
Oublie met appel en walnoten-nougatine botercrème (dessertopdracht)
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Voor de walnoten nougatine verhit je de suiker tot …….., spatel hierdoor de walnoten en een snufje zout. Laat dit op bakpapier afkoelen.
Voor de oublies smelt je de ongezouten boter in een steelpan. (niet te warm). Wanneer deze gesmolten voeg je de basterdsuiker erbij en roer je dit goed door. Haal de steelpan van de hittebron, voeg 30 gr bloem ……………………………… en meng dit goed door.
Wanneer de massa ………………… voeg je het eiwit toe, meng dit goed door.
Verdeel het beslag, in kleine hoopjes (veelvoud van 4) over een met bakpapier beklede bakplaat.
Strijk deze hoopjes tot flinterdun glad met de achterkant van een lepel. Maak de lepel ………………………………………………………………. Maak ze net iets groter dan de appel breed is.
Bak de oublies in een voorverwarmde oven, stand: hete lucht op 180ºC gedurende …………………… minuten. Wanneer ze egaal bruin zijn haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.
Voor de botercrème verwarm je de suiker en gepasteuriseerd eiwit ………………... Verwarm dit tot 60ºC.
Haal de mengkom ………………………… en klop het eiwit …………………… tot kamertemperatuur.
Klop met een mixer ongezouten boter luchtig.
Hak ondertussen …………………………………. de walnoten met karamel fijn, zorg dat er nog wel wat structuur in zit.
Voeg nu de fijn gehakte walnoten door de opgeklopte boter, meng hier ……………………………………………….. doorheen. Breng op smaak ………………... Bewaar de massa in een spuitzak met spuitmond. Laat deze kort opstijven in een koelkast.
Schil de appel en verwijder …………………….. Snijd met een mandoline 9 (of veelvoud) flinterdunne plakjes appel. (Dit is per toetje, dus het aantal van stap (7:4)x9=aantal).
Leg de appel plakjes tussen ………………….
Maak de appel plakjes op maat met een steker. Let hierbij op het formaat van de oublie.
Maak nu een torentje. Begin met een oublie met daarop drie plakjes appel. Spuit vervolgens de botercrème rondom op de appel. Herhaal deze stap nog twee keer en stapel op elkaar. De 4e oublie is …………………...
Beste Kookclub van Nederland 2024
De leukste kookwedstrijd van het jaar was wederom een groot succes. Een superleuke dag van Foodies, die samen met ATAG, WMF en The Farm Kitchen’s De Kookfabriek is georganiseerd. De 8 deelnemende kookclubs zijn hier de strijd met elkaar aangegaan onder toeziend oog van twee mentoren, sterrenchef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz, en de jury: tv-kok Sandra Ysbrandy, chef Jonathan, chef Tim en Foodies’ eigen chef Willem.
Technische opdracht
Na het voor- en hoofdgerecht was het tijd voor de laatste spannende ronde: het maken van de dessert-opdracht. Alle teams kregen hier dezelfde opdracht, namelijk het maken van een oublie met appel en walnoten-nougatine botercrème. Dat is natuurlijk niet niks en de deelnemers moesten alles uit de kast halen om dit dessert zo mooi en lekker mogelijk te maken.
De jury lette hierbij, net als bij het voor- en hoofdgerecht, op het toepassen van de juiste technieken en het duurzaam omgaan met de ingrediënten. Gebruiken ze echt alles wat nodig nodig is en wordt apparatuur op het juiste moment aangezet en gebruikt? Daarnaast is presentatie natuurlijk ook ontzettend belangrijk, vooral omdat het uiteindelijke resultaat niet helemaal duidelijk is voor de teams..
Want naast het feit dat het al een vrij ingewikkeld gerecht is, was er nog een klein obstakel voor de kookclubs. Er waren namelijk delen van het recept weggelaten, zodat het echt aankwam op kennis van de teams. Denk hierbij aan hoe bepaalde substanties eruit moeten zien, voordat je het volgende ingrediënt toevoegt of op hoeveel graden de oven moest staan. Ook was de afbeelding van hoe het dessert er uiteindelijk uit moest zien vervaagt en moesten ze zelf hun creativiteit de loop laten.
Dessert maken
De deelnemers gingen aan de slag en begonnen na een laatste keer aftellen aan hun laatste ronde. Na het goed doorlezen van het recept, was het de kunst om stap voor stap de instructies op te volgen. Voor zover ze deze natuurlijk zelf konden invullen. Er werd veel overlegd en bedacht wat de juiste verhoudingen en toepassingen zouden kunnen zijn.
Veel teams begonnen meteen met het verzamelen van alle benodigdheden en wilden toch graag snel van start gaan met de eerste stap, omdat ze anders bang waren dat ze in tijdnood zouden komen. Toch ging het bij elk team op een gegeven moment iets rustiger aan, omdat ze goed na moesten denken en overleggen wat er op de missende onderdelen moest staan. Tegelijkertijd ook een goede les voor de deelnemers dus!