaan. Maak dan vooral een grote pan vol en organiseer je eigen Vrijheidsmaaltijd. Dat kan zo groot of klein zijn als je zelf wilt. En of je de soep nu vers maakt of voor kant-en-klaar gaat, dat maakt voor Nadia niet uit, als de soep het gesprek over vrijheid maar op gang brengt: “Het zou toch geweldig zijn als Vrijheidssoep tijdens Bevrijdingsdag net zo normaal wordt als oliebollen met Oud & Nieuw?”

Het recept voor de Vrijheidssoep van 2022

Marokkaanse harira vrijheidssoep

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!