Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Jonnie & Thérèse Boer

Sterrenchef Jonnie Boer op 60-jarige leeftijd overleden

Een groot verlies: sterrenchef Jonnie Boer, bekend van het toprestaurant De Librije in Zwolle, is onverwacht overleden op Bonaire, waar hij samen met zijn vrouw Thérèse en hun kinderen verbleef. Jonnie werd 60 jaar oud.

Lees verder na de advertentie

Jonnie Boer overleden

Jonnie Boer is op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longembolie. Samen met zijn vrouw Thérèse en zijn kinderen Jimmie en Isabelle verbleef hij op Bonaire, waar hij ook samen met Thérèse het restaurant Brass Boer had. Op Instagram deelt het gezin het volgende: “Helaas is onze ergste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Jonnie is vanmorgen op Bonaire overleden aan de gevolgen van een longembolie. We zijn ontzettend verdrietig en verslagen en kunnen het nog niet bevatten. We hopen dat jullie ons rust en tijd gunnen om dit verdriet een plek te kunnen geven. En we willen jullie bedanken voor alle steun die we ontvangen.”

Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Van student naar sterrenchef

Jonnie Boer is geboren op 9 januari 196 en groeide op in Giethoorn. Doordat zijn vader visser was, werd hij zo al snel geïnspireerd om te experimenteren met onder andere de vissen die zijn vader ving. Op 17-jarige leeftijd begon hij zijn carrière in het restaurant van De Boerderij in Amsterdam, nadat hij de Culinaire Vakschool heeft afgerond in Groningen. Hier heft hij tot 1985 gewerkt als kok en zijn eerste ervaringen richting een toekomst tot sterrenchef opgedaan.

De Librije

In 1987 begon Jonnie Boer als kok bij restaurant De Librije in Zwolle. Binnen twee jaar groeide hij door tot chef-kok, en in 1993 nam hij het restaurant samen met zijn vrouw Thérèse over. In 2004 ontvingen ze maar liefst drie Michelinsterren voor hun toprestaurant – een mijlpaal in de Nederlandse gastronomie. Momenteel is De Librije het enige driesterrenrestaurant in Nederland. Naast deze bijzondere sterren werd Jonnie in 2013 geëerd met de Grand Prestige Award van GaultMillau, als erkenning voor zijn grote bijdrage aan de kwaliteit van de Nederlandse keuken.

Jonnie stond bekend om zijn gebruik van lokale en seizoensgebonden producten en haalde zijn inspiratie uit de natuur. Doordat hij veel samenwerkte met lokale leveranciers uit de regio, wisten ze keer op keer hun gasten te verrassen met een seizoensgebonden menu.

Restaurants en hotel

Tot aan zijn overleden heeft hij samen met Thérèse veel ondernemingen geopend. Naast het beroemde De Librije in Zwolle stonden openden ze de deuren van meerdere andere restaurants in de stad, waaronder Brass Boer, Senang en Brasserie Jansen. Daarnaast waren ze ook in het buitenland actief: op Bonaire openden ze zowel Brass Boer als Senang, en op Curaçao een extra vestiging van Brass Boer. Ook het vijfsterrenhotel Hotel Librije in Zwolle, waar ze tevens een kook- en wijnschool hebben, was door hen samen opgezet.

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!