
Autentico: hét culinaire festival op Aruba
Dompel jezelf een week lang onder in het beste dat Aruba op culinair gebied te bieden heeft. Proef de ziel van het eiland, combineer internationale smaken met authentieke gerechten, maak kennis met bekende chefs en laat de liefde voor Aruba door je maag gaan. Kortom, trakteer jezelf op het Autentico Aruba Culinary Festival.
Lees verder na de advertentie
Autentico Aruba Culinary Festival
Dat je ontzettend goed kunt eten op Aruba ontdekten we al eerder, van lokale gerechten tot aan fine dining bij de beste restaurants. Maar er is nu nóg een reden voor foodies om Aruba te bezoeken, het Autentico Aruba Culinary Festival.
Reisjournalist Eva Hopstaken van OmniTraveler ging voor ons op pad, om alles over dit culinaire festival op Aruba te ontdekken. Ze vertelt maar al te graag waarom je dit festival volgend jaar niet wil missen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Wat is het Autentico Aruba Culinary Festival?
In oktober 2025 woonde ik de tweede editie van het Autentico Aruba Culinary Festival bij. Een jaar eerder vond het event, georganiseerd door Aruba Tourism Authority, voor de eerste keer plaats op het eiland.
Aruba Tourism Authority wil door middel van dit culinaire evenement de bezoeker laten zien en ervaren dat Aruba veel meer is dan zon, zee en strand. Of zoals de organisatie het zelf omschrijft: "Autentico Aruba Culinary Festival is een bruisende, weeklange viering van de ziel van Aruba."
In 2026 wordt deze smakelijke week opnieuw georganiseerd. Wil je op de hoogte blijven? Volg dan @autenticoaruba op Instagram en houd de website van het festival in de gaten.
Lees verder na de advertentie
Restaurantweek Aruba
Wie Aruba enkel associeert met bekende Amerikaanse fastfoodketens heeft niet goed rondgekeken op het eiland. In de week van het Autentico Aruba Culinary Festival nodigen meer dan dertig restaurants je uit om tegen fijne kortingen aan te schuiven, voor speciaal geselecteerde menu's.
Sla Wendy's over, vergeet Olive Garden, maar reserveer zeker een tafeltje bij bijvoorbeeld Infini by Urvin Croes of Restaurant Anno 1877.
Lees verder na de advertentie
Ga voor bucketlist-ervaringen
Maak je diner nog specialer en ga voor de bucketlist-ervaringen die tijdens het Autentico Aruba Culinary Festival georganiseerd worden. Gerenommeerde chefs worden uitgenodigd om de sterren van de hemel te komen koken, ondersteund door vooraanstaande koks op het eiland. Niet alleen de menu's zijn bijzonder, de locaties waar ze uitgeserveerd worden eveneens.
Lees verder na de advertentie
VIP-diner in The Ritz-Carlton
Doe even je ogen dicht en dwaal in gedachten af naar een fraai gedekte tafel op het strand. Een fijn muziekje op de achtergrond, een welkomstcocktail in de hand en de zee binnen handbereik. Tel daar een heus VIP-diner bij op en je weet dat dit een echte bucketlist-ervaring is.
Door de lobby, modern ingericht met frisse tinten en hoge plafonds, loop ik door de eindeloze tuin richting het strand. Lange tafels staan klaar om een avond lang de smaakpapillen te laten genieten van de creaties van de chef-kok van The Ritz-Carlton, Nando Meijer, vergezeld door chef-kok Christian Petroni.
Petroni is geboren en getogen in de Bronx, New York City, in een Amerikaans-Italiaans gezin. En dat zie en proef je duidelijk terug in zijn gerechten. Bij het uitserveren van elke gang vermaakt hij ons met anekdotes uit zijn jeugd en hoe hij als chef zijn weg in het culinaire landschap heeft gevonden.


Lees verder na de advertentie
Feest aan tafel
Terwijl de zon ondergaat begint het feest aan tafel. Chef-kok Nando Meijer trapt af met een soep van cantaloupe met mousse van burrata, crispy parmaham en ingemaakte komkommer. Een meer dan goed begin van de avond. Vervolgens is de beurt aan chef-kok Chris Petroni. Zijn voorliefde voor grote porties en dito gebruik in kaas en boter vind ik terug in zijn artisjoktaart met kaassaus. Machtig, maar heel erg lekker.
Eveneens van Chris' hand is het Italiaanse troostvoer voor iedereen die zich niet lekker voelt, pastina, uitgeserveerd met gedroogde eidooier. Ik voel me kiplekker, maar begrijp direct dat dit gerecht dat het midden houdt tussen een pasta en een gebonden soep het ideale gerecht is bij opkomende griep of een verkoudheid.
Alvorens ik het dessert uitgeserveerd krijg, verschijnt er een surf & turf-combinatie op een bedje van risotto en kaviaar voor mijn neus van de hand van chef-kok Nando en zijn keukenbrigade. Op het moment dat ik denk dat ik op ploffen sta, trakteert chef-kok Chris me nog op een riant bord vol tiramisu.
Wat een avond. Ik ga rollend terug naar het hotel en dan te bedenken dat me nog meer culinaire avonturen te wachten staan tijdens dit het Autentico Aruba Culinary Festival.

