Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Miami Beach Barbados

Barbados beleven als foodie: zon, rum en héél veel eten

In samenwerking met Visit Barbados
Profielfoto van BasBas Erkens

Barbados beleven als foodie, dat is precies wat ik tien dagen lang deed op dit prachtige eiland. Van de lekkerste lokale gerechten tot aan fine dining en de beste rum, je vindt het allemaal op Barbados. Ik vertel je over mijn ervaringen op het eiland en deel natuurlijk dé hotspots die je niet mag missen!

Advertentie

Naar Barbados als foodie

Eerder schreef ik waarom je als foodie Barbados niet mag overslaan, en dat is niet geheel zonder reden. Deze zomer vloog ik naar het Grantley Adams International Airport op het eiland, om Barbados te beleven als foodie. Zodra je het vliegtuig uitstapt voel je de Caribische warmte op je af komen.

De zon schijnt volop en het klimaat is meer dan aangenaam, de temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 26 °C en 30 °C. De warmte van de zon ervaar je niet alleen overdag, deze proef je ook bij elke hap eten. Of is het de gastvrijheid en vriendelijkheid van de locals?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Warme kennismaking op Barbados

Na een warme ontvangst - letterlijk en figuurlijk - op het vliegveld rijden we naar het hotel, The Abidah. Het hotel ligt pal tegenover Miami Beach, waar de helderblauwe golven je tegemoet komen over het prachtige strand.

De westkust bestaat uit mooie stranden aan de Caribische Zee, aan de noordkant van het eiland vind je tropisch bos en de oostkust aan de Atlantische Oceaan is ruig en rotsachtig. Het eiland staat bekend om de suikerteelt, maar door de vruchtbare grond zijn er tegenwoordig ook een aantal biodynamische boerderijen op het eiland. Naast lokale producten zoals breadfruit, mango en kokosnoot vind je er dan ook smaakvolle tomaten en zelfs verse asperges.

Barbados kust

Advertentie

Advertentie

Fietsen op Barbados

De volgende ochtend word ik al vroeg opgehaald door Randy & Danielle van Bike Caribbean. Hun pick-up truck staat iets verderop geparkeerd, achterin liggen drie mountainbikes. Al fietsend laten ze me de zuidkust van het eiland zien. "Met de fiets kom je op plekken waar je normaal niet komt", vertelt Randy enthousiast.

We fietsen langs verschillende stranden, de één nog mooier dan de ander. Ik zie ontelbaar veel schildpadden in het zeewater zwemmen, een surrealistisch beeld zo 's ochtends vroeg. Onderweg komen we lokale vissers tegen, die 's ochtends vroeg al de hengel uitwerpen. We fietsen ruim drie uur langs de zuidkust, wat een heerlijke start van de dag.

Advertentie

Met chef Alisha Stoute naar JuJu's

Eenmaal terug van de fietstocht heb ik niet veel tijd om op te frissen, chef-kok Alisha Stoute haalt me 's middags op bij het hotel. Ze geeft leiding aan de keukenbrigade van ECO Lifestyle & Lodge aan de oostkust. "Welkom Bas, stap lekker in", roept Alisha enthousiast als ik richting haar auto loop. "We gaan lunchen bij JuJu's Beach Bar, dit kleine familierestaurant serveert de allerlekkerste fish platter van Barbados."

Daar is geen woord aan gelogen. De vis is diezelfde dag nog gevangen, verser is haast niet mogelijk. Met de voeten in het zand en de zon aan de horizon genieten we van het heerlijke eten.

fish platter bij juju's op Barbados

Advertentie

Lickrish Food Tours Barbados

De volgende dag gaan we met het openbaar vervoer - een reggae bus - richting Bridgetown, de hoofdstad van Barbados. Deze witte busjes rijden verschillende routes over het eiland. Je kunt overal langs de route in- en uitstappen, voor BD$ 3,50 (omgerekend ongeveer € 1,60) maak je een ritje. En geloof me, deze ervaring wil je meemaken als je op Barbados bent.

In Bridgetown sluiten we aan bij een tour van Lickrish Food Tours, om te eten zoals de locals. We proeven heerlijke fish cakes, vers fruit en het lekkerste ijs. Daarnaast brengt de tour ons langs de mooiste plekken van de stad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, waaronder het parlement, de Joodse synagoge en het historisch gedeelte van Bridgetown.

Advertentie

Cocktail Kitchen: restaurant op Barbados

Diezelfde avond nodigt chef-kok Damian Leach me uit om aan te schuiven bij zijn restaurant Cocktail Kitchen. Eén van zijn specialiteiten is geroosterd breadfruit met kreeft. Breadfruit is de vrucht van de broodboom en wordt ook wel broodvrucht genoemd in het Nederlands. Het ziet er uit als een eivormige groene vrucht, het vruchtvlees is sappig en zacht, de structuur doet denken aan (zoete) aardappel.

