

Crystal Jade
Opknappen na een lange vlucht doet een echte foodie niet met een stoelmassage, maar met een mandje dampende dumplings mét Michelin-ster. Die eet je bij Crystal Jade. De signature dish van deze keten is zacht, smokey buikspek. Ook de beef stir fry, gewokte noodles met rundvlees, is een aanrader na een lange vlucht. Erbij drink je onbeperkt Chinese thee. Hydrateren! www.crystaljade.com.hk Hongkong Airport, Terminal 1, Arrivals level (L5)Ho Hung Kee Congee & Noodle
Een bordje Chinese pap (congee) met Michelinster eet je bij Ho Hung Kee in de aankomsthal van Hongkong Airport of in hun vestiging in Causeway Bay, Hennesy Road. Congee is een soort rijstepap met allerlei verschillende toppings en vullingen. Visballetjes bijvoorbeeld, of de Chinese klassieker: stukjes century egg - een gefermenteerd ei. Hongkong Airport, Terminal 1, Arrivals level (L5) en 500 Hennessy Road, Causeway Bay, HongkongMak’s Noodle
“How do you know this place?” Vroeg een Chinese vrouw aan het tafeltje naast naast ons, “because this are the best noodles in Hongkong.” Dan weet je dat je goed zit. Mak’s Noodle is befaamd om hun wonton noodles. Wij gingen voor de gewokte noodles met pittig varkensgehakt. Een van de beste en simpelste maaltijden die ik ooit at. Nummer 21 op de menukaart. 77 Wellington Street, Central, HongkongKam Wa Café
In Kam Wa Café proef je de invloeden uit Europa in één ontbijtje. Bestel bijvoorbeeld een bo lo boa. Letterlijk betekent dit ananasbroodje, maar ananas is in dit zoete gebakje nergens te vinden. Het dankt de naam aan de korst van eiwit met suiker, waardoor een craquelépatroon ontstaat dat lijkt op de schil van een ananas. Ook proef je hier de egg tart, vergelijkbaar met de Portugese pastei de nata, en drink je een ijskoude milk tea – zwarte thee met zoete gecondenseerde melk en kilo’s ijsklontjes (om al die suiker te verdoezelen). 47 Bute Street, Mongkok, HongkongKam’s Roast Goose
Als je het niet weet, loop je er zo aan voorbij, aan dit met een Michelinster bekroond eethuisje. Deze pijpenla is groot geworden met gans, andere vogels zoals eend en kip en ander gebraad zoals speenvarken. De handtekening van de chef lees je van het vel van de gans; dat is flinterdun en superknapperig. Daaronder boterzacht vlees. Avontuurlijke eters proberen hier ook gemarineerde ganzenlever en –nier en ganzeneieren en slurpen van puddingachtige blokjes gestoomd ganzenbloed. www.krg.com.hk 226 Hennessy Road, Wan Chai, HongkongTim Ho Wan
In de met een Michelinster bekroonde keten Tim Ho Wan eet je all day everyday dim sum. Aan een rij is niet te ontkomen, ook niet om half 9 ’s ochtends, want dim sum is een populair ontbijt in Hongkong. In rap tempo volgen de bamboe stoommandjes elkaar op. In elk mandje zit een ander hapje: wontons met varken- en garnalenvulling, krokant gefrituurde tofu of gestoofde aubergine. Naar goed dim-sumgebruik staat voor een klein bedrag onbeperkt thee op tafel. Kijk op www.timhowan.com voor de locaties van de vijf verschillende vestigingen in HongkongYee Shun Milk Company
Denk: de beker warme melk die je in je kindertijd voor bedtijd op de bank kreeg. Maar dan dikker. Mét vel. You love it or you hate it. Bij Yee Shun Milk Company zijn de melkvellen in ieder geval een delicatesse. Hier bestel je kommetjes melkpudding in naturel, gember- of chocoladesmaak. Echt comfort food voor zoetekauwen. 513 Nathan Road, Yau Ma Tei, Hongkong 63 Pilkem Street, Yau Ma Tei, Hongkong 506 Lockhart Road, Causeway Bay, HongkongVEA
In zijn restaurant VEA (1 michelinster) kookt jonge chef-kok van het jaar Vicky Cheng fusion. “Chinees x Frans” zoals hij dat zelf noemt. Hij serveert geroosterde zeekomkommer met sherrysaus, een taartje van garnaal met gerooktebloemkoolpuree en zee-egel en pruimencompote in meringue met lotuszaad. High-end – letterlijk en figuurlijk. Dit restaurant vind je op de bovenste verdieping van The Wellingon. Bestel bij je menu een van de waanzinnige cocktails voor het ultieme man-van-de-wereldgevoel. www.vea.hk 29 & 30/F, 198 Wellington Street, Central, HongkongMeer lezen over foodies' reis naar Hongkong? Kijk in foodies Azië.
Onze tips

Restaurants in Breda: dit zijn de beste hotspots & tips

Dit zijn de beste terrassen van Nederland

Deze typische etenswaren nemen Nederlanders mee op vakantie

17x de beste strandtenten van Nederland

Restaurants in Barcelona: dit zijn de beste hotspots & tips

Dit zijn de beste rooftopbars van Nederland

Restaurants in Delft: dit zijn de leukste hotspots & tips

20x de beste ijssalons van Nederland

Foodies ontdekt: authentiek banketbakkersroomijs in Amersfoort

Restaurants in Innsbruck: dit zijn de beste hotspots & tips

Innsbruck in de zomer: Alpen, apfelstrudel en abrikozen

Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots & tips

12x de beste culinaire tankstations in Europa

De ultieme guide voor een autovakantie met kinderen

Foodies ontdekt: Mexicaanse taco’s in Amsterdam
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.