Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Cover voor Citroencrème-brûlée

Citroencrème-brûlée

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd

De klassieke crème brûlée kennen we allemaal wel, maar wat denk jij van dit recept met citroen? Een verrassend en verfrissend toetje dat de zonnestralen op je bord brengt!

Lees verder onder de advertentie

Aantal stuks
8

Ingrediënten

Benodigdheden

  • crème-brûléebrander
De klassieke crème brûlée kennen we allemaal wel, maar wat denk jij van dit recept met citroen? Een verrassend en verfrissend toetje dat de zonnestralen op je bord brengt!
Variatie
Je kunt de citroenen in dit recept ook vervangen door sinaasappels voor een Spaans tintje!

Bereiding

  1. Splijt het vanillestokje met een scherp mesje en schraap het merg eruit. Doe de slagroom met het merg en de geraspte citroenschil in een pan en verwarm op laag vuur. Laat ca. 10 minuten trekken.

  2. Kluts intussen in een kom de eidooiers met de suiker en een snuf zout. Voeg de bloem toe en roer tot een glad papje.

  3. Schenk de warme room al roerend bij het eidooiermengsel en roer goed glad. Schenk het mengsel door een zeefje terug in de pan en breng al roerend rustig aan de kook.

  4. Laat de crème ca. 1 minuut rustig koken tot hij dik en glanzend is. Neem van het vuur en laat afkoelen.

  5. Was de citroenen met heet water. Halveer in de lengte en schep voorzichtig met een lepel het vruchtvlees uit de schil.

  6. Vul de citroenhelften met de crème en strijk glad af. Laat ca. 1 uur en 30 minuten afkoelen en opstijven in de koelkast.

  7. Bestrooi de citroenen met de grove rietsuiker. Karamelliseer met een gasbrander tot er een goudbruin laagje op zit. Serveer direct.

Per portie: 388 kcal | 33 g koolhydraten | 3 g eiwit | 27 g vet

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Basisrecept
Benieuwd hoe je de klassieker het beste maakt? Wij leggen het je uit in dit basisrecept.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!