Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
inductie kookplaat

Hier moet je op letten bij het kopen van een inductiekookplaat

In samenwerking met Orange Valley

Advertentie

Ga je van het gas af? Dan kun je het beste een inductiekookplaat kopen. Maar welke moet je kiezen? Wij geven tips en delen waarop je moet letten voor aanschaf.

Steeds meer mensen gaan van het gas af en kiezen ervoor om een inductiekookplaat te kopen. Niet zonder reden, want het is energiezuiniger, sneller én veiliger. Maar hoe weet je welke inductieplaat je in huis moet halen? Wij geven tips voor het kopen van een inductiekookplaat.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Inductiekookplaat kopen

Voordat je een inductiekookplaat kan kopen, moet je eerst weten welke verschillende soorten er zijn. Zo heb je ingebouwde kookplaten, inductiekookplaten met afzuiging of losstaande inductiekookplaten. Welke je het beste in huis kunt halen, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Zorg er in ieder geval voor dat je de juiste afmetingen kiest voor de beschikbare ruimte in jouw keuken. Meet jouw keuken dus eerst goed op.

Vermogen en zones

Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat een kookplaat verschillende kookzones en vermogen kan hebben. Denk voor aanschaf goed na hoeveel pannen je tegelijkertijd zou willen gebruiken en hoeveel zones je dus nodig hebt. Hierbij kun je de zones vergelijken met de pitten van het gasfornuis. Ook is het slim om van tevoren goed na te denken over het vermogen van de kookplaat. Want een hoger vermogen zorgt over het algemeen voor snellere kooktijden. Handig voor de snelle koks onder ons.

De beste inductiekookplaat

Gaat het jou nu al duizelen tussen alle verschillende opties en zie je door de bomen het bos niet meer? De Consumentenbond heeft bijna 150 verschillende inductiekookplaten getest en biedt daarmee betrouwbaar advies. Voorkom een miskoop en bekijk de test voordat jij je verder gaat verdiepen in alle verschillende kookplaten. In de onafhankelijke test zie je in een oogopslag welke inbouw-inductiekookplaten goed scoren. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen. Dat maakt de aanschaf voor jou een stuk makkelijker!

Google ‘inductie kookplaat Consumentenbond‘ voor alle informatie.

Verschillende functies

Op basis van de test van de Consumentenbond kun je beoordelen welke inductiekookplaat je het best kun kopen. Houdt hierbij de grootte, het vermogen en de zones in gedachten, maar ook de verschillende functies waarover de kookplaat beschikt. Controleer bijvoorbeeld of de inductiekookplaat beschikt over functies zoals oververhittingsbeveiliging, kinderslot en automatische uitschakeling. Deze handige functies maken koken een stuk gemakkelijker.

Ook niet onbelangrijk is om te letten op het gebruiksgemak. Onderzoek de bedieningselementen van de inductiekookplaat. Sommige modellen hebben touchscreens, terwijl andere knoppen gebruiken. Extra functies zoals timers en voorgeprogrammeerde kookinstellingen kunnen ook handig zijn. Allemaal zaken om op te letten voor bij het kopen van een inductiekookplaat.

inductiekookplaat kopen

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!