Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Franse recepten: Boeuf Bourguignon

Klassieke boeuf Bourguignon

  • Eenvoudig

  • ca. 3 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 3 u. en 30 min. bereidingstijd

Boeuf bourguignon is een klassiek Frans gerecht. Je maakt de stoof onder andere met rundvlees, champignons en wijn. Dit stoofvlees profiteert van goede wijn, dus een lekkere Pinot Noir uit de Bourgogne is een goede keuze. Neem twee flessen, want je moet er ook wat bij drinken natuurlijk.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

Lees verder na de advertentie

Boeuf bourguignon is een klassiek Frans gerecht. Je maakt de stoof onder andere met rundvlees, champignons en wijn. Dit stoofvlees profiteert van goede wijn, dus een lekkere Pinot Noir uit de Bourgogne is een goede keuze. Neem twee flessen, want je moet er ook wat bij drinken natuurlijk.
Tip
Hoe langer je het vlees stooft, hoe zachter het wordt. Laat het vlees dus gerust uren in de pan pruttelen. Hoe langer, hoe lekkerder! Stoofvlees is perfect wanneer het uit elkaar valt.

Bereiding

  1. Verhit 1 el boter in een ruime braadpan en bak er de spekreepjes goudbruin in. Schep de spekjes uit de pan en zet apart. Braad het vlees, in porties, rondom goudbruin aan in het achtergebleven vet. Schep het vlees uit de pan en zet apart. Voeg de knoflook toe aan de pan en fruit 1 minuut. Voeg de tomatenpuree, 1 bosje tijm en de laurierblaadjes toe. Doe het vlees terug in de pan, bestrooi met de bloem, zout en peper en bak al omscheppend nog 2 minuten.

  2. Doe de spekjes terug in de pan en blus het geheel af met de rode wijn. Giet zoveel bouillon in de pan dat het vlees net onderstaat. Breng rustig aan de kook. Zet het vuur laag en leg het deksel op pan. Stoof het rundvlees in ca. 3 uur zacht en gaar.

  3. Maak de kleine uitjes schoon maar laat ze wel heel. Verhit 2 el boter in een ruime pan en smoor er de uitjes en de champignons in ca. 25 minuten zacht in. Bestrooi met zout en peper en wat verse tijmblaadjes. Verdeel de uitjes en champignons vlak voor het serveren over het stoofvlees. Lekker met stokbrood of gekookte aardappeltjes.

Per portie: 479 kcal | 11 g koolhydraten | 43 g eiwit | 20 g vet

Foto’s en receptuur: Willem van Santen

Variatie
Probeer ook eens onze vegetarische pompoen bourguignon!

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (19 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!