Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Rondje om de wereld: dit is de barbecuecultuur in andere landen

Rondje om de wereld: dit is de barbecuecultuur in andere landen

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Natuurlijk denken de Amerikanen dat barbecue hun uitvinding is, maar het braden van vlees op houtvuur is een universeel gebruik. Overal ter wereld zijn mensen dol op de smaak van gerookt en geroosterd vlees. Een kijkje in de barbecuecultuur in verschillende landen.

Verenigde Staten

De barbecuecultuur van de Verenigde Staten in een paar regels samenvatten is een onmogelijke opgave. Van staat tot staat en van wijk tot wijk verschillen de tradities. In Texas bijvoorbeeld eet men graag slow-smoked rundvlees zoals brisket en shortribs. In North & South Carolina is de whole hog een traditie. Een heel varken wordt in een pit (een barbecue in de grond) tot wel 15 uur geroosterd. Ook de saus bij het vlees, vaak op basis van tomaat, azijn of mosterd, is nergens precies hetzelfde.

Japan

Japan staat bekend om zijn yakitori; dunne spiesjes van voornamelijk kippenvlees die aan stokjes op een smalle houtskoolgrill geroosterd worden. De Japanners gebruiken hiervoor traditioneel een speciale houtskool, binchotan. Deze houtskool is al verkoold en rookt niet. Naast kip zijn ze in Japan natuurlijk ook dol op hun ‘eigen’ wagyubeef’; supermals rundvlees met een hoog vetpercentage.

Korea

In Korea staat de barbecue op tafel en soms is hij zelfs in de tafel gebouwd. Op een rooster of metalen plaat met gaatjes worden de gerechten gegrild – een soort Oer-Hollandse bakplaat zeg maar, alleen dan chiquer. Op de gril vind je vooral reepjes dungesneden rundvlees, daar zijn de Koreanen dol op. Het bekendste gerecht is bulgogi; rundvlees in een fruitige marinade.

Australië

“Grab a 6-pack and come over for a barbie ”. Aan barbecuefeestjes geen gebrek in Australië. Of het nu een verjaardag of een nationale feestdag is, het wordt gevierd met vlees of vis op de grill. Ze zijn er gek op garnalen, lamsvlees, kip en yabbies (rivierkreeftjes) die ze direct boven het vuur grillen, maar favoriet blijft toch wel het kangoeroevlees. Ze eten het daar als steak, burger of als worstje.

Zuid-Afrika

De braai is misschien wel het meest typerend voor de keuken van Zuid-Afrika. Net als barbecue, is het niet alleen de benaming voor het apparaat zelf, maar ook voor het moment van samen koken en eten. Uniek voor de braai is dat het begint met een houtvuur en niet met houtskool of briketten. De hete as wordt opzijgeschoven en daarboven wordt de boerewors en ander vlees gegrild. Hierdoor duurt het dus langer voordat het vuur klaar is, maar daardoor is het ook langer gezellig in de tuin.

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!