Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Pastei van filodeeg met onder andere lamsvlees, granaatappelmelasse en amandelschaafsel

Pastei met lamsvlees en filodeeg

  • Gemiddeld

  • ca. 4 uur en 50 minuten bereidingstijdca. 4 u. en 50 min. bereidingstijd

In deze heerlijke pastei wordt langzaam gegaard lamsvlees bedekt met knapperig filodeeg. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is absoluut de moeite waard! De pastei ziet er niet alleen prachtig uit, ook de smaak is om je vingers bij af te likken.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

In deze heerlijke pastei wordt langzaam gegaard lamsvlees bedekt met knapperig filodeeg. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is absoluut de moeite waard! De pastei ziet er niet alleen prachtig uit, ook de smaak is om je vingers bij af te likken.
Variatietip
Een pastei kun je helemaal naar smaak vullen: kies voor kip, vlees of vis, of ga vegetarisch met bijvoorbeeld paddenstoelen, kaas of groenten.

Bereiding

  1. Verhit de helft van de olie in een braadpan. Meng het vlees met de bloem en wat zout en peper en braad het, in porties, rondom aan in de hete olie.

  2. Zorg dat het vlees mooi bruin wordt, dit geeft de stoof een diepe smaak. Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan en zet het apart.

  3. Verhit de rest van de olie in de pan en bak er de ui en de knoflook in ca. 5 minuten zacht in. Roer alle specerijen erdoorheen en bak nog 1 minuut.

  4. Blus af met de tomaten en roer alle aanbaksels van de bodem los. Voeg het citroensap en de geraspte schil, de honing, de granaatappelmelasse, een snuf zout en peper en 200 ml water toe.

  5. Breng aan de kook, dek de pan af en zet het vuur laag. Laat 2 uur en 30 minuten – 3 uur rustig pruttelen tot het vlees heel mals is.

  6. Laat afkoelen. Je kunt de stoof een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.

  7. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Schep de stoof over in een quichevorm (25 cm Ø).

  8. Neem het filodeeg uit de verpakking. Bestrijk de filodeegvellen met gesmolten boter, verkreukel ze en bedek de stoof in de vorm ermee. Besprenkel met de rest van de gesmolten boter en bestrooi met het amandelschaafsel.

  9. Bak de pastei ca. 45 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en knapperig is. Bestrooi vlak voor het serveren met de granaatappelpitjes.

Per portie: 595 kcal | 34 g koolhydraten | 4 g eiwit | 30 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Zoe Adjonyoh, Maunika Gowardhan & Lap-Fai Lee Foto’s: Yuki Sugiura Styling: Agathé

Wat vind jij van dit recept?

3.7 / 5.0 (3 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!