Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Steak tartare

Zet jij deze zomer de perfecte steak tartare op tafel?

In samenwerking met Lindenhoff
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Spannend om zelf te maken? Helemaal niet! Alles wat je nodig hebt zijn verse ingrediënten en een vlijmscherp mes. Lindenhoff-slager Bert weet precies hoe je een perfecte steak tartare op tafel zet en deelt met jou zijn tips & tricks. Probeer maar eens deze steak tartare te maken!

Kies het juiste vlees

De perfecte steak tartare maak je met ingrediënten van uitstekende kwaliteit. De basis is natuurlijk het rauwe vlees. Steak tartare kun je van verschillende delen van het rund maken, zoals bavette of biefstuk. Deze stukken hebben een stevige structuur en veel smaak, dat zorgt voor een prettig mondgevoel en je hoeft het niet heel fijn te snijden voor een lekker resultaat. Gasconne biefstuk is mijn favoriet voor steak tartare, dit is een mooi stuk vlees, mager en zacht van zichzelf. De Gasconne runderen van Lindenhoff worden geboren op boerderij De Horn, maar het ras komt van oorsprong uit de Pyreneeën. Dit rund is nooit gekruist en groeit rustig op. Beter voor het dier en voor de smaak, dus een echte favoriet van chefs in heel Nederland.

Met het mes

Een klassieke steak tartare snijd je met de hand. Hierdoor behoud je de mooie textuur van het vlees. Zorg ervoor dat het vlees nog goed koud is en gebruik een vlijmscherp mes. Snijd mooie dunne reepjes met de draad mee, deze zie je over de lengte lopen. Hak deze reepjes vervolgens kleiner en fijner, tegen de draad in, maar niet té fijn zoals filet americain. Zo behoud je structuur en houd je de spieren in het vlees kort, dat betekent malsheid!

Steak tartare

Extra smaak

Als het vlees is gesneden ga je aan de slag met het garnituur. Het vlees combineert lekker met een zuurtje, zoals augurk of kappertjes en de scherpte van bij voorbeeld vers uitje, mosterd of mierikswortel. Geef de steak tartare een fris tintje met verse kruiden zoals kervel. Dit recept voor steak tartare is absoluut onze favoriet.

Steak tartare serveren

Een eidooier mag natuurlijk ook niet ontbreken. Kies bij voorbeeld voor de kakelverse Freiland scharreleieren van boer Jan en Corry. In dit recept eet je de eidooiers rauw, dan is dagvers het best én het lekkerst! De combi met knapperig zuurdesembrood of zelfgemaakte verse frieten van Agria aardappel maakt het helemaal af.

No waste

Bij Lindenhoff eten de runderen voornamelijk gras en kruiden in de wei. Daarnaast krijgen de koeien de reststromen van aardappels, bierborstel en bieten. Vooral aardappels vinden ze verrukkelijk. Op deze manier hoeft er niet speciaal graan verbouwd te worden om de runderen te kunnen voeren en wordt er niets verspild.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!