Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Op een bord liggen de italiaanse koekjes baca di dame, maar dan met meringue koekjes en een laagje lemoncurd.

Citroen-meringue baci di dama

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Deze leuke en overheerlijke zoete lekkernijen zijn een knapperige, luchtige twist op de klassieke Italiaanse koekjes. Ze hebben een perfecte balans tussen zoet, zuur en romig. Een heerlijk verfijnde traktatie bij een espresso of als elegant tussendoortje!

Lees verder onder de advertentie

Aantal stuks
20

Voor de lemoncurd

Voor de meringuekoekjes

Benodigdheden

  • spuitzak (met ronde spuitmond)
  • bakpapier
Deze leuke en overheerlijke zoete lekkernijen zijn een knapperige, luchtige twist op de klassieke Italiaanse koekjes. Ze hebben een perfecte balans tussen zoet, zuur en romig. Een heerlijk verfijnde traktatie bij een espresso of als elegant tussendoortje!
Meringue vs. pavlova
Heerlijk, die toetjes van opgeklopt wit schuim. Maar wat is het eigenlijk? En wanneer is het meringue en wanneer is het pavlova? Foodies to the rescue!

Bereiding

  1. Kluts voor de lemoncurd de eieren. Was de citroen en rasp de schil eraf. Pers de citroen.

  2. Smelt de boter en de suiker au bain-marie. Voeg de citroenschil en het -sap toe en schenk langzaam het geklutste ei erbij.

  3. Verwarm het geheel ca. 20 minuten onder voortdurend roeren, totdat je een dikke massa hebt. Let op: het mengsel wordt nog iets dikker als het afkoelt.

  4. Schenk de lemoncurd in een schone pot en laat helemaal afkoelen en opstijven.

  5. Klop voor de meringuekoekjes met een (staande) mixer de eiwitten met een snuf zout in ca. 5 minuten schuimig en wit in een brandschone, vetvrije kom.

  6. Voeg al kloppend geleidelijk de suiker toe. Blijf kloppen tot een stevig en glanzend schuim ontstaat en de suiker is opgelost.

  7. Verwarm de oven voor (elektrisch: 110°C / hetelucht: 100°C). Schep het eiwitschuim in een spuitzak. Spuit dotten van ca. 2 cm doorsnee op een met bakpapier beklede bakplaat.

  8. Droog de meringues 2½-3 uur onderin de oven. Zet de oven uit en laat de meringues in de oven helemaal afkoelen.

  9. Neem een meringueschuimpje en bestrijk de platte kant met een laagje lemoncurd. Druk een andere meringue met de platte kant ertegen aan. Herhaal met de rest van de meringues en de lemoncurd.

Per stuk: 122 kcal | 17 g koolhydraten | 1 g eiwit | 6 g vet

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Italiaanse toetjes
Op zoek naar nog meer overheerlijke Italiaanse desserts? Wij hebben genoeg voor je in petto.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)