Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Pan met zalm harra

Zalm harra

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Samaka harra, wat letterlijk ‘pittige vis’ betekent, is een klassiek gerecht uit de Levant en vooral geliefd in kustplaatsen van Syrië, Libanon en Palestina. In deze versie combineren we malse zalm met biber salçası – het hart van dit gerecht – die je makkelijk vindt in Turkse of Midden-Oosterse winkels. Simpel, maar vol van smaak.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Samaka harra, wat letterlijk ‘pittige vis’ betekent, is een klassiek gerecht uit de Levant en vooral geliefd in kustplaatsen van Syrië, Libanon en Palestina. In deze versie combineren we malse zalm met biber salçası – het hart van dit gerecht – die je makkelijk vindt in Turkse of Midden-Oosterse winkels. Simpel, maar vol van smaak.
Biber salçası
Biber salçası is een Turkse paprikapasta die zorgt voor de pittige, dieprode smaak in dit gerecht.

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200 °C. Kneus de tenen knoflook grof in een vijzel (ze moeten niet heel blijven maar ook niet worden gepureerd).

  2. Verhit de olie in een ovenbestendige hapjespan op halfhoog tot hoog vuur. Bak de gekneusde tenen knoflook 30-60 seconden, roer af en toe, tot ze geuren en wat kleur krijgen.

  3. Voeg de komijn- en korianderzaadjes toe, de paprikapasta en tomatenpuree en bak al roerend nog 2 minuten, tot ze wat donkerder worden. Schenk er 320 ml water bij en breng op smaak met de suiker, ¼ theelepel zout en flink wat gemalen peper.

  4. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zacht koken, zodat de smaken kunnen intrekken (de saus blijft vrij dun). Snijd elk schijfje citroen in vieren en roer die stukjes en de ui door de saus. Haal de pan van het vuur.

  5. Dep de zalm droog en bestrooi de filets rondom met ½ theelepel zout en flink wat peper. Leg de filets in de saus, op de huid, en schep met een lepel de saus over de vis.

  6. Zet in de oven en bak 8-10 minuten, of tot de vis gaar is (een paar minuten langer als je van goed gare zalm houdt, of als de filets erg groot zijn). Schep in een kommetje de koriander en peterselie door 1 theelepel olie. Schep de vis en saus op een grote schaal en verdeel de kruiden en walnoten erover.

Serveertip
Heerlijk met wat platbrood of rijst erbij.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 / 5.0 (17 stemmen)
Uit het boek

Lugma

€ 26,99
Lugma_Cover 2D
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!