Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Banketstaaf met amandelspijs

Banketstaaf met amandelspijs

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Advertentie

Banketstaaf
1

Voor het bladerdeeg

Voor de vulling

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • bakpapier

Bereiding

  1. Meng voor het bladerdeeg alle ingrediënten in een keukenmachine of met een handmixer totdat je een samenhangende deegbal hebt. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

  2. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van zo’n 5 mm dik. Vouw het deeg in drieën. Begin bovenaan en vouw tot het midden. Leg dan de onderkant er overheen, zodat je drie lagen hebt. Draai het deeg nu een kwartslag en rol het weer uit tot een rechthoek. Vouw het deeg opnieuw in drieën en laat het weer 1 uur rusten in de koelkast.

  3. Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 3 mm dik. Vouw het opnieuw in drieën en draai het deeg een kwartslag. Rol het deeg weer uit tot een rechthoek en vouw het op dezelfde manier in drieën. Wikkel in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling door het amandelmeel, de suiker, het halve ei en de rasp en sap van de citroen te mengen.

  4. Verwarm de oven voor tot 180°C. Rol het deeg uit tot een lengte van ongeveer 25 centimeter. Maak een rol van de spijsvulling en leg deze in het midden van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg eromheen en duw de opening zachtjes dicht. Vouw de uiteinden naar binnen als een soort cadeautje. Draai de banketstaaf voorzichtig om en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de amandelstaaf met geklutst ei en druk de amandelen er bovenop in een rijtje in. Bak de banketstaaf in 30 tot 35 minuten gaar.

Tekst: Emil Rooijackers Foto's: Milou van der Will

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Strooigoed

€ 12,50
Cover voor Strooigoed

Wat is banket?

Als we het hebben over banket, kunnen we het over twee onderwerpen hebben. De eerste draait om een feestelijke maaltijd die wordt georganiseerd voor een grote groep, vaak om iets te vieren. De tweede is zoals de meesten het kennen; een zoete lekkernij gevuld met amandelspijs. En dit laatste kan op allerlei verschillende manieren gemaakt worden.

Wanneer eten we banket?

In Nederland eten we banket vaak rondom de feestdagen. Denk hierbij aan een paas– of kerststol, waarbij de spijs in de binnenkant van het brood zit. Of tijdens Sinterklaas, waar mensen massaal naar de bakkers gaan om een banketstaaf, of boterletter, te kopen. Maar natuurlijk is het nog leuker om deze zelf te bakken.

Wat is spijs?

Een belangrijk en niet te missen onderdeel in een banketstaaf: spijs. Maar wat is spijs eigenlijk? Dit mengsel wordt gemaakt van suiker en gemalen amandelen. Door aan dat mengsel vocht toe te voegen krijgt je een stevige, deegachtige massa. Dat vocht kan water zijn, citroensap of eiwit. Eiwit geeft iets meer structuur, maar maakt de spijs gevoeliger voor bederf. Citroensap geeft meer smaak, maar te veel gaat overheersen. Ideaal is daarom een combinatie van beide.