Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Rose & Vanilla

Lekker bezig: Rose & Vanilla

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Anne ging langs bij Rose & Vanilla in Utrecht en sprak met eigenaresse Daphne.

Rose & Vanilla

Kerst draait om samenzijn en daarin speelt samen genieten van lekker eten een belangrijke rol. Maar hoe doe je dat als je niet alles kúnt eten, omdat je niet tegen gluten of lactose kunt of graag vegan wil eten? Voor hartige voor- en hoofdgerechten zijn daar tegenwoordig goede alternatieven voor, maar naar een taartje dat geen gluten, melk of ei bevat – en tegelijkertijd wel echt lekker is – moet je goed zoeken. Daar wil Daphne, oprichtster van Rose & Vanilla, verandering in brengen.

Haar doel? De allerlekkerste taartjes maken, voor iedereen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De allereerste cakejes van Rose & Vanilla

Het begon allemaal zo’n 12 jaar geleden. Na de geboorte van haar eerste kind kwam Daphne erachter dat hij niet tegen koemelk kon. De tweede bleek ook niet tegen geitenmelk te kunnen en haar jongste dochter was daarnaast ook nog glutenintolerant. Haar liefde voor bakken – van haar oma meegekregen – maakte dat ze volop aan het experimenteren sloeg om taartjes te ontwikkelen die haar kinderen wél konden eten. Zonder melkproducten lukte dat al gauw, maar iets bakken zonder gluten was een grotere uitdaging. Voor de eerste verjaardag van haar dochter kocht ze daarom een glutenvrij taartje in de supermarkt.

Zonder succes, vertelt Daphne lachend: “Ze vond het niet lekker, haar eerste taartje. Ze at het niet op. Ik vond het zelf ook nogal droog, het viel uit elkaar, dus ik besloot toch zelf aan de bak te gaan.” Zo gezegd zo gedaan. Ze bakte een glutenvrije worteltaart, met amandelmeel in plaats van tarwebloem. “Die vond het hele gezin eigenlijk erg lekker. En dat we er samen van konden genieten, dat was nog het leukste”, aldus Daphne. Test geslaagd dus en voor haar dé motivatie om meer glutenvrije baksels te proberen. En dat lukte eigenlijk best goed. “Vooral met de cakejes”, legt Daphne uit terwijl ze naar het schap van de winkel loopt om een zakje te halen.

Grappig verhaal

“Oh joh, we zijn bijna helemaal uitverkocht?! Nou ja, het zakje waar het allemaal mee begon hebben we nu niet, maar dat is de gele verpakking met de classics.” Ze neemt een vergelijkbaar zakje mee naar ons tafeltje, met daarin vier kleine, schattige cakejes met fruitsmaken en terwijl ze wijst op één van de cakejes legt ze uit: “Dat is wel een grappig verhaal.

Oorspronkelijk hoorde dit cakeje, roos en vanille, bij de classics. Dat is eigenlijk de cake van mijn oma. Zij was erg traditioneel en vond dat er eigenlijk maar twee soorten cake waren: vanillecake of een citroencake. En oké, je zou er nog chocola doorheen kunnen doen. Maar ik wilde het graag met rozenwater proberen. Ik ben het pak cakemix gaan vergelijken met dat van mijn oma, en daarop stond ‘twee eetlepels melk’. In plaats daarvan gebruikte ik rozenwater en na wat gepuzzel is het erg lekker geworden. Dat is nu mijn signature cake én waar de naam ‘Rose & Vanilla’ vandaan komt. Oma had er veel moeite mee, maar uiteindelijk vond ze het lekker.”

Rose & Vanilla

Langs de Bakkerswinkel

Naast de mening van familie en vrienden was Daphne ook benieuwd naar die van een gevestigde bakker. Daarom stapte ze na enige tijd, licht gespannen, met een bordje vol cakejes de Bakkerswinkel in Utrecht binnen met de vraag of ze wilden proeven. Daphne vertelt: “Ze proefden het en ze vonden het heel lekker. Daarna vertelde ik pas dat de cakejes glutenvrij waren en dat vonden ze wel heel knap. Toen ik vervolgens uitlegde dat ze ook nog melkvrij waren, konden ze dat nauwelijks geloven.” Het duurde niet lang en de Bakkerswinkel was haar eerste klant. “Ik had nog niet eens een verpakking hoor, ik bracht ze gewoon in Tupperwarebakken en die zetten zij in de vriezer”, lacht Daphne.