Lees verder na de advertentie
Nog een bucketlist-ervaring
Een nieuwe avond, een nieuwe bucketlist-ervaring. Het Autentico Aruba Culinary Festival diner vindt deze avond plaats in The St. Regis Aruba Resort. Bij aankomst mag ik direct in de lift plaatsnemen om op het dakterras te proosten op het event en de avond die nog komen gaat.
Na het sabreren van een fles champagne en het nippen van een glas bubbels met uitzicht op de ondergaande zon, word ik verzocht opnieuw in de lift plaats te nemen. Samen met andere gasten zakken we af naar de gewelven van het hotel. De deuren openen zich. De ruimte is schaars verlicht, pompende beats schieten door een eindeloos gangenstelsel. Een ober, strak in het pak, gaat me voor.
In ruimten waar normaliter enkel en alleen personeel toegang heeft, is een ware culinaire markt opgezet. In een klein groepje schuifel ik van ruimte naar ruimte en geniet er van talloze amuses perfect gepaird met bijpassende alcoholische versnaperingen. Ik proef van Arubaanse komkommer-tzatziki, lik mijn lippen af bij oesters met Nederlandse sojasaus en passievrucht en geniet van een hapje waarin de kaas Amsterdams Schoffie verwekt is. En dan moet het diner nog beginnen.
Nederlandse chef-kok Tim Golsteijn
Eskama, het Italiaans en Mediterraan restaurant van The St. Regis Aruba Resort vormt voor de rest van de avond het decor. Chef-kok Tim Golsteijn heeft alles uit de kast getrokken om zijn gerechten een lokaal tintje te geven. Na de eerder genuttigde amuses, start ik met een Lion Fish Tradito. Een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Peru en je gemakkelijk voor ceviche aan zou kunnen zien, maar dat is het niet.
De aji amarillo (Peruaanse peper) steekt subtiel boven de smaken van de koriander en mandarijn uit. De tweede gang is opnieuw een visgerecht. Filet van mahi-mahi, ofwel dradu zoals ze op Aruba zeggen, of goudmakreel zoals wij deze vis noemen. Voor de garnering heeft chef-kok Tim speciaal, in zijn handbagage, de Amsterdamse lange gele komkommer meegebracht. Deze komkommer, die na decennia afwezigheid zijn retour maakt, heeft een dikkere schil en een frisse, licht bittere smaak en wordt in dit gerecht aangevuld met een saus van achterham.
Gelukkig zijn de porties deze avond niet zo groot als die van chef-kok Christian Petroni, zodat er genoeg ruimte is voor het derde en het vierde gerecht, crunchy potatoes gevolgd door een gerecht bereid met lokale kip en afgetopt met zwarte truffel, hazelnoten en een klassieke albuferasaus. Tenslotte staat er niet een, maar staan er nog twee nagerechten op het menu. Te beginnen met popcorn & kaviaar en afsluitend met de chefs signature Thai mango sticky rice.
Wat een smaken, wat een beleving, wat een avond. Oprecht eentje voor in de boeken. Wil je tijdens het Autentico Aruba Culinary Festival ook bij een van de bucketlist-ervaringen zijn (en dat wil je), houd er rekening mee dat een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, dus reserveer op tijd.


Autentico Aruba Culinary Festival Pavilion in Oranjestad
De laatste twee dagen van het Autentico Aruba Culinary Festival (zaterdag en zondag) zijn geserveerd voor het zogeheten The Pavilion in de hoofdstad van Aruba, Oranjestad. Een foodfestival dat zijn weerga niet kent.
Laat ik beginnen bij de talloze stalletjes die de straten in Oranjestad vullen. Van studenten van de hotelschool tot gerenommeerde restaurants, van speakeasy's tot lokale distilleerders en van ijsjes met bijzondere smaken tot gerechten van internationale chefs.
Uit eigen ervaring kan ik je vertellen, een avond hier rondlopen en proeven is niet genoeg, je hebt absoluut twee avonden nodig. Niet alleen voor het eten, maar ook voor de gezelligheid en de optredens van diverse artiesten. Bovendien nam ik deel aan een kookworkshop en een mixology class.

