
Leer authentieke Arubaanse gerechten koken – óp Aruba
Niets is leuker dan een nieuw land al etend te ontdekken, en op Aruba is dat niet anders. Naast dat je op dit Caribische eiland de beste restaurants vindt, zijn de lokale gerechten ook verrukkelijk. Deze lokale specialiteiten kun je niet alleen proeven, tijdens een authentieke kookworkshop leer je ze ook nog eens maken!
Lees verder na de advertentie
Arubaanse gerechten koken
Op Aruba geniet je niet alleen van fine dining bij de mooiste restaurants, de lokale keuken is het ontdekken meer dan waard. Van heerlijke pastechi tot aan geitenstoof en van hartig tot zoet, het eten is ontzettend lekker. Wil je zelf Arubaanse gerechten koken?
Volg dan een kookworkshop bij Taste My Aruba, waar eigenaresse Nathaly je met veel liefde, kunde en passie alles leert over de lokale keuken van het eiland.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Taste My Aruba
Middenin Oranjestad, de hoofdstad van Aruba vind je het restaurant Taste My Aruba. Bij dit restaurant komen de authentieke smaken van het eiland tot leven. Eigenaresse Nathaly de Mey kookt samen met haar team met hart en ziel. Haast alles wat op je bord belandt, komt rechtstreeks van Arubaanse vissers en lokale producenten.
Het menu verandert dagelijks, afhankelijk van de vangst van de dag en het aanbod van het land. In de sfeervolle setting - een historisch pand met openluchtterras en vol tropische charme - draait alles om smakelijk genieten, met aandacht voor ambacht en duurzaamheid.
Je kunt niet alleen heel erg lekker eten bij Taste My Aruba, Nathaly geeft ook diverse workshops. Van energieke cocktailworkshops tot aan uitgebreide kookworkshops - of een combinatie - hier leer je authentieke Arubaanse gerechten koken.
Lees verder na de advertentie
Smaken van het eiland
Zodra je het charmante pand van Taste My Aruba binnenstapt, omringd door vrolijk gekleurde gevels, voel je dat dit een bijzondere plek is. De houten tafels en de sfeervolle inrichting geven direct een huiselijk gevoel. Eigenaresse Nathaly zit al op mij te wachten, klaar om alles te vertellen over de lokale keuken van Aruba.
Zowel met haar restaurant als met haar kookworkshops brengt ze een ode aan Aruba. Ze is geboren en getogen op het eiland, en na jaren op verschillende plekken op de wereld gewoond te hebben kwam ze terug naar Aruba. Het eiland is en blijft namelijk haar thuis.
Terwijl Nathaly water inschenkt vertelt ze: "Ik wil mensen laten zien wat Aruba écht is. Niet alleen maar zon, zee en strand, maar ook de verhalen, geuren en smaken van het eiland, die vaak al generaties lang bestaan." Ze groeide op met de lokale Arubaanse keuken, waarbij haar moeder traditionele gerechten kookte met verse ingrediënten van de markt. "Goed eten hoeft niet ingewikkeld te zijn", legt Nathaly uit. "Zolang het maar vol met smaak zit én met liefde is bereid."


Lees verder na de advertentie
Kookworkshops
Na jaren in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt, keerde Nathaly terug naar Aruba met een droom. Ze wilde haar eigen restaurant openen, dat eer doet aan de lokale keuken. Maar tegelijkertijd ook bezoekers de kans biedt om deel uit te maken van deze keuken.
Zo ontstond Taste My Aruba, een plek waar traditie en gastvrijheid hand in hand gaan. Wil je alleen proeven van de lokale smaken? Reserveer dan een tafeltje voor een heerlijk diner. Wil je meer weten, en al kokend de Arubaanse keuken ontdekken? Ga dan voor een van de workshops die Nathaly geeft.
Op een lange houten tafel liggen al diverse ingrediënten klaar, van kleurrijke groenten tot aan verse vis. We gaan vandaag twee gerechten en een cocktail maken. "Als eerste gaan we een tonijntartaar maken", vertelt Nathaly. "Met verse tonijn, avocado en en aantal internationale smaakmakers. Daarna maken we een typische visstoof, met red snapper. Als bonus maak ik tussendoor nog een frisse cocktail met aloë vera, én ik heb alvast een Arubaanse taart gemaakt."

