Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Pianeta Terra Amsterdam

Verborgen parel: Italiaans restaurant Pianeta Terra

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Soms kom je van die verborgen parels tegen waarvan je eigenlijk niet snapt dat je er nooit eerder bent geweest. Zo ontdekte Bas onlangs het Italiaanse restaurant Pianeta Terra in Amsterdam. Hij vertelt je graag waarom iedereen dit restaurant zou moeten kennen.

Pianeta Terra

Het Italiaanse restaurant Pianeta Terra van Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini zit verscholen in de Beulingstraat in Amsterdam, tussen het Spui, Koningsplein en de Bloemenmarkt in. Ze staan bekend om hun unieke slow food. Dit houdt in dat ze voornamelijk werken met lokale ingrediënten, vaak van gewassen die met uitsterven bedreigd worden. Ondanks dat ze al bijna 23 jaar bestaan ontdekte ik ze pas dit jaar, volledig mijn eigen schuld overigens. Pianeta Terra viel ineens op omdat ze in de top 20 staan op de lijst van 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld van 50 Top Italy. Volledig terecht overigens als je het mij vraagt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gastvrijheid

Nog voor ik ook maar iets over het eten vertel wil ik als eerste aanstippen dat ze bij Pianeta Terra gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Althans, dat denk ik. Vanaf het moment dat je het prachtige voormalige koetshuis binnenstapt wordt je volledig in de watten gelegd. Het team van Pianeta Terra doet er alles aan om het de gast naar de zin te maken en danst haast tussen de tafeltjes door terwijl ze iedereen oprechte aandacht geven.

Verschillende menu’s

Door de warme inrichting lijkt het alsof je even in Italië bent, ik vergat helemaal dat ik eigenlijk middenin het centrum van Amsterdam zat. Natuurlijk helpt de gastvrijheid door ook bij. Eenmaal aan tafel krijgen we eerst een heerlijk glas prosecco. Ik bekijk de kaart, je kunt kiezen uit verschillende menu’s of à la carte. De menu’s verklappen nog niets over de inhoud, het enige wat je ziet is een fraaie tekening van een ingrediënt en namen zoals ‘be curious’, ‘be adventurous’ of ‘be all’. Op de kaart vind je gerechten zoals ‘risotto van de dag’, ‘vis van de Goede Vissers’ en ‘parelhoen met porcini en zwarte knoflook‘. Ik hou wel van menukaarten die veel aan de verbeelding overlaten, zonder enige twijfel kiezen we voor een van de menu’s om volledig verrast te worden.

Pianeta binnenkant

Foto: Rinze Vegelien

Een goed begin…

Als eerst krijgen we een amuse op basis van wortel. Een soort knaloranje bonbon die alle smaakpupillen op scherp zet. Het gezegde “een goed begin is het halve werk” is hier zeker van toepassing, dit belooft veel goeds voor de rest van de avond. En inderdaad, de gerechten die volgen zijn stuk voor stuk spot on. Een gerecht met makreel en zeebanaan is hun representatie van de Noordzee, er volgt boterzachte tortellini in een botersaus waarin ik wil badderen, vergezeld door verse salie. Ook de risotto met radicchio wordt bij elke hap nóg lekkerder, en dan heb ik nog niets gezegd over de bijpassende wijnen die worden geschonken.

Eten bij Pianeta

Foto: Rinze Vegelien

Ongewenste dieren bij Pianeta Terra

Het meest verrassende gerecht kwam al tijdens de tweede gang: meerkoet. Voor degene die nu denken “wat is dat ook alweer?”; een meerkoet is een soort eend of waterhoen, een kleine zwarte watervogel. Ik zie ze regelmatig zwemmen in de vijver in het park bij mij om de hoek, maar op mijn bord? That’s a first… Na de eerste hap was ik verkocht, de smaak en textuur zijn lastig te omschrijven. Het zit tussen zwezerik, gevogelte en paté in denk ik. Een soort zalvende smaak die even blijft hangen, en eigenlijk meteen smaakt naar meer.

Los van de smaak zit er nog een bijzonder verhaal achter dit gerecht. Pianeta Terra werkt samen met “De keuken van het ongewenst dier“. Dit houdt in dat ze gerechten bereiden met dieren die worden afgeschoten omdat ze worden gezien als plaag, denk bijvoorbeeld aan ganzen, kraaien en meerkoeten. Dit soort dieren worden vaak afgeschoten omdat ze op de een of andere manier overlast veroorzaken voor de mens. Vervolgens worden ze weggegooid. De stichting waarmee Pianeta Terra samenwerkt zorgt ervoor dat deze dieren niet zomaar worden weggegooid, maar terechtkomen in diverse restaurants.

Pianeta Terra

Foto: Rinze Vegelien

Pianeta Terra: een verborgen parel

Kortom, alles lijkt te kloppen deze avond. De gerechten volgen elkaar op in een zeer fijn tempo, meer dan eens wordt er gevraagd of alles naar wens is en het team weet perfect in te spelen op de gasten. Daarnaast smaken de gerechten ook nog eens fantastisch, stuk voor stuk en zijn de begeleidende wijnen zorgvuldig uitgekozen. Terwijl ik dit schrijf ben ik heel hard op zoek naar opbouwende kritiek, maar het enige wat ik kan bedenken is feedback naar mezelf. Hoe kan het dat ik Pianeta Terra niet eerder heb ontdekt? En waarom woon ik hier niet om de hoek?

De conclusie dan ook simpel. Reserveer als de wiedeweerga een tafel en geniet van dit geweldige Italiaanse restaurant dat wat mij betreft meer dan terecht in de lijst van vijftig beste Italiaanse restaurants ter wereld staat.

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!