Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Zelfgemaakte bramenjam in een potje

Bramenjam maken

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

Zomer in een potje: met zelfgemaakte bramenjam haal je het beste uit rijpe bramen naar boven. Lekker op brood, door de yoghurt of als vulling in een taart. Makkelijk te maken – en extra lekker omdat je ’t zelf hebt gedaan!

Lees verder onder de advertentie

Aantal potten
6

Ingrediënten

Benodigdheden

  • 6 glazen (weck)potten met draaideksel, à 300-350 ml inhoud
Zomer in een potje: met zelfgemaakte bramenjam haal je het beste uit rijpe bramen naar boven. Lekker op brood, door de yoghurt of als vulling in een taart. Makkelijk te maken – en extra lekker omdat je ’t zelf hebt gedaan!
Tip
Lees hier alles wat je moet weten over bramen plukken. Of zoek hier een pluktuin bij jou in de buurt. Je kunt de oogst verwerken in een lekker gebak met bramen.

Bereiding

  1. Begin met het steriliseren van de potten. Spoel de potten met kokend water en leg ze ondersteboven op een brandschone theedoek. Droog de potten niet af.

  2. Was de bramen en laat ze uitlekken. Doe de bramen in een pan met de suiker en verhit langzaam, roer af en toe door.

  3. Breng de bramen na ca. 10 minuten aan de kook en stamp ze met een pureestamper tot de gewenste consistentie. Je kunt alles fijnstampen of voor een grovere structuur kiezen en een deel van de bramen heel laten.

  4. Laat ca. 3 minuten flink doorkoken zonder deksel. Haal de pan van het vuur. Roer het citroenzuur erdoorheen wanneer het mengsel niet meer kookt.

  5. Vul de gesteriliseerde, nog warme potten tot net onder de rand met het hete mengsel en sluit de potten direct. Het mengsel ziet er nu nog vloeibaar uit maar het zal geleren en dikker worden tijdens het afkoelen.

  6. Zet de potten direct na het afsluiten ondersteboven op een theedoek en laat ze helemaal afkoelen. Hierdoor trekken de potten vacuüm waardoor de jam lang houdbaar blijft.

  7. Zet de afgekoelde potten in hun normale positie (met het deksel naar boven) op een koele, donkere plek. De jam is minimaal 1 jaar houdbaar. De geopende potjes blijven in de koelkast tot 2 weken goed.

Per portie (30 g): 55 kcal | 12 g koolhydraten

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!