
Zalm harra
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
Samaka harra, wat letterlijk ‘pittige vis’ betekent, is een klassiek gerecht uit de Levant en vooral geliefd in kustplaatsen van Syrië, Libanon en Palestina. In deze versie combineren we malse zalm met biber salçası – het hart van dit gerecht – die je makkelijk vindt in Turkse of Midden-Oosterse winkels. Simpel, maar vol van smaak.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verhit de oven tot 200 °C. Kneus de tenen knoflook grof in een vijzel (ze moeten niet heel blijven maar ook niet worden gepureerd).
Verhit de olie in een ovenbestendige hapjespan op halfhoog tot hoog vuur. Bak de gekneusde tenen knoflook 30-60 seconden, roer af en toe, tot ze geuren en wat kleur krijgen.
Voeg de komijn- en korianderzaadjes toe, de paprikapasta en tomatenpuree en bak al roerend nog 2 minuten, tot ze wat donkerder worden. Schenk er 320 ml water bij en breng op smaak met de suiker, ¼ theelepel zout en flink wat gemalen peper.
Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zacht koken, zodat de smaken kunnen intrekken (de saus blijft vrij dun). Snijd elk schijfje citroen in vieren en roer die stukjes en de ui door de saus. Haal de pan van het vuur.
Dep de zalm droog en bestrooi de filets rondom met ½ theelepel zout en flink wat peper. Leg de filets in de saus, op de huid, en schep met een lepel de saus over de vis.
Zet in de oven en bak 8-10 minuten, of tot de vis gaar is (een paar minuten langer als je van goed gare zalm houdt, of als de filets erg groot zijn). Schep in een kommetje de koriander en peterselie door 1 theelepel olie. Schep de vis en saus op een grote schaal en verdeel de kruiden en walnoten erover.
Lugma
€ 26,99









