
Bramenjam maken
Eenvoudig
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Begin met het steriliseren van de potten. Spoel de potten met kokend water en leg ze ondersteboven op een brandschone theedoek. Droog de potten niet af.
Was de bramen en laat ze uitlekken. Doe de bramen in een pan met de suiker en verhit langzaam, roer af en toe door.
Breng de bramen na ca. 10 minuten aan de kook en stamp ze met een pureestamper tot de gewenste consistentie. Je kunt alles fijnstampen of voor een grovere structuur kiezen en een deel van de bramen heel laten.
Laat ca. 3 minuten flink doorkoken zonder deksel. Haal de pan van het vuur. Roer het citroenzuur erdoorheen wanneer het mengsel niet meer kookt.
Vul de gesteriliseerde, nog warme potten tot net onder de rand met het hete mengsel en sluit de potten direct. Het mengsel ziet er nu nog vloeibaar uit maar het zal geleren en dikker worden tijdens het afkoelen.
Zet de potten direct na het afsluiten ondersteboven op een theedoek en laat ze helemaal afkoelen. Hierdoor trekken de potten vacuüm waardoor de jam lang houdbaar blijft.
Zet de afgekoelde potten in hun normale positie (met het deksel naar boven) op een koele, donkere plek. De jam is minimaal 1 jaar houdbaar. De geopende potjes blijven in de koelkast tot 2 weken goed.