Advertentie
Afgelopen week oogstte ik mijn wortels. Voor het eerst had ik dit jaar wilde wortels. Klein en krom, maar wild.
Wortel
‘Wilde wortel’ staat er op het zakje met wortelzaad. Daarnaast een plaatje van een bosje peen in allerlei kleuren. Oranje, rood, paars en wit. Allemaal netjes op een rijtje. Kaarsrecht. Bijna waterpas. Nee, dan mijn oogst.
Het mag duidelijk zijn dat ik voor deze oogst geen spitvork nodig had. Het is mijn eigen oogst dus ik ben hoe dan ook trots. Maar toch… hoe kan het in hemelsnaam dat al mijn wortels altijd gedraaid, gespleten, krom en scheef zijn? Dat ze niet zo groot zijn begrijp ik wel. In de emmer waar ik ze dit jaar bij gebrek aan ruimte in heb geplant, hebben ze ook niet heel veel ruimte. Maar waarom niet klein en recht, maar klein en krom?
Het gaat om de wortel. WORTEL!! Het is eigenlijk zo logisch dat ik niet snap waarom ik het zelf nooit heb bedacht. Ik heb ze verplant. Sommige wortels waren al best groot en de gemaakte gaatjes voor het verplanten niet zo diep, dus ik heb ze er min of meer ingepropt. Er van uitgaande dat ze hun weg naar beneden wel weer zouden vinden. Maar ze zijn in de krul blijven zitten en zo verder gegroeid.
Volgend jaar zaai ik ze niet meer voor om ze later uit te planten. Ik gun ze direct een plaatsje in mijn moestuin in plaats van in een armetierige pot. Niet te zware kleigrond, ik zorg voor een licht en luchtige bodem. Leg een latje en zaai ze netjes op een rijtje. Ik dun ze op tijd uit, geef ze genoeg water. Zodat mijn wortels een waardig wortelleven leiden en uitgroeien tot piekfijne peentjes.
Onze tips
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
De technische dessertopdracht van de kookwedstrijd
Vers van de pers: Stovember bij Foodies, Halloween traktaties en meer!
LAATSTE KANS: bestel Het Grote Kerstnummer van Foodies
Product van de maand: Tefal AIR pannen
WIN: Slowcookerdiner met Sabine van OhMyFoodness
Must-see: masterclass snijtechnieken
Dit is de Beste Kookclub van Nederland 2024
Redactie