Lees verder onder de advertentie
Duurzaamheid is meer dan ooit een hot topic. Gelukkig zien we dit steeds vaker terug op menukaarten. Zo ook bij Bistrobar Berlin in Nijmegen. Ze koken niet alleen van kop tot staart, maar ook van kop tot graat. No waste en duurzame vangst komen samen in dit gerecht. Kabeljauwkop. Wat? Jazeker. Misschien niet het mooiste stukje vis, maar zeker één van de lekkerste!
Lees verder na de advertentie
Bistrobar Berlin
Het is een zomerse dinsdagavond als ik binnenloop bij Bistrobar Berlin in Nijmegen. Mijn beste vriend zit al aan het gereserveerde tafeltje. Om beurten verrassen we elkaar. Restaurants waarvan we vinden dat je er gegeten móét hebben, of waar we ontzettend benieuwd naar zijn. Ditmaal kies ik voor Bistrobar Berlin.
Ze staan al tijden met een Bib Gourmand in de Michelingids. Deze onderscheiding krijg je voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit, reden genoeg om hier eens aan te schuiven.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Special op de kaart: kabeljauwkop
De kaart bestaat uit meerdere kleine gerechten, opgedeeld in verschillende categorieën. Zo kies je uit 'groen', 'vis & vlees' of 'specials'. Die laatste categorie ben ik altijd voor te porren. Een special staat niet voor niets op de kaart, dat moet wel smaken.
Mijn oog valt direct op 'Berlin's kabeljauwkop'. Wat zeg je? Een kabeljauwkop? Jazeker. Volgens de kaart gezien in Reykjavik en ontwikkeld in Nijmegen. Chef Fedor Kok (it's all in the name) bracht 'dé special voor durfals' naar de kaart van Berlin.
Lees verder na de advertentie
Een echte kabeljauwkop
Het kost me wat overtuigingskracht om mijn beste vriend over te halen. Hij voelt in eerste instantie niet zoveel voor dit gerecht. Met wat hulp van de chef lukt het uiteindelijk. Na een aantal heerlijke gerechten zoals gegrilde spitskool en makreel komt als laatste de special op tafel.
Het is inderdaad letterlijk een kabeljauwkop. En een flinke ook. Enigszins griezelig ziet het er uit, zo'n grote kop waar je de tandjes nog van ziet zitten. Volgens de chef is dit het allerlekkerste stukje vis: "In de kop zit meer vet en daardoor meer smaak. Het vlees in de wang is het mooiste vlees, maar laten we in Nederland vaak links liggen."
Lees verder na de advertentie
Geen spijt
De chef heeft niet gelogen. Deze vis is boterzacht en mals. Doordat de kabeljauwkop is ingesmeerd met beurre noisette ontstaat een nootachtige smaak. De lak van oestersaus, limoen en appelazijn brengen het geheel in balans samen met een cremeux van groene appel en skyr.
Ik heb absoluut geen spijt en geniet van elke hap. Aan de overige tafels kijken gasten belangstellend mee naar dit imposante gerecht, terwijl het bord binnen no-time leeg is.
Lees verder na de advertentie
No waste
Gelukkig zijn er steeds meer restaurants die duurzaamheid als prioriteit stellen. De kabeljauwkop is het perfecte voorbeeld. Van kop tot graat. Juist door te koken met ingrediënten die de meeste mensen zien als afval wordt het culinaire landschap steeds duurzamer.
Als gast geniet ik hier intens van. Niet alleen vanwege het no waste principe; ik ontdek telkens nieuwe gerechten en smaken. Ga je uit eten? Kies eens iets wat je niet kent en laat je verrassen!
Lees verder na de advertentie
Meer restaurants in Nijmegen?
Onze tips
Turkish Airlines: luxe dineren op de grond én in de lucht
Restaurants in Istanbul: dit zijn de beste hotspots & tips
Citytrip in Gdańsk
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Sydney: de beste hotspots & tips
Dit is dé ultieme reis naar Australië – en jij kunt ‘m maken
Cape Tribulation Tour: dit wil je niet missen in Australië
Reizen naar Australië: zo plan je de perfecte rondreis
Uniek hotel op St. Maarten: Divi Little Bay Beach Resort
Restaurants in Gdańsk: dit zijn de beste spots voor lunch & diner
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants in Bologna: de beste hotspots en tips
Restaurants in Valencia: dit zijn de beste hotspots en tips
Lunchen in Nijmegen: dit zijn onze favoriete plekken
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.
Lees verder onder de advertentie