Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Koffie ijs

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Heb je ineens ontzettende trek in een lekkere bol ijs, maar komt deze keihard uit je vriezer? Geen zorgen! Wij vertellen je hoe hard ijs makkelijk kunt scheppen, zodat je zonder dat je hoeft te wachten kunt genieten van je welverdiende ijsje.

Lees verder na de advertentie

Hard ijs uit de vriezer

Je kent het vast wel, je hebt ineens ontzettend veel zin in een bol ijs of je hebt net een dessert gemaakt waar je een zelfgemaakt bolletje ijs bij wilt scheppen. Maar helaas, je haalt de bak uit de vriezer en het ijs is zo hard als steen. Je komt er met geen mogelijkheid doorheen en zal toch even moeten wachten. Maar wat als wij je vertellen dat je hard ijs makkelijk kunt scheppen? Wij vertellen je hoe. Zo kun jij meteen met die lepel jouw favoriete ijsje scheppen!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Hard ijs makkelijk scheppen

Hieronder geven we je een paar tips zodat jij voortaan hard ijs makkelijk kunt scheppen:

  • Maak je lepel of ijsschep warm: vul een bak wat heet water en laat je lepel of ijsschep hier even in liggen. Wacht ongeveer 15 seconden, droog de lepel of schep af en schep daarna meteen je bol ijs uit de bak. Herhaal dit voor elke bol die je gaat scheppen;
  • Dompel de bak ijs in warm water: vul een grote kom of pan met warm water en dompel de bodem van de ijsbak een paar seconden in het water (niet langer dan 5-10 seconden om te voorkomen dat het ijs smelt);
  • Werk recht naar beneden: druk je ijsschep recht naar beneden in het ijs en maak vervolgens een draaiende beweging om zo een bolletje te vormen;
  • Snij het ijs in stukjes: gebruik een scherp mes om het ijs in kleinere stukken te snijden. Je kunt deze blokjes vervolgens makkelijker scheppen met je ijsschep, omdat er al openingen zijn. Je krijgt hier echter niet je gewenste bolletjes mee.
IJs bewaren

Wanneer ijs lang in de vriezer staat, kan het extra hard worden door uitdroging. Bewaar het daarom in een luchtdichte bak of wikkel de verpakking in plastic folie om uitdroging te voorkomen.

Foodies favoriet
Koffie ijs

Koffie-ijs

Natuurlijk houden we ervan om zelf ijs te maken! Ga aan de slag met dit recept en geniet van je zelfgemaakte bolletjes ijs.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 60 ml espresso (ca. 2 kopjes)
  • 1 vers ei
  • 175 g suiker
  • snufje vanillesuiker
  • 150 ml slagroom
  • 175 ml melk

Benodigdheden

  • ijsmachine

Bereiding

  1. Zet de koffie en laat hem afkoelen. Klop het ei met de suiker en de vanillesuiker in ca. 5 minuten licht, luchtig en romig.

  2. Meng de afgekoelde koffie door het eimengsel. Meng de slagroom en de melk erdoorheen. Schenk het mengsel in de ijsmachine.

Receptuur: Emil Rooijackers Fotografie: Willem van Santen

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!