Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Tropische-granita-met-frambozen-en-ananaschips

Italiaans ijs: zelf granita maken

Advertentie

Tijdens een hittegolf snakken wij naar ijskoud ijs. Het liefst zo snel mogelijk. Granita is de uitkomst. Je hebt weinig ingrediënten nodig, er komt geen ijsmachine aan te pas en het is vrij snel klaar. Hoe je het maakt? Lees snel verder, wij leggen het je uit.

Italiaans ijs

Granita is een Italiaans dessert op basis van suiker, water en smaakmakers. Het nagerecht is kenmerkend voor de Siciliaanse keuken waar ze het traditioneel met citroen-, amandel- en chocoladearoma’s maken. Het grote verschil met andere ijssoorten, zoals sorbet of roomijs, is dat granita niet geheel bevroren is. Hierdoor heeft het ijs een ietwat korrelige structuur en kun je het eenvoudig zonder ijsmachine maken. Dit scheelt niet alleen ruimte in de keuken maar bespaart ook tijd. Een granita is zo gemaakt. Wel zo fijn op een warme zomerdag.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Basisrecept granita

Om zelf granita te maken heb je 400 ml vloeibare basis, suiker naar smaak en eventueel een keukenmachine en ijsblokjesvorm nodig. Je kunt zelf kiezen welke vloeistof je als basis van je granita neemt. Vaak worden vruchtensappen gebruikt maar ook koffie is erg geschikt. Je kunt deze basis met de suiker op smaak brengen. Voeg zo veel suiker toe als je lekker vindt.

Gebruik je een keukenmachine? Schenk dan de vloeibare basis in een ijsblokjesvorm. Laat het mengsel in de diepvries helemaal bevriezen. Zijn de blokjes helemaal bevroren? Hak dan de ijsblokjes per circa 8 stuks in een keukenmachine kort tot gruis. Doe het gruis in een bakje en je granita is klaar. Je kunt het ijs gelijk opeten of in een luchtdicht bakje maximaal één week in de vriezer bewaren. Als je geen keukenmachine hebt, zet het mengsel dan in een kom in de vriezer en roer het om de 30 minuten door met een vork of een garde tot het een fijnkorrelige structuur heeft.

zelf granita maken

Zelf granita maken

Ga je zelf aan de slag? Dan kun je er natuurlijk op los experimenten er jouw eigen perfecte basis creëren. Of je laat je inspireren door de onderstaande heerlijke recepten:

Tropische granita

Koel lekker af met granita. Dit halfbevroren ijs is perfect voor een warme zomerdag. Juist deze versie met een tropische touch.

> naar het recept: tropische granita met frambozen en ananaschips 

Tropische-granita-met-frambozen-en-ananaschips

Wortel- en yoghurtgranita

Wortelgranita klinkt gezond, en dat is het ook! Voor een toetje bevat het relatief weinig calorieën en dat ook nog eens zonder in te leveren op smaak.

> naar het recept: wortel- en yoghurtgranita met honing en gepofte granen

Calvados-appelgranita

Serveer de granita met calvados, een brandewijn van appel, of met gewone brandy als je dat in huis hebt. Ook lekker bij een dessertplankje met camembert.

> naar het recept: calvados-appelgranita

Calvados-appelgranita

Lees meer: IJs maken zonder ijsmachine, zo doe je dat

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!