Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
brabants worstenbroodje

10x typische Brabantse lekkernijen die je geproefd moet hebben

Advertentie

Noord-Brabant staat niet alleen bekend om de Brabantse gezelligheid, carnaval en de zachte 'g', maar ook om de vele heerlijke lokale producten. Welke Brabantse lekkernijen moet je proeven als je in Eindhoven of Den Bosch bent? We hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Brabantse lekkernijen

Worstenbroodjes en Bossche bollen ken je vast, maar wist je dat er veel meer typische Brabantse lekkernijen zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van ginnekoek en de drie A’s uit Bergen op Zoom?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Worstenbroodjes

We trappen af met een van de bekendste Brabantse lekkernijen: de worstenbroodjes. Het zachte broodje met een kruidige gehaktvulling is onlosmakelijk verbonden met Noord-Brabant, maar het is inmiddels in het hele land bekend en geliefd. Weinig lekkernijen zijn zo alledaags en tegelijkertijd zo speciaal als een worstenbroodje. Eentje bij de bakker kopen en onderweg naar het werk opeten? Altijd een goed idee! Maar is er in Noord-Brabant iets bijzonders te vieren, dan wordt dat sowieso met worstenbroodjes gedaan. Deze horen vers en warm te zijn en je kunt er saus zoals curry, mosterd of ketchup bij serveren. Brabanders zijn uitermate trots op hun worstenbroodjes, en terecht. In 2016 werd het Brabants worstenbrood door UNESCO zelfs opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed.

brabants worstenbroodje

Eierkoeken

De luchtige, grote koeken op basis van bloem, eieren en suiker zijn in het hele land bij iedere supermarkt te koop, toch is het van oudsher een van de meest geliefde Brabantse lekkernijen. In Brabant maken ze de koeken wel ietsje anders dan in de rest van het land. Zo hebben de witte, Brabantse eierkoeken een knapperig korstje en zijn ze zacht vanbinnen, een beetje zoals macarons. Dankzij Sonja Bakker kreeg de eierkoek een gezond imago, maar vergis je niet. Eierkoeken bevatten wellicht nauwelijks vet, maar des te meer suiker. Dat weerhoudt ons er niet van om er af en toe tussendoor eentje op te eten. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn. Zelf eierkoeken maken, maar dan net even wat anders? Probeer eens deze sinaasappel-cranberry-eierkoeken.

Sinaasappel-cranberryeierkoeken-eierkoeken

Ginnekoek

Ben je een stadswandeling door Breda aan het maken? Ga langs Bakker Joppen voor een van de meest originele Brabantse lekkernijen: de ginnekoek. Deze bijzondere koek is vernoemd naar de wijk Ginneken waar de ambachtelijke bakkerij is gevestigd. Deze lekkernij bestaat uit een luchtige, licht krokante koek met romige vanillevulling. Op de bovenkant zit een heerlijke fondant en het geheel is afgewerkt met een feestelijke topping.  Je kunt kiezen uit 3 soorten: ginnekoek met roze topping, bruine ginnekoek met chocoladesmaak en oranje ginnekoek met sinaasappelsmaak. Door de verschillende kleuren en toppings is een schaal met ginnekoeken een perfecte traktatie als er iets te vieren is.

Brabantse lekkernijen: Bossche bol

Dit gebakje uit ‘s-Hertogenbosch is heerlijk over the top: Het soezenbeslag is rijkelijk gevuld met slagrooom én bedekt met een dikke laag chocola. Als je zo’n bol eenmaal op hebt, dan kun je de volgende maaltijd waarschijnlijk wel overslaan. Ben je geen fan van slagroom of wil je een keer wat anders? Maak je eigen ‘Bossche bollen’ met een vulling van chocolademousse.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vera. (@forever38com)

