Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
BBQ Battles Howard Komproe

BBQ Battles: Howard Komproe’s tweede liefde

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Waarschijnlijk ken je Howard Komproe als stand-up comedian. Naast het maken van grappen heeft hij een tweede liefde: eten. Via zijn eigen YouTube-kanaal deelt hij verschillende filmpjes onder de naam ‘KOMPROEVEN’. Terwijl de theaters gesloten waren bedacht Howard een nieuw concept: ‘BBQ Battles‘. In 2020 begon het nog met drie events, in 2021 staan er maar liefst zeventien op de planning! Bas was aanwezig bij de plant based BBQ Battle in Eindhoven.

BBQ Battles met Howard Komproe

Vorig jaar begonnen de BBQ Battles met drie edities bij Bird in Rotterdam. De opzet is simpel. Twee chefs gaan met elkaar de strijd aan. Na een heuse staredown bereiden ze allebei een gerecht op de barbecue binnen de thema’s kip, vis, vlees of plantaardig. Het publiek krijgt de gerechten voorgeschoteld en kiest vervolgens een winnaar. De winnaar krijgt naast eeuwige roem een blinkende kampioenschapsriem. De verliezer ontvangt een minibeker uit de handen van de winnaar. Bekende namen zoals Susan Aretz, Shirma Rouse en Mounir Toub nemen het op tegen de brigades van locaties als Bird Rottedam, Vane Eindhoven en Bar Bistro Bureau Amsterdam.

Aubergine vs. bloemkool

Bas was aanwezig bij één van de BBQ Battles in Eindhoven. Restaurant Vane in Eindhoven werd omgetoverd tot strijdtoneel. Vanuit de skybar ging chef Mounir Toub de strijd aan met Casimir Evens – de executive chef van Vane. Het thema van deze strijd? Plant based. Mounir maakte een prachtige baba ganoush van aubergine met een crème van kikkererwten en citroenhummus. Casimir ging aan de slag met bloemkool. Gegrild op de barbecue met een crème van gekarameliseerde bloemkool en eetbare bloemen. Alleen lege borden passeerden ons richting de afwasmachine, duidelijk een goed teken. Na het proeven liep Howard Komproe alle tafeltjes langs om de scores te noteren. Een duidelijke winnaar – Casimir won de strijd met zijn geweldige bloemkool.

Bloemkool en aubergine

Howard Komproe

Na afloop van de wedstrijd schoof Bas aan bij Howard Komproe. Hij vertelt enthousiast: “Door corona heb ik al ruim een jaar niet meer in de theaters gestaan. Om niet stil te zitten startte ik met mijn YouTube-kanaal KOMPROEVEN. Eerst met een filmpje over pindasoep, daarna steeds meer. Vroeger als we gingen barbecueën met vrienden maakte iedereen een gerecht. Degene die het minst lekkere gerecht maakte moest de boodschappen betalen. Zo onstond ook het idee voor de BBQ Battles.”

De meeste chefs kent Howard persoonlijk. Daar waar het vorig jaar begon met drie edities in Rotterdam zijn het er dit jaar zeventien. Verschillende steden passeren de revue zoals Eindhoven, Almere, Amsterdam, Rotterdam en Leiden. Vaak gaan de chefs – die een connectie met de stad hebben – de strijd aan met de brigade van de locatie zelf. Howard: “Het is leuk om te zien dat de locals het concept omarmen, telkens als we terugkomen in een stad zijn er meer gasten. De laatste edities zijn eind augustus en begin september. Na het succes van deze zomer komen we misschien wel terug met een winter BBQ of ‘all you can eat’ concept in het najaar.”

Howard Komproe BBQ Battles

Agenda

Wil je ook één van de BBQ Battles bijwonen? Wees er snel bij, er staan er nog maar een paar in de agenda voor eind augustus en begin september. Ga je voor de plant based editie in Rotterdam, de editie met burgers in Amsterdam (met o.a. Brandt & Levie) of de fishy business editie in Leiden? Kaartjes koop je online.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!