All you can eat
Hoe graag ik ook zou willen, proeven van alle gerechten die aangeboden worden, is simpelweg onbegonnen werk. De keuzes die ik maakte berusten louter op toeval, of koos ik uit omdat ik eerder gedurende het festival al bij deze chef aanschoof gedurende de bucketlist-ervaringen.
Vragen wat het lekkerste was? Oef, dat is aan een moeder vragen van welk van haar kinderen ze het meeste houdt, ondoenlijk! Ik pik eentje voor je uit. Zijn zaak is amper een week oud en toch staat hij al op het festival. Over wie ik het heb? Over chef-kok Jeremy Ford, die op het terrein van Bucuti & Tara Beach Resort met zijn team Restaurant Terra is gestart.
Samen met het team van het reeds op het resort aanwezige Elements Restaurant verrast hij samen met internationale chef-kok Jaime Pesaque met een shrimp & rocoto ceviche. Om je vingers bij af te likken! Heerlijk.
Mixology class
Twee avonden lang verzorgen drie verschillende talentvolle bartenders een mixology class. Ik woon de les van Jeison Ramirez bij. In zijn klas leer ik geen klassieke cocktails shaken, sterker nog, shaken komt in zijn workshop niet voor. Hij leert me hoe smaken veranderen door drank in zijn pure vorm, geroerd of onder invloed van CO₂ verandert. Heel interessant.

Kookworkshop
Twee avonden lang verzorgen drie verschillende chefs een kookworkshop. Ik sta samen met chef-kok Sebastian Cechet in een tijdelijke keuken. Omdat de tijd - en de middelen - tijdens het foodfestival beperkt zijn, leert hij me niet zozeer koken, maar wel om een gerecht sterrenwaardig te garneren en op te maken.
Zo verandert een saaie bol burrata in een heus kunstwerk. De Italiaanse kaas verandert door toevoeging van kruiden en specerijen in een tropische verrassing met passievrucht en basilicumolie.
Ik heb met volle teugen genoten van alle geuren, kleuren en smaken die dit foodfestival te bieden heeft. Tel daar een fijne sfeer bij op, en aangezien het terrein dat ondanks dat het uitverkocht is toch gezellig aanvoelt. Verder heel veel hartjes voor zowel de bezoekers, de organisatie en de schoonmaaktroepen; ik heb nimmer een festival gezien waarbij de troep zonder enige aarzeling in de daarvoor bestemde prullenbakken belandde en niet op straat. Mocht er onverhoopt toch iets op de grond terecht komen, dan werd dat snel opgeruimd.
Praktische informatie
- Het Autentico Aruba Culinary Festival duurt in totaal een week, waarbij je kunt kiezen voor ervaringen in lokale restaurants. Het bijwonen van een bijzondere avond tijdens de bucketlist-ervaringen en/of je smaakpapillen overuren laat draaien in de straten van Oranjestad.
- Voor The Pavilion in Oranjestad dien je, net als voor de bucketlist-ervaringen, vooraf te reserveren. Tijdens mijn aanwezigheid was alles stijf uitverkocht, dus zorg dat je er op tijd bij bent.
- Voor de toegang tot The Pavilion betaal je voor je polsbandje, een deel van je entree is tegelijkertijd tegoed om gerechten bij de stalletjes mee te betalen.
- In je polsbandje zit een chip die je op diverse punten op het terrein op kunt laden.
- Het hele terrein is cashless, alle betalingen geschieden via het polsbandje.
- Voor de kookworkshop en/of mixology class heb je een apart toegangskaartje nodig. Ook hiervoor geldt, boek deze op tijd. De plaatsen zijn beperkt en de animo is groot.
- Blijf op de hoogte en houd de website van Autentico Aruba Culinary Festival in de gaten voor nieuwe data.
Gemakkelijk naar Aruba
Vanuit Nederland reis je gemakkelijk met een directe vlucht vanuit Schiphol Amsterdam Airport naar Aeropuerto Internacional Reina Beatrix op Aruba. De vlucht duurt ongeveer negen uur. KLM en TUI vliegen bijna dagelijks tussen Nederland en Aruba.
Meer weten over Aruba? Kijk dan op aruba.com en laat je inspireren voor je volgende reis!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants op Aruba: dit zijn de beste hotspots & tips

Aruba op je bord: dit zijn de lekkerste lokale gerechten

Fine dining op Aruba: 8x de beste plekken op het eiland

Leer authentieke Arubaanse gerechten koken – óp Aruba

Restaurants in Kopenhagen: de beste hotspots & tips

10x Nederlandse kerstmarkten die iedereen wil bezoeken (en jij straks ook)

Dit zijn de goedkoopste Michelinrestaurants van Nederland

Dit nieuwe keurmerk van Snackspert bepaalt waar je écht moet snacken

Woodford Old Fashioned Week: Bar Cham uit Korea strijkt neer bij Sins of Sal

15x de beste cocktailbars in Amsterdam

11x de allerlekkerste hamburgers van Nederland

11x de beste restaurants voor kaasfondue in Nederland

Redactie


