Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Indiase thoran met savooiekool

Indiase thoran met savooiekool

Vraag je ons om Indiaas te eten, dan zullen wij altijd 'ja' zeggen. Deze thoran, of wel groentegerecht, zit boordevol smaak dankzij de lekkere specerijen en kruiden. Serveer als bijgerecht of gebruik als salade met je eigen toevoegingen.
  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bereiding

  1. Doe de olie in een grote, diepe koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak het mosterdzaad, het komijnzaad en de curryblaadjes ca. 2 minuten in de hete olie, tot ze geuren en de zaadjes beginnen te poppen. Voeg de ui en de chilipeper toe en bak 3-4 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de kurkuma en een snufje zout toe en bak nog ca. 1 minuut.

  2. Voeg de kool en ½ tl zout toe, roer door elkaar en leg het deksel op de pan. Laat ca. 10 minuten bakken, tot de kool beetgaar is. Roer de kokosnoot erdoorheen en bak nog 2-3 minuten zonder deksel, of tot de kokosnoot heet is. Roer de koriander en het limoensap erdoorheen, breng op smaak met zout en peper en serveer.

Per portie: 201 kcal | 8 g koolhydraten | 4 g eiwit | 15 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Nadine Brown Foto’s: Karen Thomas Styling: Max Robinson Foodstyling: Libby Silbermann

Wat vind jij van dit recept?

4 / 5.0 (3 stemmen)

Wat is savooiekool?

Savooiekool is ook wel bekend onder de naam ‘groene kool’. Waarschijnlijk heb je deze bladgroente wel zien schitteren in een van onze magazines, want wij zijn er dol op. Maar wat is savooiekool precies? Deze supergezonde groente is een van de oudste kolen en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De naam is dan ook vanzelfsprekend: hij is vernoemd naar de regio Savoye. In tegenstelling tot andere koolsoorten, zitten de bladeren van savooiekool vrij “los”. Hij valt dan ook direct op door zijn bloemachtige vorm. Met deze groente haal je een smakelijk en fotogeniek ingrediënt in huis.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Over het algemeen is deze kool goed verkrijgbaar bij supermarkt, maar als je misgrijpt is een bezoekje aan de groenteboer of biologische supermarkt meestal wel succesvol. Er zijn twee soorten savooiekool: een groene en een gele. De groene is de meest algemene soort en herken je aan de losse en gebobbelde bladeren. De gele variant heeft een veel dichtere krop en minder sterk gebobbelde bladeren. Vaak zijn deze ook wat groter.

Bekijk voordat je gaat afrekenen even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden er namelijk op dat de groente oud is. Dit zal je ook proeven in je gerecht, wat natuurlijk zonde is.Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar te koop. Let dan vooral even goed op de houdbaarheidsdatum en of je bruine plekjes kunt vinden binnenin de verpakking.

Hoe smaakt savooiekool?

Nu je weet wat savooiekool is, ben je vast ook benieuwd naar de smaak van deze groente. Deze vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak. Hierdoor is deze kool perfect om te gebruiken voor winterse gerechten, zoals ovenschotels en stamppot. Tussen de groene en gele savooiekool is de smaak nauwelijks te onderscheiden.

Wil je savooiekool vervangen, omdat het niet verkrijgbaar is of omdat je gewoon liever een ander ingrediënt wilt gebruiken in je recept? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte kool. Liever iets anders dan kool? Dan is paksoi ook een goede optie.

Lees verder onder de advertentie