Dit is waarom je naar het Food & Rum Festival op Barbados wil
Food & Rum Festival op Barbados
Het Food & Rum Festival op Barbados is hét festival dat je absoluut niet mag missen, zeker niet als foodie. Van 19 tot en met 22 oktober 2023 staat het hele eiland vier dagen lang volledig in het teken van eten en rum tijdens de twaalfde editie van dit festival. Chefs van over de hele wereld - zoals chef Anne Burrell - vliegen naar Barbados om samen met de culinaire ambassadeurs van het eiland de mooiste gerechten te maken, veelal met lokale en duurzame producten. Bestel hier kaartjes voor het Food & Rum FestivalWil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:Eten op Barbados
Eerder vertelden we je al alles over streetfood op Barbados, deelden we onze favoriete culinaire hotspots op het eiland en leerden we dat Barbados de geboorteplaats van rum is. Tijdens het Food & Rum Festival op Barbados komt dit alles samen in een groot vierdaags festival. In de afgelopen jaren is het festival uitgegroeid tot een van de meest geliefde festivals ter wereld, het festival is wat ons betreft een uitgelezen kans om de cultuur van Barbados te ervaren én te proeven.Talentvolle chefs bij het Food & Rum Festival op Barbados
Een aantal lokale chefs laten je tijdens het festival kennis maken met producten die op het eiland groeien. Denk bijvoorbeeld aan kakelverse mango's, heerlijke kokosnoten en het typische breadfruit. In augustus verbleef ik tien dagen op Barbados om alles te leren over de eetcultuur. Tijdens deze ontdekkingstocht sprak ik verschillende chefs die deelnemen aan het Food & Rum Festival op Barbados.Damian Leach
Chef-kok Damian Leach kreeg erkenning voor zijn vernieuwende en creatieve culinaire creaties. Hij heeft in toprestaurants gewerkt (zowel lokaal als internationaal) en staat bekend om zijn eigentijdse Caribische keuken. Met deze keuken laat hij de smaken en ingrediënten van Barbados zien. In de afgelopen jaren sleepte hij behoorlijk wat prijzen in de wacht.
Hij kan koken als geen ander en promoot met veel passie de lokale producten en smaken van het eiland. Sinds 2016 is hij eigenaar van Cocktail Kitchen, dit restaurant is gespecialiseerd in de Caribische keuken. Gelegen in de beroemde St. Lawrence Gap, is deze culinaire hotspot een hit onder de lokale bevolking én onder toeristen. Damian nodigde me uit om aan te schuiven bij Cocktail Kitchen. Eén van zijn specialiteiten is geroosterd breadfruit met verse kreeft. Hij vertelt over het Food & Rum Festival op Barbados: "Tijdens één van de evenementen gaan een aantal lokale chefs aan de gang met producten van het eiland. Eén voor één moesten we geblinddoekt grabbelen naar een briefje waar een lokaal product op stond, om vervolgens mee aan de slag te gaan voor het festival. Je gelooft het nooit, maar ik trok het briefje waar breadfruit op stond!"
Adrian Cumberbatch
Ook chef-kok Adrian Cumberbatch is een talentvolle chef op Barbados. Deze goedlachse chef kan niet alleen ontzettend goed koken, hij zit vol met humor en vergaarde over de afgelopen jaren ontelbaar veel awards en prijzen. Hij is de eigenaar van Cook Caribbean Inc. en Follow De Smoke, gelegen aan Pebbles Beach op Barbados. Hij deelt maar al te graag zijn kennis en passie over eten en geeft dan ook regelmatig workshops voor kinderen. "Het begint bij de jeugd", legt Adrian uit. "We mogen niet vergeten dat koken een belangrijk deel van de opvoeding is. Als je als kind al leert over smaak en lokale producten heb je absoluut een voorsprong. Soms vergeten we weleens dat koken iets is wat we niet vanzelf kunnen, maar moeten leren." Breadfruit is een populair ingrediënt, ook Adrian werkt er graag mee: "Geroosterd breadfruit is een mooie basis voor een gerecht, zo maak ik erg graag verschillende bowls, met de schil als kommetje. Vervolgens vul ik deze met gezouten vis, pickled pork of een stoofpotje van verschillende groenten en peulvruchten."Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door Chef Adrian Cumberbatch (@cookcaribbeaninc)
Nicholas Ifill
