Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Gravad lax met mierikswortelroom

Gravad lax met mierikswortelroom

  • Eenvoudig

  • 20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Zalm is de trots van heel Scandinavië. We maken de vis net als daar gravad lax stijl. Er is weinig klassieker dan dat.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
10

Ingrediënten

Voor de mierikswortelroom

Benodigdheden

  • vershoudfolie
Zalm is de trots van heel Scandinavië. We maken de vis net als daar gravad lax stijl. Er is weinig klassieker dan dat.

Bereiding

  1. Verwijder eventuele graten met een pincet uit de zalm en snijd eventueel aan de zijkant de vinnen af. Leg de vis met de huid naar boven op een snijplank en kerf de huid in zodat het zout en de suiker er goed in kunnen trekken.

  2. Meng het zout met de suiker en de peper en wrijf de vis rondom in met dit mengsel. Gebruik je 2 kleinere stukken zalm, leg ze dan met de huid aan de buitenkant op elkaar. Leg de zalm in een diepe schaal (om vocht op te vangen), dek het geheel af met vershoudfolie en zet in de koelkast. Laat 24 uur intrekken en keer de zalm na 12 uur om.

  3. Spoel de vis af met koud water en dep hem droog. Roer voor de mierikswortelroom de mierikswortel door de crème fraîche. Snijd telkens een dun plakje zalm los van de huid. Serveer de zalm op het roggebrood met de dille en de mierikswortelroom.

Per portie: 287 kcal | 6 g koolhydraten | 21 g eiwit | 20 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Lulu Grimes Foto's: Gus Filgate Styling: Penny Markham Foodstyling: Annie Nichols

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (5 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!