Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Lokaal gerecht uit de Poolse stad Krakau

De smaken van Polen: dé lokale gerechten van vijf steden

In samenwerking met Poolse Organisatie voor Toerisme
Profielfoto van
BasBas Erkens

Dat je in Polen culinair aan je trekken komt blijkt wel. In haast elke stad vind je de lekkerste lokale gerechten, gecombineerd met fine dining op hoog niveau. Vaak worden eeuwenoude culinaire tradities gecombineerd met moderne technieken en lokale, seizoensgebonden ingrediënten. En dat smaakt erg goed…

Lees verder na de advertentie

Smaken van Polen

Wat zijn de meest typische gerechten uit verschillende Poolse steden, wat móét je eten en waar moet je zijn om de beste lokale gerechten te vinden? Wij zetten de beste tips voor vijf verschillende steden op een rijtje, zodat je zelf de smaken van Polen kunt ontdekken.

De hedendaagse Poolse keuken combineert vaak eeuwenoude culinaire tradities uit specifieke regio’s met moderne ingrediënten. Oude recepten worden herbekeken en krijgen een nieuwe draai. Wat dacht je bijvoorbeeld van pyzy uit Warschau of Wrocławska kminkówka uit Wrocław?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Warschau

We beginnen deze culinaire reis in Warschau, de hoofdstad van Polen. De keuken van Warschau is net als de stad zelf: divers, multicultureel, sappig en vol energie. Of je nu kiest voor een elegant restaurant of een eenvoudige melkbar, je krijgt de kans om de lokale producten en gerechten te ontdekken waar de Poolse hoofdstad beroemd om is.

Ontdek zelf bijvoorbeeld dat Warschau niet alleen de administratieve hoofdstad van het land is, maar de naam verdient van dé culinaire hoofdstad van Polen. Er zijn veel sfeervolle pubs waar je heerlijk kunt borrelen met vrienden, bars die snacks en een ruime keuze aan drankjes serveren en ontbijtmarkten waar je je hart kunt ophalen als foodie. Het culinaire aanbod van de stad omvat zowel klassieke Poolse gerechten als moderne gerechten van over de hele wereld.

Etende mensen in een restaurant in Warschau

Lees verder na de advertentie

Pyzy

Wil je de échte smaken van Warschau proeven? Probeer dan het klassieke gerecht pyzy - bij voorkeur uit een potje - of ga voor het ultieme toetje: wuzetka.

De pyzy uit Warschau vindt zijn oorsprong in de traditionele volkskeuken. Bewoners van het platteland, op zoek naar werk in de stad, brachten dit gerecht naar de Poolse hoofdstad. Het gerecht is vullend en eenvoudig, en werd al snel ontzettend populair.

Pyzy zijn simpelweg aardappelknoedels (of dumplings) gevuld met vlees en bedekt met kaantjes. Traditioneel wordt de vulling gemaakt met rundergehakt en gekarameliseerde ui. Afhankelijk van of ze met rauwe of gekookte aardappelen worden gemaakt, kunnen pyzy in kleur variëren.

De meest traditionele variant wordt ook in potjes geserveerd, net zoals ze vroeger werden verkocht om mee te nemen. Voor de beste pyzy is het de moeite waard om naar de wijk Praga in Warschau te gaan, bij voorkeur naar de beroemde Różycki Bazaar.

Smaken van Polen: Warszawa Pyzy

Lees verder na de advertentie

Wuzetka

Wuzetka is misschien wel het meest typische koekje dat je kunt vinden in Warschau. Het is een vierkant koekje, gemaakt met cake van pure chocolade, gevuld met slagroom en bedekt met een glazuur van chocolade. En ja, het smaakt misschien nog wel lekkerder dan dat het klinkt...

De oorsprong van de naam van het koekje is onduidelijk, maar een veelvoorkomend verhaal suggereert dat wuzetka niets meer is dan een verwijzing naar de naam van een belangrijke verkeersader in Warschau, de WZ-route, gelegen onder de Oude Stad.

Wuzetka uit Warchau

Lees verder na de advertentie

Krakau

Krakau is na Warschau dé stad die absoluut op de culinaire kaart van Polen staat. De traditionele keuken van Krakau is een rijkdom aan smaken, doordrenkt met invloeden uit vele culturen. Denk bijvoorbeeld aan Italiaans, Oriëntaals, Engels, Duits, maar ook Frans en Joods.

Het is moeilijk om Krakau voor te stellen zonder de obwarzanek, een beroemde delicatesse die geliefd is bij zowel de lokale bevolking als toeristen en die op elke straathoek te vinden is. De smaak en de kenmerkende vorm zijn een typisch symbool van de stad.

Maar de hedendaagse keuken van Krakau verleidt ook met ongelooflijke en traditionele smaken die een vast onderdeel zijn geworden van de culinaire scene van Krakau. Wat dacht je van diverse specialiteiten, vaak al eeuwenlang bekend en gewaardeerd, die een uniek culinair mozaïek vormen en zowel in trek zijn bij de lokale bevolking als bij toeristen.

