
Aromarood, snelfiltermaling of Senseo pads: in de supermarkt vind je eindeloos veel verschillende soorten koffie. Maar heb je wel eens gehoord van specialty coffee? Voor het Foodies All Day Brunch-nummer gingen we kijken bij Keen Coffee, een koffiebranderij in Utrecht die zich dagelijks met deze allerbeste kwaliteit koffie bezighoudt, én we delen een kortingscode voor in de webshop.
Lees verder na de advertentie
De wekker gaat, het is 7.00 uur. Ik spring mijn bed uit, want dit is mijn favoriete moment van de dag: het allereerste kopje koffie. Linea recta loop ik naar beneden, naar de keuken. Zorgvuldig weeg ik 21 gram koffiebonen af, die ik wekelijks haal bij een koffiezaak in de buurt. Ik maal ze met mijn elektrische molen en ondertussen zet ik een kan water op het vuur. Filter natmaken, in de Chemex en dan de gemalen koffie erin. Beetje water opschenken en even later de rest van het water langzaam opgieten. De geur van versgezette koffie vult langzaam mijn huis. De dag kan beginnen.
Dit is een aantal jaren mijn vaste koffieritueel. Sinds ik de koffiewereld ben binnengestapt, steeds meer over koffie ben gaan leren én ben gaan proeven wil ik nooit meer anders. Maar wat gebeurt er nou precies in zo’n branderij? En hoe komt de koffie van de plantage naar het kopje in een koffiezaak? Dat wilde ik wel eens van dichtbij bekijken en daarom bracht ik samen met Willem een bezoek aan Keen Coffee, een specialty-coffee-branderij en koffiebar in Utrecht.



Een kijkje in een specialty coffee branderij
Op een zonnige maandagochtend rijden we over een industrieterrein aan de rand van de stad. In het raam van een grijze loods pronkt het blauw-witte logo van Keen Coffee. Dat moet het zijn. We stappen de branderij binnen, waar het team net klaar is met hun koffiepauze. Joris en Bonne – samen met Roderick de drie eigenaren van het bedrijf – stappen op ons af: “Welkom in de branderij, zin in koffie?” Inmiddels is het al een paar uur geleden dat ik mijn laatste kopje dronk, dus ik heb er al weer zin in. “Lekker!”, antwoorden we in koor.
“Vertel, wat gebeurt hier nu allemaal?”, vraag ik, nadat ik een slok heb genomen van de zachte, zoete filterkoffie die we te proeven hebben gekregen. “Sinds vorig najaar zitten we met de branderij op deze plek, want op de vorige locatie groeiden we uit onze voegen”, vertelt Joris, het commerciële brein van Keen. “We werken hier met z’n achten en dan werken er ook nog acht barista’s in de bar in het centrum. Hier in de branderij branden we elke maandag en dinsdag. Koffie wordt hier verpakt, getest, geproefd en we geven hier koffietrainingen.”
Bonne, een van de oprichters, werkte jarenlang als barista en werd zo keen on coffee dat hij in 2016 besloot om vanuit die passie een eigen bedrijf in specialty coffee op te richten. Zijn doel? De meest bijzondere koffies ontdekken, ze zo goed mogelijk branden om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen en dat met anderen kunnen delen. Duurzaamheid speelt daarbij in het gehele proces een belangrijke rol, van de inkoop direct bij de boer tot het zo energiezuinig mogelijk branden van de bonen.
Meer over specialty coffee
Maar wat is dat nu eigenlijk, specialty coffee? Het antwoord op die vraag vind je in de rest van het verhaal, te lezen in de nieuwste Foodies: All day brunch. Bestel hem online óf haal hem in de winkel.
De nieuwste Foodies
All day brunch€ 7.99- Bak taarten voor Pasen of Moederdag
- Geniet van zelfgebakken wafels
- Leer alles over specialty coffee
- En nog veel, veel meer!

Korting op specialty coffee van Keen
En ben je nieuwsgierig geworden naar de koffies van Keen? Ga naar keencoffee.com en krijg de hele maand mei 10% korting op alle koffies uit de webshop met code FOODIES. De acties is geldig t/m 31 mei 2025.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

Deze nieuwe ijssmaken van Magnum wil je zeker proeven!

Van cocktail tot limo: leer het in de workshop van The Good Spice & Foodies Magazine

GEWONNEN: 3x 2 kaarten voor Cinema Culinair

Dit zijn dé smaken van het moment

Waarom iedereen deze zomer Mexicaans kookt (en jij straks ook!)

McDonald’s-fans opgelet: deze saus is nu te koop in een fles!

Je kunt nu je eigen slush puppy maken (en dit is hoe)

Waarom je voor gemak in de supermarkt vaak te veel betaalt
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?