Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
food fotografietips

Hoe maak je de smakelijkste Instagram food foto's?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Instagram is hot and happening. Wij scrollen regelmatig door de meest mooie feeds en het zal je niet verbazen dat deze voornamelijk uit eten bestaan. Het water loopt ons vaak in de mond bij het zien wat voor bijzondere food foto’s Instagrammers maken. Eten delen is een ding geworden. Zoek maar eens op de hashtag #food. 
Dagelijks stylen duizenden mensen hun superfoods ontbijtje inclusief kleurrijke bessen en glimmende honing ten top voor die ene ‘I woke up like this’ Instagram foto, in restaurants zie je mensen nog nét niet op een stoel staan voor de perfecte foto van die burger en ook wij doen eindelijk mee aan deze rage: we hebben een officieel foodies Instagram account vol smakelijke foto’s en een kijkje achter onze schermen. Volg jij ons al?
 
Maar…hoe ontstaan deze perfecte foto’s? Dat je een foto maakt met je telefoon voor bijvoorbeeld Instagram betekent niet dat je niet hoeft na te denken over je compositie, kleur en licht. Wil jij je buurvrouw ook jaloers maken met al het lekkers dat je op een dag naar binnen werkt? Laten zien dat ook jij heus een chef-kok kunt zijn of hoe waanzinnig culinair je aan het eten bent in een restaurant? Wij geven vijf (Instagram) food fotografietips.

1. Compositie (regel van derden)

De mooiste borden en schalen worden gekocht voor de perfecte foto en de komkommerreepjes, blaadjes munt en lapjes vlees worden vakkundig neergelegd op het bord. Voorzien van mooi servies, een rustige achtergrond en een smakelijk gerecht? Houd je dan vooral aan de regel van derden. Hierbij verdeel je je foto als het ware in 9 vakken. De meeste mensen plaatsen vervolgens het aandachtspunt in het midden, je maakt het juist spannender door dit punt net op of rond één van de kruispunten te plaatsen. Zo wordt jouw gerecht spannend én lekker.
 

2. Ruimte

Zorg voor ruimte in je foto! Niemand houdt van propperige foto’s en vergeet niet dat een Instagram foto vierkant is. Een foto heeft genoeg ruimte nodig. Beweeg als het nodig is. Ga desnoods op een stoel staan, hou je telefoon in een onmogelijke positie en zorg voor een mooie ondergrond die je ook duidelijk naast je bord blijft zien. Alles voor de mooiste foto.
 

3. Natuurlijk licht

Heel belangrijk: natuurlijk licht. De ervaren foodie eist dan ook gerust een plaats bij het raam in een restaurant, enkel voor die ene foto. Ook thuis worden de foto’s bij het raam of zelfs buiten op een mooie houten tuintafel gemaakt. Buiten heb je weinig last van harde schaduwen en natuurlijk licht is nou eenmaal veel zachter. Mocht je onverhoopt toch geen keuze hebben, gebruik dan nooit (!) een flits. Soms moet je ‘m gewoon laten gaan en vooral genieten van je eten.
 

3. Filters

De mantra van veel Instagrammers: filters. De app Instagram heeft waanzinnig mooie voorbewerkte filters. Zorg wel dat je vrijwel altijd dezelfde filter of stijl gebruikt in je foto’s, dit zorgt voor een onweerstaanbare feed aan foto’s. Desondanks is het belangrijk om niet te overmoedig te worden in je filtergebruik. De foto’s moeten er wel realistisch uitzien en vooral…om op te eten. Onze favorieten? Amaro is ideaal voor een ietwat donkere foto, X-Pro en Lo-Fi laten je foto knallen en kies Earlybird of Brannan voor een vintage look.
 

4. Contrast & kleur

Een filter is al snel herkenbaar. Speel dus zowel met het contrast en de kleur in je foto’s als op je bord. Zo maak je je foto net wat aantrekkelijker. Leg knaloranje sinaasappelparten naast je felrode granaatappelpitjes, plaats groene salieblaadjes over je gegrilde paarse aubergine en laat met kleurcontrasten je foto spreken.

Ben je er klaar voor? Show dan je foto op Instagram met de hashtags:

#Iamfoodies #foodiesmagazine

Wij reposten de smakelijkste foto’s!

Schermafbeelding 2016-09-01 om 08.36.44
 

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!