Unox-worst

Rookworst is een typisch Nederlands product en overal verkrijgbaar, maar wist je dat de Unox-rookworsten uit het Noord-Brabantse Oss komen? In 2007 is ook het lang bewaarde geheim bekend gemaakt; toen bleek namelijk dat de beroemde HEMA-rookworst door dezelfde fabrikant in de Noord-Brabantse stad wordt gemaakt. Hoe dan ook is de rookworst niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Zo kun je naast een heerlijk sappig broodje rookworst ook een een kauwspeeltje in de vorm van rookworst en sokken met het motief van rookworst kopen. En misschien heb je al weleens op vakantie landgenoten op een opgeblazen HEMA-rookworst in de zee zien dobberen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Unox (@unoxnl)

Schrobbelèr

Om al het lekkers weg te spoelen mag een drankje op de lijst met Brabantse lekkernijen natuurlijk niet ontbreken! Schrobbelèr kruidenlikeur is hét drankje van Noord-Brabant. Al vijftig jaar wordt er met een glaasje van deze likeur geproost op vriendschap en is het drankje een van de symbolen van de beroemde Brabantse gezelligheid geworden. Proost!

Quukske

Een koekje noem je in Brabant een kuukske, maar in Tilburg schrijven ze het (voor de grap) sinds oudsher met een grote Q. Een Quukske is een stevig koekje dat een beetje op de taaitaai lijkt, maar het is dan wel een verfijnde versie. Je herkent het koekje op het eerste gezicht, omdat de letters ingebakken zijn in het koekje zelf. De koekjes zijn heerlijk knapperig en hebben een rijke botersmaak met aroma’s van anijs en citrus. Dus, Quukske erbij?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sabrina Mols (@s_abrina_mols)

Nog meer Brabantse lekkernijen: de 3 A’s

De AAA is een bekend fenomeen uit Bergen op Zoom en de 3 A’s staan voor de drie producten die daar vandaan komen: Aardbeien, Ansjovis en Asperges. De aardbeien en asperges had je misschien wel verwacht, maar de lokaal gevangen ansjovis uit de Oosterschelde is een van de best bewaarde geheimen van Noord-Brabant. Zelf de lokale Brabantse lekkernijen proeven? Bezoek in juni het festival ProefMei dat ieder jaar in Bergen op Zoom plaatsvindt. Tijdens dit culinaire festijn worden de 3 A’s op een podium gezet en gaan toprestaurants aan de slag met de heerlijke lokale producten.

Bier van 100 Watt

De brouwerij 100 Watt is dé stadsbrouwerij van Eindhoven op loopafstand van het centraal station, waar je altijd spontaan kunt aanschuiven voor een glas lokaal, zelfgebrouwen craft beer. De brouwerij eert het Philips-verleden van de stad met biertjes genoemd 200 Watt of 400 Volt. Maar ook de Witte dame of Evoluwonder verwijzen naar belangrijke herkenningspunten van deze Brabantse stad. Ben je in Eindhoven? Ga dan vooral langs de brouwerij voor een lekkere bierproeverij of koop een voorraadje bij een lokale slijterij.

Brabantse kaas

Elke streek maakt kaas op z’n eigen manier, zo zijn er ook in Noord-Brabant de lekkerste lokale kazen te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Alphenaer geitenbrie met fenegriek, die intens romig en tegelijkertijd wat nootachtig smaakt door toevoeging van fenegriek. Of Brabants Blauw, een heerlijk pittige kaas met blauwader. De kaas Brabantse Schone bestaat pas 1 jaar en heeft nu al zijn naam op de kaart gezet door de prestigieuze Grand Gold-onderscheiding te krijgen tijdens een internationale wedstrijd in Frankfurt. Ook de Benedictus Abdijkaas, gemaakt op de hoeve bij de Sint Paulusabdij in het Noord-Brabantse Oosterhout, is een kaasje om voor om te fietsen. De kaas wordt gerijpt in de kelders van de abdij waar de beste omstandigheden zijn voor het ontwikkelen van zijn delicate roodflora.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!