Advertentie
Karwijzaad ken je misschien ook wel als kummel of wilde komijn. Maar wat is het eigenlijk en waarom kent dit ingrediënt zo veel verschillende benamingen? Wij vertellen je alles over karwijzaad en welke recepten je ermee kunt maken!
Je bent het vast weleens in een ingrediëntenlijst tegen gekomen: karwijzaad. Maar weet je eigenlijk wel wat het is? Voor wie niet bekend is met dit kruidige ingrediënt en niet wist dat kummel en wilde komijn hetzelfde zijn, delen wij er alles over. Van de smaak van komijnzaad en waar het te koop is tot de beste recepten ermee.
Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is karwijzaad?
Karwijzaad is het gedroogde zaad van de karwijplant. Dit is een plant die behoort tot de schermbloemenfamilie die voornamelijk in Europa en West-Azië groeit.
De zaden, die karwijzaad, kummel of wilde komijn worden genoemd, worden geoogst van de schermen en zijn herkenbaar door hun karakteristieke halvemaanvorm. Ze zijn klein, bruin van kleur en hebben een sterk aromatische geur.
Wat is de smaak van karwijzaad?
Karwijzaad heeft een warme, nootachtige smaak. Je kunt ook tonen van citrusvruchten proeven of zelfs misschien wel een vleugje anijs.
Het ingrediënt wordt vaak gebruikt om gerechten op smaak te brengen en heeft een licht pittige ondertoon die het onderscheidt van andere specerijen.
Verwar het echter niet met komijn. Al lijken de zaadjes op elkaar, de smaak verschilt wel degelijk. De smaak van karwijzaad is veel notiger en intenser dan die van komijn.
Gemalen karwijzaad
Je kunt de zaden los verwerken of eerst vermalen. Gemalen karwijzaad is over het algemeen sneller smaakvol. Door de zaadjes fijn te wrijven komen de oliën vrij die een groot deel van de smaak in zich dragen.
Daarbij is het gemalen poeder handig om te verwerken in gerechten waarbij je de smaak gelijkmatig wilt verdelen, zoals in stoofschotels en curry’s. Het gemalen zaad behoudt zijn karakteristieke smaak en aroma, maar is gemakkelijker te mengen.
Karwijzaad: waar te koop?
Het is een van de bekendere specerijen en daardoor redelijk gemakkelijk verkrijgbaar. Zo kun je het in de meeste supermarkten wel vinden in het schap met specerijen. Hierbij kun je kiezen uit de losse zaden of het gemalen poeder.
Wat kun je ermee?
Het specerij is multi-inzetbaar en wordt in allerhande gerechten gebruikt. Zo was het traditioneel een van de weinige aromatische kruiden die aan brood werd toegevoegd. Nog steeds wordt het vaak verwerkt in roggebrood voor extra smaak.
Daarnaast is karwijzaad is een geweldige toevoeging aan soepen, salades en stoofschotels. Het geeft een hartige smaak en kan helpen bij de spijsvertering. De volgende recepten bieden je inspiratie:
Geroosterde aardperen, pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad
Een vergeten groente in de Nederlandse keuken maar aardpeer is net als dille en skyr een bekende in de Scandinavische keuken. Gelukkig wordt in beide keukens de geliefde specerij nooit vergeten…
Couscous met gehaktballetjes
Ook in de Midden-Oosterse keuken wordt het ingrediënt volop gebruikt. Wat denk jij bijvoorbeeld van een smaakvolle tajine bomvol kruiden en gehaktballetjes?
Knolselderij met appel
Wist je dat karwijzaad een perfecte smaakmaker is bij het inmaken? Voeg het bijvoorbeeld eens aan knolselderij of zuurkool toe voor extra smaak.
Lees ook:
Onze tips
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Wat is ajvar en wat kun je ermee?
Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.