
Romig vanille-ijs met spikkeltjes chocolade: wie kan dat nou weerstaan? Stracciatella is een populaire ijssmaak en elke supermarkt kent wel zijn eigen variant. Maar welke kun je nu het beste scoren? Wij hebben het getest!
Lees verder na de advertentie
Het woord stracciatella komt van het Italiaanse stracciare, wat āscheurenā of āverscheurenā betekent. Het verwijst naar de chocoladestukjes die tijdens het invriezen in het ijs worden gegoten en zo in flinters stollen.
Het resultaat? Een zijdezachte ijssoort met knapperige stukjes chocolade. Als je het ijs goed maakt natuurlijk⦠want kunnen de supermarkten de Italiaanse standaard hoog houden? Tijd om dat deze zomer eens uit te testen!
Foodies Top 50 van de zomer
⬠7.99- Maak ijskoude drankjes om mee af te koelen
- Laat de barbecue overuren draaien
- Maak zoete gerechten uit de airfryer

Lees verder na de advertentie
Stracciatella-ijs uit de supermarkt
Om te ontdekken bij welke Nederlandse supermarkt je het lekkerste stracciatella-ijs kunt scoren, gingen wij langs verschillende winkels. Producten die op het moment van testen bij ons in de buurt niet beschikbaar waren, hebben we uiteraard buiten beschouwing gelaten.
In onderstaand overzicht vind je alle geteste varianten. Goed om te weten: alle ijssoorten kwamen in verpakkingen van 1 liter en werden verkocht onder de naam stracciatella roomijs.
Lees verder na de advertentie
- Albert Heijn huismerk – ā¬2,69
- Jumbo huismerk ā ā¬2,49
- Lidl bon gelatti ā ā¬2,19
- PLUS huismerk ā ā¬2,79
- DIRK 1 de Beste ā ā¬2,49
Wil je meteen al het eindresultaat weten? Scroll dan snel naar het einde van dit artikel om de uitslag te zien!
Het beste stracciatella-ijs
Lees verder na de advertentie
Voordat we de soorten uit de supermarkt kunnen beoordelen, is het goed om te weten wat de smaak maakt of kraakt. Het geheim van de Italiaanse klassieker schuilt in de structuur. Bij een Ʃcht goede stracciatella zijn de romigheid en knapperigheid perfect in balans.
De chocolade hoort dun en krokant te zijn en het ijs zijdezacht. Bij voorkeur wordt er gebruik gemaakt van pure chocolade (met 55-70% cacao) die in dunne slierten in het ijs wordt gegoten. Een goede stracciatella bevat geen harde blokjes of grove brokken.

Benieuwd naar meer testresultaten?
Uit dezelfde fabriek?
Wat ons in het vriesvak al opvalt, is dat de producten van verschillende supermarkten er hetzelfde uitzien. De vierkante verpakkingen van de Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus lijken haast identiek. Ze hebben hetzelfde formaat en precies dezelfde inhoud. Alleen die van de Lidl wijkt af: het stracciatella-ijs van deze supermarkt wordt in een rechthoekige verpakking verkocht. De alarmbellen gaan af: worden al dit ijs in dezelfde fabriek gemaakt? En heeft het dus wel zin om ze met elkaar te vergelijken?
Een blik op de ingrediĆ«ntenlijst biedt gelukkig gelijk verduidelijking: de stracciatellasoorten uit de supermarkt verschillen wel degelijk van elkaar. Zo bevat de variant van Albert Heijn maar liefst 26% slagroom en kiest Jumbo voor iets minder room (23,6%), maar dan wel met een toevoeging van bourbon-vanillearoma. Lidl’s versie is wat zoeter, met een relatief hoog suikergehalte, terwijl Dirk en Plus kiezen voor een eenvoudiger recept zonder uitgesproken smaken.


De uitslag: het beste stracciatella-ijs
Maar hoe zit het met de smaak? Uit een blinde tasting blijkt dat de redactie niet perse een hoge hoeveelheid room weet te waarderen. Zo lijkt het ijs van Albert Heijn op basis van de ingrediĆ«ntenlijst de winnaar. Met 26% slagroom en 10% pure chocoladestukjes heeft hun stracciatella-ijs de rijkste samenstelling van allemaal. Het hoge vetpercentage geeft een romige structuur, en de royale hoeveelheid chocolade belooft een volle smaak met voldoende crunch. Hoewel het testpanel dat in het ijs herkent en beoordeelt met opmerkingen als ‘genoeg chocolade’ en ‘lekkere roomsmaak’, plaatsen wij dit product toch bij de middenmoot. Dat komt doordat het geheel wat weinig smaak heeft en als ‘beetje saai’ wordt bestempeld.
Dirk en Lidl daarentegen, blinken uit. Hoewel deze soorten minder room bevatten, scoren ze op de rest van de samenstelling. De chocolade komt mooi naar voren, de zoetheid zit goed, en het geheel voelt minder zwaar. Dat bewijst maar weer dat het geheim van de Italiaanse klassieker schuilt in de structuur. Het ijs van de Dirk komt net wat beter uit de test omdat we de chocoladesmaak van het ijs van de PLUS minder weten te waarderen. Opmerkingen als ‘chocolade is niet lekker’ en ‘goedkoop’ laten deze variant op de tweede plek eindigen. Opmerkingen als ‘ik proef echte chocolade’ en ‘precies goed’ duiden waarop de winnaar is gekozen…
Stracciatella-ijs uit de supermarkt
Ben jij benieuwd naar onze beoordeling? Wij hebben het in een handig overzicht gezet zodat jij voortaan weet welk ijs je het beste in huis kunt halen:
- Dirk: 6,7
- Lidl: 6,5
- Albert Heijn: 6,2
- Plus: 5,6
- Jumbo: 4,8
Wil je nog meer zomerse inspiratie?
Foodies Top 50 van de zomer
⬠7.99- Maak ijskoude drankjes om mee af te koelen
- Laat de barbecue overuren draaien
- Maak zoete gerechten uit de airfryer

Onze tips

IJs maken zonder ijsmachine? Zo doe je dat

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aardbeienijs getest: dit huismerk is het allerlekkerst

20x de beste ijssalons van Nederland

Waarom deze pannenset ons product van de maand is…

Waarom iedereen deze rare chocoladeletters wil proberen vanavond…

Spicy, superzuur of knetterend: deze kruidnoten maken je pakjesavond extra leuk

Deze last minute Sinterklaascadeaus redden je pakjesavond

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.


