Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Klein, krom en wild

Klein, krom en wild

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Afgelopen week oogstte ik mijn wortels. Voor het eerst had ik dit jaar wilde wortels. Klein en krom, maar wild.
Wortel
Wilde wortel’ staat er op het zakje met wortelzaad. Daarnaast een plaatje van een bosje peen in allerlei kleuren. Oranje, rood, paars en wit. Allemaal netjes op een rijtje. Kaarsrecht. Bijna waterpas. Nee, dan mijn oogst.
Het mag duidelijk zijn dat ik voor deze oogst geen spitvork nodig had. Het is mijn eigen oogst dus ik ben hoe dan ook trots. Maar toch… hoe kan het in hemelsnaam dat al mijn wortels altijd gedraaid, gespleten, krom en scheef zijn? Dat ze niet zo groot zijn begrijp ik wel. In de emmer waar ik ze dit jaar bij gebrek aan ruimte in heb geplant, hebben ze ook niet heel veel ruimte. Maar waarom niet klein en recht, maar klein en krom?
wortel1
Het gaat om de wortel. WORTEL!! Het is eigenlijk zo logisch dat ik niet snap waarom ik het zelf nooit heb bedacht. Ik heb ze verplant. Sommige wortels waren al best groot en de gemaakte gaatjes voor het verplanten niet zo diep, dus ik heb ze er min of meer ingepropt. Er van uitgaande dat ze hun weg naar beneden wel weer zouden vinden. Maar ze zijn in de krul blijven zitten en zo verder gegroeid.
Volgend jaar zaai ik ze niet meer voor om ze later uit te planten. Ik gun ze direct een plaatsje in mijn moestuin in plaats van in een armetierige pot. Niet te zware kleigrond, ik zorg voor een licht en luchtige bodem. Leg een latje en zaai ze netjes op een rijtje. Ik dun ze op tijd uit, geef ze genoeg water. Zodat mijn wortels een waardig wortelleven leiden en uitgroeien tot piekfijne peentjes.
wortel2

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!