Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Vianetta ijstaart met laagjes vanille, mokka en chocolade met bovenop karamelsaus en noten

Homemade Viennetta caramel

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd

Deze homemade Viennetta met caramel en mokka uit de feestdagenspecial van Uit Paulines Keuken is precies zo’n dessert waar je enorm blij van wordt. Het heeft alles: romige lagen, knapperige chocolade, noten en de intense smaak van espresso en karamelsaus. Een twist op de bekende ijstaart. Net zo feestelijk, maar stiekem nóg lekkerder.

Lees verder onder de advertentie

Aantal taarten
1

Ingrediënten

Deze homemade Viennetta met caramel en mokka uit de feestdagenspecial van Uit Paulines Keuken is precies zo’n dessert waar je enorm blij van wordt. Het heeft alles: romige lagen, knapperige chocolade, noten en de intense smaak van espresso en karamelsaus. Een twist op de bekende ijstaart. Net zo feestelijk, maar stiekem nóg lekkerder.
Tip
Geen koffie-fan? Geen probleem! Laat het espressopoeder achterwege en ga voor een klassieke vanillesmaak. Of voeg een snufje kaneel toe aan de slagroom voor een warme, kruidige twist. En als je van tropisch houdt, dan doet een handje geraspte kokos wonderen.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht). Verspreid de hazelnoten, pecannoten en macadamia over een bakplaat en rooster ze 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en hak ze grof voor de topping.

  2. Smelt de pure chocolade au bain marie. Smeer de gesmolten chocolade in dunne lagen uit op bakpapier en laat in de koelkast volledig uitharden.

  3. Maak de karamelsaus door 100 g suiker met 50 ml water in een steelpan te verwarmen op middelhoog vuur. Doe dit zonder te roeren, tot de suiker smelt en een goudbruine kleur krijgt.

  4. Voeg wanneer de suiker goudbruin kleurt voorzichtig 100 ml slagroom en de boter toe terwijl je blijft roeren. Zet terug op het vuur en roer tot een gladde karamelsaus.

  5. Voeg het zout toe en roer nog eens goed door. Laat de saus afkoelen, roer af en toe door zodat er geen suikerkristallen ontstaan. De saus wordt dikker wanneer hij afkoelt.

  6. Klop 500 ml slagroom lobbig en meng de gecondenseerde melk (200 ml) erdoor. Verdeel het slagroommengsel in twee gelijke delen.

  7. Meng het espresso-poeder door één van de helften om een mokkaroom te maken. Het andere deel gebruik je zonder er iets aan toe te voegen.

  8. Bekleed de cakevorm met plasticfolie. Bouw de Viennetta op door eerst een laag zonder mokka in het blik te scheppen, gevolgd door een laag geharde chocoladestukken en een beetje karamelsaus. Schep daarna een laag mokkaroom op.

  9. Herhaal dit patroon met de overgebleven ingrediënten, tot alles op is en het blik gevuld is. Bewaar de rest van de karamelsaus als extra garnering. Dek af met pasticfolie en zet minimaal 4 uur (maar liever een nacht) in de vriezer om stevig te worden.

  10. Haal de Viennetta voor het serveren uit de vriezer en garneer met extra karamelsaus en de geroosterde noten als topping.

Variatietip
Was de zelfgemaakte Viennetta een succes? Probeer dan ook eens een andere ijstaart zelf te maken!

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!