Lees verder na de advertentie
Tonijntartaar
Als eerste maken we een tonijntartaar, Nathaly haalt verse tonijn uit de koelkast tevoorschijn. "Tonijn is een vis die we veel eten op Aruba, maar ik voeg er graag wat internationale smaakmakers aan toe. De basis is lokaal, qua smaak geef ik de tartaar een kleine twist."
Ik snijd de tonijn in kleine blokjes, net als de verse avocado die klaarligt. Ondertussen pakt Nathaly wat smaakmakers zoals sojasaus en azijn. Eerst meng ik de tonijn met wat zout, peper, sojasaus en azijn. Vervolgens gaat er een royale hoeveelheid vers limoensap overheen. Het recept is ogenschijnlijk simpel, met een ring bouw je vervolgens een soort torentje van tonijn en avocado.
Op het bord komt nog wat verse pesto, en bovenop de tartaar nog wat sesamzaadjes. Maar in principe heeft het gerecht niets meer nodig. Het oogt niet alleen kleurrijk en mooi, terwijl ik een hap neem besef ik dat dit is wat Nathaly bedoelt. Zolang je maar goede en verse ingrediënten gebruikt - zoals de tonijn en avocado - kun je op een makkelijke manier de lekkerste gerechten op tafel zetten.
"Tonijn heeft een zachte, bijna boterachtige textuur", vertelt Nathaly. "Het frisse van de limoen, het zure van de azijn en het zoute van de sojasaus gaan perfect samen met verse tonijn." De smaakmakers zijn dan ook bedoeld om de smaak van de tonijn en avocado op te tillen, niet om te overheersen.
En dat is goed gelukt. Zeker in combinatie met de wijn die Nathaly zojuist heeft ingeschonken smaakt de tonijntartaar fantastisch en verfijnd.


Lees verder na de advertentie
Pescabi smoor
De sfeer is ontspannen, het is net alsof ik bij vrienden in de keuken aan het koken ben. Dit komt niet alleen door de prachtige locatie, maar zeker ook omdat Nathaly ervoor zorgt dat het voelt alsof je thuis bent. Dat maakt dat de workshop niet alleen leerzaam is, maar ook erg gezellig en humorvol.
Na de tonijntartaar is het tijd voor een traditioneel gerecht. Pescabi smoor staat op het menu, een stoofgerecht van verse vis met aardappel, paprika, sjalot en boter. Nu maakt elke familie het recept nét iets anders volgens Nathaly, we maken dan ook de versie waarmee zij is opgegroeid.
We beginnen met verse red snapper, een vis die veel voorkomt in de wateren rondom Aruba. Deze snijden we in relatief grote stukken, en gaan in een grote stoofpan. Vervolgens snijd ik de groenten in stukken, deze voeg ik toe aan de pan, samen met wat verse kruiden. "Naast een flinke klont boter is er verder eigenlijk alleen geduld én liefde nodig", legt Nathaly uit.


Lees verder na de advertentie
Pruttelen
De deksel gaat op de pan, en de grote stoofpan gaat vervolgens op het vuur. "Er hoeft geen vocht bij", vertelt Nathaly. Tijdens het koken komt er genoeg vocht vrij, waardoor de ingrediënten vanzelf garen. Je hebt wel even tijd nodig, want de pan pruttelt een tijdje op het vuur voordat de stoof klaar is.
"Vroeger kookten vissers dit gerecht aan boord, met ingrediënten die ze voorhanden hadden", vertelt Nathaly. "Het is dan ook een relatief eenvoudig gerecht, maar wel voedzaam en vol smaak." Ondanks dat ik nog even geduld moet hebben ruikt de stoof nu al heerlijk, ik kan niet wachten tot ik straks kan proeven.
Cocktail met aloë vera
Terwijl de pan op het vuur staat verplaatsen we richting de grote, houten bar in het restaurant. Nathaly geeft namelijk ook cocktailworkshops, en wil graag haar favoriet maken. Een cocktail op basis van verse aloë vera, een plant die veel voorkomt op het eiland.
Nathaly staat achter de bar aloë vera te schillen, terwijl ze vertelt dat de plant niet alleen ontzettend gezond is, maar ook nog eens een verkoelende functie heeft. De verse aloë vera gaat in een kan met wodka, die de smaak van de plant volledig opneemt.
Veel heeft de cocktail niet nodig, in no-time staat er een prachtig glas voor mijn neus. De geur is subtiel, en doet een beetje denken aan komkommer. De smaak is fantastisch, de cocktail drinkt haast weg als limonade.