Een dag later ontmoet ik chef-kok Nicholas Ifill, een jonge en ietwat verlegen chef. Ondanks dat hij zijn sporen ruim heeft verdiend, blijft hij erg bescheiden. "Dankzij mijn leermeesters sta ik waar ik vandaag de dag sta", vertelt Nicholas. "Ik leer graag over nieuwe ingrediënten, producten en buitenlandse keukens. Het is dan ook fantastisch om te zien hoeveel biodiversiteit er is op een eiland als Barbados. Natuurlijk staan we bekend om onze suikerriet, maar tegenwoordig zijn er veel boeren die een keur aan groenten en fruit kweken." Nicholas vindt zichzelf nog steeds een beginnend chef, ondanks dat hij al jaren in de keuken staat. Zo is Nicholas Senior Chef bij het Barbados Culinary Team, een team van chef-koks waarmee ze jaarlijks meedoen aan verschillende wedstrijden. Daarnaast werd hij in 2019 al Barbados Chef of the Year, een prijs die je niet zomaar ontvangt. Tegenwoordig staat hij als Senior Chef de Partié in de keuken van het Barbados Hilton Resort. Zijn grote talent? Typisch lokale gerechten omtoveren tot een fine dining ervaring, iets wat hij ook graag laat zien tijdens het Food & Rum Festival op Barbados. Nicholas: "Het liefst tover ik een lokaal gerecht, zoals pudding & souse om tot een verfijnd gerecht, zonder afbreuk te doen aan de smaken."Feed the future
Het festival is veel meer dan alleen eten en rum proeven, het Food & Rum Festival heeft namelijk ook tot doel de volgende generatie van de Barbadiaanse keuken te versterken. Onder het thema Feed the Future betrekt het festival jonge, talentvolle chefs op het eiland met de Junior Chef Cook-Off Competition. Dit jaar nemen twaalf deelnemers het tegen elkaar op in een heuse cook-off competitie. De wedstrijd wordt zelfs op televisie uitgezonden, samengesteld op dezelfde manier als MasterChef Junior. De Junior Chefs zijn tussen de 16 en 21 jaar oud en ondergaan een intensieve training van acht weken, onder begeleiding van de Barbadiaanse chef-kok Peter Edey. Tijdens deze culinaire training krijgen de Junior Chefs diverse rondleidingen en uitdagingen om alvast te oefenen. De laatste acht deelnemers strijden in de halve finales en de beste vier deelnemers nemen het tegen elkaar op in de finale tijdens het Food & Rum Festival op Barbados. Beide worden op 21 oktober 2023 gefilmd, mét publiek. Daar zal ook bekend worden wie de wedstrijd wint. De winnaar neemt de prijs van BBD $ 3000,- in ontvangst, krijgt een studiebeurs voor het Caribbean Cuisine Culinary Institute en mag een stage volgen bij één van de toprestaurants die Barbados rijk is.Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door Barbados Food and Rum Festival (@foodandrumbarbados)
Food & Rum Festival op Barbados: dit wil je
Kortom; het Food & Rum Festival op Barbados staat garant voor vier dagen volop eten en drinken, tijdens de leukste evenementen aan de mooiste stranden van Barbados. Denk bijvoorbeeld aan de Rise & Rum, waarbij je diverse soorten rum proeft terwijl de zon aan de horizon verschijnt, of Oistins Under the Stars, waar je de meest verse vis eet en proost met de lekkerste cocktails bij Oistins Bay Garden. Bestel hier kaartjes voor het Food & Rum Festival Dit jaar is het festival van 19 tot en met 22 oktober 2023. Boek snel je tickets en zorg dat je erbij bent!Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door Barbados Food and Rum Festival (@foodandrumbarbados)
Gemakkelijk naar Barbados
Wil je naar Barbados om bijvoorbeeld het Food & Rum Festival te ervaren? Dan zijn er dagelijks directe vluchten vanuit Londen naar Barbados. Met British Airways vlieg je gemakkelijk vanuit Amsterdam – met een overstap in Londen – naar Barbados. Met Virgin Atlantic maak je zelfs een gemakkelijke overstap vanuit Schiphol met KLM, het hele jaar door.Meer over Barbados?
Wil je meer informatie over het eiland Barbados? Neem dan een kijkje op de website van Visit Barbados. Hier vind je niet alleen een uitgebreide kalender met alle festiviteiten en evenementen, je vindt er ook alles over de diverse reismogelijkheden, de beste hotels en de leukste activiteiten.Lees ook:
Dit is waarom je Barbados niet mag missen als foodie
Barbados: de geboorteplaats van rum
Culinaire hotspots op Barbados: dit zijn de beste restaurants
Advertentie
Onze tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Le Petit Chef: kleinste chef-kok ter wereld verovert Amsterdam
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in New York: de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Riviercruises saai? Deze culinaire cruise niet!
Australische BBQ: alles over deze traditie
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.