Eenvoud als kunst op je bord in Noord-IJsland
In samenwerking met Voigt Travel
Waar vulkanisch landschap hand-in-hand gaat met de oceaan, en waar de middernachtzon en het noorderlicht elkaar afwisselen, daar ontstaan smaken die puur en intens zijn. In deze regio lijkt geen mens te wonen. Maar kijk je goed, dan zie je levendige dorpjes met cafés en restaurants verscholen liggen tussen immens hoge bergen, kolossale kraters en diep uitgesneden fjorden. Welkom in Noord-IJsland!
Noord-IJsland
In Noord-IJsland sta je versteld van het buitenaardse landschap en de halfbevroren watervallen. Hier geniet je samen met de locals in een warmwaterbron terwijl je proost met lokaal gebrouwen bier. Het is dé plek waar je met je smaakpapillen de rijke cultuur en natuur van IJsland ontdekt. In Noord-IJsland ga je de eenvoud opnieuw waarderen. “Hier doen we het met wat we hebben. Altijd vers en altijd lokaal. To keep it simple is the art”, laat local en wildernisgids Anton Freyr Birgisson weten. Noord-IJsland is het thuisfront van vissers en schapenboeren, van mensen die één zijn met de natuur en lange tijd ver weg van de rest van de wereld leefden. Gerechten krijgen hier een creatieve twist en ingrediënten worden tot in hun meest aardse vorm gebruikt. Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Koken met vulkanen in Noord-IJsland
Dacht je dat eten verbouwen in een landschap dat gekenmerkt wordt door mossen, vulkanen en bergen onmogelijk was? Dan heb je het mis. In IJsland kan alles. Vulkanisch actieve plekken - zoals die rondom Mývatn - zijn ideaal om aardappelen te verbouwen. En de warmte die deze grond opwekt, wordt sinds duizend jaar gebruikt om eten te bereiden. Je groente en vlees krijgt een heerlijke smaak wanneer je het kookt in de pruttelende geisers en modderpoelen. En ook broden rijzen perfect onder de grond. Afgelopen eeuw werd het bakken van vulkaanbroden populair. Daarom zie je het in haast elk restaurant. Heerlijk met een flink stuk gerookte vis, gevangen in één van de meren. Kijk je op de menukaart, of stiekem bij de IJslanders naar binnen rond etenstijd, dan zie je gevulde borden met vlees of vis. Wat wil je met een kilometerslange kustlijn en meren die vol vis zitten. Zoveel vis kun je natuurlijk niet in één keer opeten. Daarom wordt er actief geconserveerd. Tegenwoordig bieden vriezers uitkomst. Maar populairder zijn de traditionele methoden. Die heeft de Noord-IJslandse keuken goed in tact weten te houden. Zo vind je in Mývatn vijf visrokerijen en iedere boerderij heeft z’n eigen methode. Maar één ding hebben ze gemeen: ze roken hun vis met behulp van schapenmest, een truc die alleen in het noorden toegepast wordt.Lokale ingrediënten
Wandel je door de bergen of lavavelden, dan kost het weinig moeite om oog-in-oog te staan met een schaap. Het hele jaar scharrelen de schapen rond in de wildernis. Ze eten bloemen en kruiden, ontwikkelen hun spieren en leven zonder stress. Eenmaal op je bord proef je de natuur en de vrijheid die de schapen ervaren hebben. Dat stuk vlees of vis gaat goed samen met een portie groenten. “Ook uit eigen land, verbouwd in één van de greenhouses”, vertelt Anton. Deze zogenoemde kassen worden opgewarmd met vulkanische warmte en helpen komkommers, tomaten en tal van andere ingrediënten te groeien. “Waarom zou ik een vrucht of groente kopen die geïmporteerd is als ik elke ochtend om de hoek verse gewassen kan halen?” Ook in Akureyri, de op één na grootste stad van IJsland, kun je met je smaakpapillen op avontuur. Verse vissoep bij Baudinn, IJslandse sushi bij Rub 23 of een brunch met uitzicht op de oceaan bij Strikið. Rijd je wat meer de bergen in, dan proef je van goddelijk lamsvlees bij Lamb Inn.Ervaar het zelf
Wil jij de smaak van Noord-IJsland ervaren? Reis nog deze winter met Noord-Europaspecialist Voigt Travel mee naar het buitenaards mooie noorden. Met een directe vlucht vanuit Amsterdam of Rotterdam sta je binnen drie uur op een andere planeet. Haal je hart op tijdens een midweek in Vogafjós Farm Lodge. In deze lodge ontbijt en dineer je tussen de koeien. Ze maken hun eigen melkproducten en serveren alleen maar ingrediënten uit de regio. Ook bij locals is dit één van de favorieten. Na een goed diner en wat drankjes in de bar slaap je heerlijk in je eigen houten kamer. Bekijk de hele reis hier.Lees ook:
Tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir: "We moeten bewuster met vis koken"
Yoghurt, kwark & skyr: dit is het verschil
Hotspots: dit zijn de leukste foodhallen van Nederland
Advertentie
Onze tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Le Petit Chef: kleinste chef-kok ter wereld verovert Amsterdam
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in New York: de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Riviercruises saai? Deze culinaire cruise niet!
Australische BBQ: alles over deze traditie
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.