Arubaans comfortfood
We kletsen nog wat verder over lokale gerechten op Aruba, tot Nathaly richting de keuken loopt. De smoor is namelijk klaar om op te dienen. Ik neem weer plaats aan de lange eettafel, terwijl Nathaly uit de keuken komt gelopen met de grote stoofpan in haar handen.
Ze haalt de deksel van de pan, de heerlijke geur van de gestoofde vis verspreid zich door de ruimte. Niet veel later schep ik mijn bord vol. De zachte vis valt uit elkaar, de aardappelen zijn doordrenkt met boter en de paprika en sjalot geven een lichte zoetheid aan het gerecht. Dit is echt heel erg lekker. Maar echt. Tropisch comfortfood, waarvan elke hap naar meer smaakt.



Bolo di cashupete
Ondanks dat ik bijna vol zit, komt er nog een laatste gerecht op tafel. Nathaly heeft namelijk al eerder op de dag een dessert bereid, in dit geval bolo di cashupete. Bij een Arubaanse maaltijd hoort volgens Nathaly een toetje, en dit is haar absolute favoriet.
Bolo di cashupete is een taart, bestaande uit onder andere cashewnoten, eieren, suiker en kruiden. Je ruikt direct de geur van geroosterde noten. De taart is misschien wel het lekkerste als 'ie nog een beetje warm is, vers uit de oven. Needless to say, mijn bordje is zo leeg. Wat is dit ontzettend lekker, je proeft de liefde waarmee de taart is gemaakt.

Workshops bij Taste My Aruba
Wat de workshops bij Taste My Aruba zo bijzonder maakt, is dat het veel verder gaat dan koken alleen. Je leert niet alleen typische familierecepten, je leert aan de hand van verhalen ook veel over de cultuur en tradities van Aruba.
Meer informatie over de workshops? Neem eens een kijkje op de website van Taste My Aruba. Reserveer een tafeltje voor een heerlijk diner, of boek een van de workshops van Nathaly - waarbij je al kokend en etend meer leert over het eiland.
Gemakkelijk naar Aruba
Vanuit Nederland reis je gemakkelijk met een directe vlucht vanuit Schiphol Amsterdam Airport naar Aeropuerto Internacional Reina Beatrix op Aruba. De vlucht duurt ongeveer negen uur. KLM en TUI vliegen bijna dagelijks tussen Nederland en Aruba.
Meer weten over Aruba? Kijk dan op aruba.com en laat je inspireren voor je volgende reis!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants op Aruba: dit zijn de beste hotspots & tips

Aruba op je bord: dit zijn de lekkerste lokale gerechten

Fine dining op Aruba: 8x de beste plekken op het eiland

Autentico: hét culinaire festival op Aruba

Restaurants in Kopenhagen: de beste hotspots & tips

10x Nederlandse kerstmarkten die iedereen wil bezoeken (en jij straks ook)

Dit zijn de goedkoopste Michelinrestaurants van Nederland

Dit nieuwe keurmerk van Snackspert bepaalt waar je écht moet snacken

Woodford Old Fashioned Week: Bar Cham uit Korea strijkt neer bij Sins of Sal

15x de beste cocktailbars in Amsterdam

11x de allerlekkerste hamburgers van Nederland

11x de beste restaurants voor kaasfondue in Nederland

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