Waar ze jaren geleden nog in haar eentje bakte, inpakte en leverde, is Rose & Vanilla inmiddels uitgegroeid tot een team van zo’n 25 werknemers. De bakkerij die in haar eigen keuken ontstond is uitgegroeid tot een locatie van 750 (!) vierkante meter. Rose & Vanille heeft een winkel in Utrecht en in Amsterdam, en de taartjes zijn verkrijgbaar bij alle Ekoplaza’s in Nederland, verschillende (traditionele) bakkerijen, waaronder bakkerij Holtkamp in Amsterdam, en bij musea als het Rijksmuseum. Ook het nijntje museum in Utrecht verkoopt verschillende taartjes. “Toen ik mijn auto voor het nijntje museum had geparkeerd, had ik een briefje in de voorruit waarop stond dat ik even worteltaart naar nijntje was brengen”.

Uitdagingen

Dat de onderneemster van een uitdaging houdt is wel duidelijk. “De patisseriewereld is zo gewend om te werken met de vier basisingrediënten tarwemeel, boter, eieren en suiker. Daar kun je inderdaad fantastische dingen mee maken, maar het werkt ook beperkend. Als je namelijk buiten dat hokje gaat kijken, zijn er zoveel ándere ingrediënten waar je mee kunt werken. En als iemand tegen mij zegt ‘nee dat kan niet’, dan word ik juist enthousiast. Ik vind het heel leuk om die mogelijkheden te ontdekken.”

Naast dat haar taartjes lactose- en glutenvrij en grotendeels vegan zijn, is alles biologisch. Hoewel ze het zichzelf niet makkelijk maakt als biologische bakker – grondstoffen zijn moeilijker te verkrijgen, certificeringen halen kost veel tijd en energie – is dit toch een bewuste keuze. Gewoonweg omdat het past bij wie ze is, legt ze uit: “We deden altijd al boodschappen bij de biologische winkel en het ging daarom heel erg tegen mijn gevoel in om zelf niet-biologisch te produceren. Dat kon ik gewoon niet over mijn hart verkrijgen.”

Wat Daphne ook belangrijk vindt is om te werken met pure ingrediënten, die je in de supermarkt kunt kopen. Geen vreemde extracten of concentraten die je niet meer herkent als consument, het liefst afkomstig van producenten die ze daadwerkelijk zelf kent. Een mooi voorbeeld is de pure chocolade, die ze inkoopt bij een kleine fabriek in Equador. “De eigenaar van de fabriek daar haalt zelf de cacaobonen op bij de boer, hij zoekt ze zelf uit. En daar maakt hij prachtige chocolade van”, vertelt Daphne en al wijzend op een chocoladetaartje dat voor mijn neus staat vervolgt ze: “Sinds we die chocolade beschikbaar hebben, hebben we dit chocoladekokostaartje van deze kwaliteit.”

Cake zoals die van oma

Haar toekomstdroom voor Rose & Vanilla? “Een volledig vegan assortiment”, antwoordt Daphne. Want hoewel de eieren komen van een lokale boer, waar kippen alle ruimte hebben en de hele dag buiten zijn, is ze er van overtuigd dat het ook vegan moet kunnen. Na een korte stilte vervolgt ze bedachtzaam: “En wat ik heel graag zou willen is een grote cake, die je lekker in plakken kunt snijden. Maar dan glutenvrij, vegan, en vrij van geraffineerde suikers.” Oma’s cake dus, waar het allemaal mee begon. “Dat zie ik eigenlijk als de kroon op m’n werk.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar al het lekkers van Rose & Vanilla? Ga langs bij een van de winkels of ga voor alle verkooppunten en meer informatie naar de website van Rose & Vanilla.

Rose & Vanilla

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!