
Afgelopen week oogstte ik mijn wortels. Voor het eerst had ik dit jaar wilde wortels. Klein en krom, maar wild.
Lees verder na de advertentie
Wortel
‘Wilde wortel’ staat er op het zakje met wortelzaad. Daarnaast een plaatje van een bosje peen in allerlei kleuren. Oranje, rood, paars en wit. Allemaal netjes op een rijtje. Kaarsrecht. Bijna waterpas. Nee, dan mijn oogst.
Het mag duidelijk zijn dat ik voor deze oogst geen spitvork nodig had. Het is mijn eigen oogst dus ik ben hoe dan ook trots. Maar toch… hoe kan het in hemelsnaam dat al mijn wortels altijd gedraaid, gespleten, krom en scheef zijn? Dat ze niet zo groot zijn begrijp ik wel. In de emmer waar ik ze dit jaar bij gebrek aan ruimte in heb geplant, hebben ze ook niet heel veel ruimte. Maar waarom niet klein en recht, maar klein en krom?
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Het gaat om de wortel. WORTEL!! Het is eigenlijk zo logisch dat ik niet snap waarom ik het zelf nooit heb bedacht. Ik heb ze verplant. Sommige wortels waren al best groot en de gemaakte gaatjes voor het verplanten niet zo diep, dus ik heb ze er min of meer ingepropt. Er van uitgaande dat ze hun weg naar beneden wel weer zouden vinden. Maar ze zijn in de krul blijven zitten en zo verder gegroeid.
Volgend jaar zaai ik ze niet meer voor om ze later uit te planten. Ik gun ze direct een plaatsje in mijn moestuin in plaats van in een armetierige pot. Niet te zware kleigrond, ik zorg voor een licht en luchtige bodem. Leg een latje en zaai ze netjes op een rijtje. Ik dun ze op tijd uit, geef ze genoeg water. Zodat mijn wortels een waardig wortelleven leiden en uitgroeien tot piekfijne peentjes.
Onze tips

Lavashak: deze populaire Perzische snack wil je proberen

Dit zijn de meest gezochte recepten van januari

Zo ontvang je het nieuwe boek van Jamie Oliver gratis!

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Deze nieuwe chunky repen wil je proeven

Dit is waarom iedereen massaal flatbread in huis haalt

5x Japanse ingrediënten die je moet proberen

Dit zijn dé foodtrends van 2025: probeer ze zelf
Redactie