Advertentie
Zondag 10 maart 2024 was het zover: de tweede editie van de ‘Beste Kookclub van Nederland’-verkiezing vond plaats, in de Kookfabriek in Utrecht. Het thema van deze editie was winteroogst, waarbij acht kookclubs in drie verschillende rondes een voor-, hoofd- en nagerecht kookten met winterse groenten en fruit. De winnaar? Dat werd ‘De CuliClub’. Hun winnende recept staat binnenkort in Foodies!
Verkiezing: Beste Kookclub van Nederland
Samen koken én eten met gelijkgestemden; er is weinig leukers dan dat. Speciaal voor alle kookclubs in Nederland organiseerden Foodies Magazine, Farm Kitchen’s De Kookfabriek, ATAG en WMF ‘De Beste Kookclub van Nederland’-verkiezing.
Uit maar liefst 21 inzendingen werden 8 kookclubs gekozen die op zondag 10 maart 2024 in de Kookfabriek in Utrecht de strijd aangingen om de titel ‘Beste Kookclub van Nederland 2024’, onder toeziend oog van juryleden Sandra Ysbrandy, Tim Delissen, Jonathan Karpathios en Willem van Santen.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Voorgerecht: zelfbedacht
Tijdens de eerste ronde kookten de deelnemers het voorgerecht dat ze instuurden bij de inschrijving van de kookclub-verkiezing. De clubjes hebben hier thuis dus uitgebreid op kunnen oefenen. Zodra het startsignaal klonk snelden ze dan ook naar hun kookeiland om direct aan de slag te gaan en hun gerecht aan de jury te laten proeven.
Voorwaarde voor het voorgerecht was dat het vegetarisch moest zijn en met wintergroenten in de hoofdrol – wat overigens beide voor de gehele kookwedstrijd gold. Een uur laten verschenen acht totaal verschillende, stuk voor stuk verrassende gerechten voor de neuzen van de jury: van coquilles van koningsboleet tot een open lasagne met kimchi.
Deze jury bestond uit onze eigen Foodies-chef Willem, tv-chef Sandra Ysbrandy, groentechef Jonathan Karpatios van The Farm Kitchen én chef Tim van ATAG. Sterrenchef Niven Kunz sloot aan als mentor tijdens het koken van het hoofdgerecht.
Hoofdgerecht: de mysterybox
Ronde twee draaide om het hoofdgerecht. Hiervoor kregen de acht kookclubs dezelfde mysterybox – zoals in Masterchef – met winteroogst op hun werkbank. Ze hadden in totaal anderhalf uur de tijd om hier een hoofdgerecht mee te verzinnen én te bereiden om het gerecht vervolgens te presenteren aan de jury. Een uitdaging, maar het lukte alle kookclubs!
Nagerecht: technische opdracht
Het nagerecht was een technische opdracht, zoals bekend van Heel Holland Bakt. De deelnemers kregen slechts één uur de tijd om een appeltaartje te bakken. Hiervoor kregen ze alle ingrediënten en een recept waarin een aantal essentiële onderdelen waren weggelaten.
Tijdens deze ronde was de spanning in de Kookfabriek goed te voelen, maar wederom lukte het welk team om binnen de tijd een dessert op tafel te toveren. Verrassend genoeg zagen ze er – ondanks hetzelfde recept – allemaal net even anders uit.
De winnaar: CuliClub!
Na uitgebreid beraad van de jury waren ze het er unaniem over eens, de winnaar van de Beste Kookclub van Nederland- verkiezing 2024 werd de CuliClub! Met hun open lasagne met kimchi als voorgerecht, romige risotto van parelgort en het geslaagde appeltaartje waren ze de terechte winnaars.
Met grote glimlach (net als alle andere deelnemers) en een dinercheque bij Niven Kunz gingen ze aan het eind van de dag weer naar huis. Het recept voor de lasagne komt in Foodies Magazine van mei 2024. Benieuwd? Bestel deze editie dan alvast!
Onze tips
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?