Damian weet als geen ander deze vrucht om te toveren tot een heerlijk gerecht, bij elke hap proef je de gerookte smaak van het roosteren op open vuur. Combineer het sappige van het breadfruit met verse kreeft en je hebt iets om je vingers bij af te likken.

Advertentie

Lemon Rock met Adrian Cumberbatch

De volgende avond haalt chef-kok Adrian Cumberbatch me op, om me mee te nemen naar één van zijn favoriete plekken op het eiland: Lemon Rock. Dit kleine restaurant wordt gerund door een moeder, samen met haar twee dochters. Na een kwartiertje rijden komen we aan in een woonwijk in Bridgetown, Adrian parkeert de auto.

Eén woonhuis valt op terwijl ik uitstap, naast het huis zit een soort uitgebouwde schuur. Ik zie plastic tafeltjes staan met witte stoelen, de deuren van de schuur staan wagenwijd open en er klinkt vrolijke muziek. Binnen zit het vol met locals, ze spelen gepassioneerd domino, de rum vloeit rijkelijk en er verschijnen regelmatig borden met eten op tafel.

We lopen naar de bar om een cocktail te bestellen, ondertussen bekijken we de kaart. Adrian: "Ze hebben hier de lekkerste kip en ontzettend mals varkensvlees. Zullen we van alles gewoon een beetje bestellen?" Uiteraard stem ik in, het ziet er veelbelovend uit. Met een cocktail in onze hand lopen we naar een tafeltje om te proosten, niet veel later verschijnen de gerechten al. Eerlijk is eerlijk, Adrian had volkomen gelijk. Ik geniet van gegrilde vis, gefrituurde kip, kippenpoten met de lekkerste BBQ-saus ooit en mals varkensvlees, waar ook een gefrituurde variant van op tafel verschijnt.

Rum op Barbados met Marc McCollin

Naast heerlijk eten is er nog veel meer te ontdekken op Barbados, het is niet voor niets de geboorteplaats van rum. Al in 1703 werd er voor het eerst rum geëxporteerd vanuit de Mount Gay Distillery. Ruim driehonderd jaar later weten de distilleerderijen op het eiland als geen ander hoe je de beste rum maakt.

Lees ook:

St. Nicholas Abbey

Samen met Marc McCollin, eigenaar van Island Time Rum Tours ga ik op pad om een bezoek te brengen aan St. Nicholas Abbey, een verborgen parel waar nog op authentieke manier rum wordt gemaakt. Deze rum vind je dan ook alleen op het eiland en nergens anders, uiteraard mocht ik proeven. De oude plantage waar de distilleerderij zich bevindt is goed onderhouden en de afgelopen jaren in ere hersteld.

St Nicholas Abbey Barbados

Rum shops op Barbados

Op Barbados vind je meer dan 1.000 rum shops, in elk van deze 'winkels' duik je in de lokale cultuur. De locals ontmoeten elkaar hier, vaak onder het genot van een potje domino terwijl al het nieuws wordt besproken. Uiteraard mét een goed glas rum. Marc McCollin neemt me mee naar Uncle Joe's, een rum shop aan de oostkust van het eiland. We bestellen een fles rum van Mount Gay Distillery, deze wordt geserveerd met een emmertje ijs, twee glazen, een twee flesjes frisdrank.

Marc vertelt: "Je schenkt de rum in en bepaalt zelf hoe je deze drinkt. Met of zonder ijs, puur of met cola; het is aan jou." We proosten en kletsen over de uitzonderlijke gastvrijheid op Barbados terwijl ik geniet van het uitzicht. Niet veel later is het flesje rum leeg. "Nu drink je als een echte local", zegt Marc trots. "Er rest ons nog maar één ding, en dat is de fles plat op tafel leggen. Dat is traditie, you flatten the bottle."

rum shop op Barbados

Lunch met uitzicht op Barbados

De lunch van chef-kok Alisha Stoute bij ECO Lifestyle & Lodge diezelfde dag was fantastisch, en dat kwam niet door de rum. Ze serveert de lekkerste gerechten, stuk voor stuk gemaakt met lokale producten en boordevol groente. Alleen het uitzicht is al meer dan de moeite waard om hier langs te gaan.

eco lodge uitzicht Barbados

Eten bij ECO Lifestyle & Lodge

Het eten van chef-kok Alisha Stoute? In één woord geweldig. Ze werkt erg veel met groenten, allemaal geoogst op Barbados zelf. Dat ze creatief is blijkt wel uit haar vegan inktvisringen, die ze maakt met nori en met coconut jelly, een plantaardig ingrediënt. "De structuur van de coconut jelly lijkt precies op die van inktvis", vertelt Alisha. "Ondanks dat het een deel van de kokosnoot is, is de smaak redelijk neutraal.

Samen met de nori, verse citroen en wat andere kruiden krijgt het een ziltige smaak." Ik proef gretig, bij de eerste hap proef ik de crunch en ziltigheid van inktvisringen zoals ik ze ken. Heel eerlijk? Misschien vind ik dit plantaardige gerecht van Alisha nog wel lekkerder dan 'gewone' inktvisringen...