Plein met terrasjes en mensen in Krakau

Lees verder na de advertentie

Maczanka krakowska

Een gerecht dat je niet wil missen in Krakau is maczanka krakowska. Dit gerecht was ooit een vast onderdeel van het dagelijks menu van arbeiders, koetsiers en ambachtslieden in de stad. Dankzij de eenvoud, het vullende karakter en de unieke smaak won maczanka snel aan populariteit onder de hele bevolking.

Het typische gerecht is gebaseerd op vlees. Zo wordt varkensnek twee dagen gestoofd, om de gewenste smaak en malsheid te bereiken. Het belangrijkste element is de saus, gemaakt van een bouillon met ui, knoflook, marjolein en andere kruiden.

Omdat de ingrediënten op een vers kaiserbroodje worden gelegd, heeft het misschien iets weg van een hamburger, maar het lange braadproces geeft maczanka een veel aromatischere en karakteristiekere smaak. Deze klassieke maczanka, net als de andere varianten, komt het best tot zijn recht tijdens een bezoek aan de wijk Kazimierz in Krakau, waar je het veel tegenkomt bij kleine barretjes en restaurants.

Maczanka - een typisch gerecht uit Krakau

Lees verder na de advertentie

Pischinger

Pischinger is op het eerste oog een eenvoudige wafel met een laagje chocoladecrème, maar het is - terecht - een van de meest iconische desserts in Krakau. Dit typische dessert arriveerde in Krakau met de komst van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, wat leidde tot de opening van verschillende cafés en banketbakkerijen in heel Galicië, waar beroemde taarten en koekjes werden geserveerd.

Krakau werd vervolgens verliefd op Sachertaart, apfelstrudel en een heerlijke wafel gevuld met een aromatische vulling - de pischinger, uitgevonden in de 19e eeuw door de Weense banketbakker Otto Pischinger.

Pischinger bleef populair tijdens de oorlog en zelfs tijdens het communistische tijdperk. Het werd een van de desserts die een blijvend onderdeel werd van de jeugdherinneringen van opeenvolgende generaties inwoners van onder andere de Poolse stad Krakau.

Pischinger - een typisch koekje uit Krakau

Gdańsk

Gdańsk is een Poolse stad met meer dan duizend jaar geschiedenis, waar verschillende culinaire culturen en tradities door de eeuwen heen met elkaar verweven zijn geraakt. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het zo moeilijk is om een ​​specifiek gerecht aan te wijzen dat onlosmakelijk met Gdańsk verbonden is.

Oude centrum van Gdansk met boten in het water

Verse vis

Eén typisch ingrediënt is echter gemakkelijk te benoemen: verse vis. Verschillende soorten, op verschillende manieren bereid, sieren al generaties lang de tafels van de inwoners van Gdańsk. De maritieme ligging van de stad is ongetwijfeld de belangrijkste reden voor de populariteit van vis op het menu.

Tijdens een verblijf in Gdańsk is het dan ook meer dan de moeite waard om lokale gerechten met vis te proberen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar gebakken Baltische haring in een pittige marinade, haring met appel, snoekbaars, ansjovisboter, ravioli met gerookte forel of kabeljauw op de menukaart van de vele restaurants.

Verse snoekbaars uit Polen

Goldwasser

Over de keuken van Gdańsk gesproken - het is absoluut de moeite waard om een specifiek drankje te proberen. Goldwasser is namelijk onlosmakelijk verbonden met de stad. Het is een zoete, kruidige drank, waarvan het recept in Gdańsk is ontstaan.

Naast de karakteristieke smaak, die doet denken aan een combinatie van specerijen (zoals kardemom, kaneel, koriander en anijs) bevat de likeur spikkels van 22-karaats goud, vandaar de bijnaam het gouden water van Gdańsk. Dit traditionele drankje uit Gdańsk bevat minstens 38% alcohol, en het recept werd in de 16e eeuw bedacht door de Nederlander - ja, echt - Ambrosius Vermoolen.

Door de luxueuze uitstraling en rijke geschiedenis is Goldwasser het perfecte cadeau voor speciale gelegenheden, en daarnaast een geweldig souvenir van een stedentrip naar Gdańsk.

Goldwasser uit Gdansk in Polen

Poznań

Vanuit Gdańsk reizen we door naar Poznań. Dit is de hoofdstad van Groot-Polen, en een stad die bekendstaat om verschillende culinaire tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. De keuken van Poznań is een feest voor wie van traditionele smaken en regionale specialiteiten houdt.

Aardappelen vormen de basis van veel lokale gerechten, die op verschillende smakelijke manieren worden geserveerd. Veelgebruikte kruiden en specerijen, zoals marjolein, peterselie en dille, geven de gerechten een unieke smaak.

Vlees (met name varkensvlees en gans) speelt ook een belangrijke rol in de keuken van de stad. De keuken van Poznań, onderdeel van het culinaire erfgoed van Groot-Polen, is een combinatie van eenvoud, stevige ingrediënten en traditie. Zeker aan de hand van de verschillende gerechten kun je de geschiedenis van Poznań leren kennen. En wat is nu fijner dan al etend een stad te ontdekken?

Plein in de Poolse stad Poznan

Szagówki

Szagówki zijn typische aardappelknoedels, ook bekend in andere delen van Polen, maar onder een andere naam: kopytka. De naam szagówki is afgeleid van de manier waarop de knoedels diagonaal worden gesneden - szaga. Ze kunnen zowel hartig als zoet worden geserveerd.

Volgens de traditie van Poznań worden ze vaak geserveerd met mals varkensspek en hete zuurkool. De knoedels combineren ook uitstekend met rijke vleesjus, delicate roomsauzen of heerlijke sauzen op basis van champignons. Een iets minder populaire variant is de gezoete szagówki, geserveerd met boter, suiker en soms zelfs met een vleugje kaneel. Vooral onder kinderen is de zoete variant erg populair.

Poznan szagówki - een typisch gerecht uit Polen

Rogal świętomarciński

Nog een iconisch gerecht uit Poznań is rogal świętomarciński, ook wel bekend als de Sint-Maartenscroissant. Het is een iconisch zoet gerecht, in de vorm van een prachtige croissant. De vulling bestaat uit witte maanzaadjes, gedroogd fruit, noten en verschillende kruiden.

Zoals de naam misschien al doet vermoeden is het een symbool voor 11 november, Sint Maarten in Poznań. Deze smaakvolle croissant is dan ook een groot onderdeel van lokale traditie. Elk jaar staan ​​locals in de rij voor dit rogal świętomarciński, waarvan het recept beschermd en gecertificeerd is. Wist je overigens dat een traditionele croissant tussen de 150 en 250 gram weegt? Een feest voor zoetekauwen, maar pas op - voor je het weet zit je vol...

Typische croissants uit Poznan - rogal

Wrocław

Ook de Poolse stad Wrocław - de hoofdstad van Neder-Silezië - is een culinaire stad bij uitstek. De regio staat bekend om een turbulente geschiedenis, prachtige natuur, ongelooflijk veel monumenten en een rijkdom aan smaken. Het is dan ook de moeite waard om een culinaire reis door Neder-Silezië te maken, met Wrocław als startpunt.

De keuken van Wrocław voert terug tot in de oudheid, waar eenvoudige maar stevige gerechten de boventoon voerden. De traditionele gerechten die je hier kunt proeven zijn een mix van diverse culture en culinaire tradities uit Polen, Tsjechië, Duitsland en het oostelijke grensgebied.

Groot plein in het centrum van de stad Wroclaw in Polen

Śląskie niebo

Elke inwoner van de regio en van de stad Wrocław kent ongetwijfeld śląskie niebo, ook wel bekend als Silezische hemel. Het gerecht heeft een kenmerkende smaak, en is typisch voor de Neder-Silezische keuken.

Dit lokale gerecht bestaat uit delicate varkenshaas en spek, gestoofd in een aromatische saus van gedroogde pruimen, abrikozen en appels, op smaak gebracht met kruidnagel en kaneel. Je begrijpt de naam vast al, dit klinkt namelijk hemels. En eerlijk? Zo smaakt het ook...

Elke hap smelt weg op je tong, waarbij zowel zoete als hartige smaken elkaar in een perfecte balans afwisselen. De bereiding is tijdrovend en niet eenvoudig, maar de heerlijke smaak maakt alles goed. Het gerecht wordt vaak thuis bereid voor speciale en feestelijke gelegenheden, al vind je het ook op de menukaart bij traditionele restaurants in Wrocław.

Het typische Poolse gerecht Śląskie niebo

Wrocławska Kminkówka

Wrocławska Kminkówka is een traditionele drank uit Neder-Silezië, gebaseerd op oude recepten die populair waren onder de stedelingen en kooplieden aan de rivier Oder. Het karakter is gebaseerd op de kenmerkende, kruidige geur van karwij. Dit kruid wordt al eeuwenlang gewaardeerd in de regio, niet alleen om de smaak, maar ook om de gezonde en verwarmende eigenschappen.

Deze likeur is een uitstekend digestief na een maaltijd, en is tevens een interessant element in het culinaire erfgoed van de stad Wrocław. Wrocławska Kminkówka wordt vaak geserveerd in slanke glazen. Proosten met deze smaakvolle likeur roept vaak de sfeer op die hing in oude tavernes en restaurants in de stad. Al is het tegenwoordig allang niet meer alleen een drankje, maar ook een symbool van lokale traditie en gastvrijheid.

Een flesje Wrocławska Kminkówka

In samenwerking met Poolse Organisatie voor Toerisme:

Logo Polish Tourism Organisation

Foto’s:
Mercato Restaurant Gdansk, Malopolska Tourism Organisation, Polish Tourism Organisation, Piotr Piosik - Wielkopolska.Travel, Wroclawska Restaurant - Lower Silesian Tourist Organization, Pyzy Flaki Gorące fot. City of Warsaw, Anna Zofia Powierża 

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.