Pudding & Souse op zaterdag

Eén van de lokale gerechten die traditioneel op zaterdag als lunch wordt gegeten is Pudding & Souse. De Souse bestaat uit ingelegd varkensvlees en de Pudding is gestoomde zoete aardappel. Traditioneel gezien gaan er verschillende delen van het varken in het gerecht. Denk bijvoorbeeld aan de oren, snuit en tong van het varken, al wordt er tegenwoordig mager varkensvlees gebruikt.

We gaan naar The Village Bar om verse Pudding & Souse te proeven. Daar waar ik een wat zwaarder gerecht verwacht is de Pudding & Souse juist licht en ontzettend smaakvol. Het varkensvlees smaakt zuur, zoet en zout tegelijkertijd en de gestoomde zoete aardappel past er perfect bij.

Vruchtbare grond op Barbados

Duurzaamheid staat centraal bij veel boerderijen op het eiland. Zo breng ik een bezoek aan Codrington College, waar John Hunte diverse groenten en fruit teelt met een panoramisch uitzicht op de Atlantische Oceaan. Hij kweekt verschillende soorten groenten, veelal soorten die al eeuwenlang op het eiland groeien.

Een dag later maak ik in de stromende regen kennis met medicijnguru Ras Iles bij PEG Farm (waar je overigens ook voortreffelijk kunt ontbijten en lunchen). Hij zet zich al jaren in om diverse medicinale planten te telen op Barbados, veelal planten die van oudsher op het eiland groeien. Zijn kennis is fenomenaal, ik kan wel uren naar hem luisteren.

We lopen een rondje over de boerderij, terwijl Ras van alles uitlegt en laat proeven. De regen heeft ondertussen plaatsgemaakt voor de zon, het is direct een stuk warmer. Ken je de heerlijke geur van het groene gras als het heeft geregend in de zomer? Stel je die geur voor, maar dan nóg intenser en lekkerder dan thuis...

Coco Hill Forest

Diezelfde dag leidt Mahmood Patel mij rond over Coco Hill Forest, het enige stuk tropische bos op het eiland. Hier zie je goed hoe groen Barbados eigenlijk is. Bovenop een berg kijk je uit over de vallei die naar de oceaan loopt, vol met de mooiste natuur.

Mahmood legt uit: "Door de eeuwenlange suikerteelt is veel van de originele natuur verdwenen. Zo'n honderd jaar geleden was er nauwelijks tropisch bos over, toen is men begonnen met het aanplanten van dit bos." Daar waar de vallei nu alle kleuren groen bevat, stonden hier honderd jaar geleden alleen maar suikerrietplantages. Mahmood zet zich in voor een groener Barbados en doet dat onder andere door kokosbomen te planten.

uitzicht coco hill forest

Rum Vault: diner met rumexpert

Als echte foodie mag je deze ervaring zeker niet overslaan. Je vindt Rum Vault in de prachtige Colony Club van het Marriot Hotel. Reserveer hier een tafel en je leert alles over verschillende soorten rum, ze hebben er meer dan 150 op voorraad.

Tijdens een smaakvol diner maakte rumexpert Corey de lekkerste cocktails, passend bij de gerechten die we uitkozen. Terwijl Corey de cocktails aan het shaken is, vertelt hij over de geschiedenis van rum, om na het diner te eindigen met een bijzondere proeverij (mét een smakelijke verrassing).

Uit eten op Barbados

Natuurlijk ontdekte ik veel meer geweldige plekken op Barbados, teveel om op te noemen in dit artikel. Zo at ik de lekkerste taco's met tonijn bij The Tides en was het uitzicht vanaf een tafeltje bij Champers nóg adembenemender dan het heerlijke eten. Op vrijdagavond vind je het beste streetfood bij Oistins Bay Garden en als je ergens macaroni pie op de kaart ziet staan moet je deze zeker proeven.

Lees ook:

Chefette op Barbados

Een laatste tip? Loop eens binnen bij één van de vestigingen van Chefette. Deze fastfoodketen vind je alleen op Barbados en kreeg het voor elkaar dat McDonalds vertrok van het eiland. Zodra je een burger of sandwich bestelt begrijp je meteen waarom.

Champers Barbados

Gemakkelijk naar Barbados

Wil je naar Barbados om bijvoorbeeld het Food & Rum Festival te ervaren? Dan zijn er dagelijks directe vluchten vanuit Londen naar Barbados. Met British Airways vlieg je gemakkelijk vanuit Amsterdam – met een overstap in Londen – naar Barbados. Met Virgin Atlantic maak je zelfs een gemakkelijke overstap vanuit Schiphol met KLM, het hele jaar door.

Meer over Barbados?

Wil je meer informatie over Barbados? Neem dan een kijkje op de website van Visit Barbados. Hier vind je niet alleen een uitgebreide kalender met festiviteiten en evenementen, je vindt er ook alles over de diverse reismogelijkheden, de beste hotels en de leukste activiteiten.

Advertentie

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.