Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
krab keuringsdienst van waarde

Krabsticks zonder krab: zo zit het met surimi

Advertentie

Je hebt ze vast weleens zien liggen in de supermarkt of in je sushi gespot: surimi sticks. Maar wat is surimi eigenlijk en waarvan wordt het gemaakt? Keuringsdienst van waarde nam de felroze staafjes onder de loep.

Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders. Alleen waar maak je die namaakkrab van? Keuringsdienst van waarde van KRO-NCRV ging op zoek naar de vis die de krab nabootsen kan. En hoe kan het dat in een krabsalade vaak twintigmaal zoveel surimi zit als krab?

Iedere week recepten & weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is surimi?

Om te kunnen achterhalen waarvan surimi is gemaakt, moeten we eerst uitleggen wat surimi is. De letterlijke betekenis van surimi is vermalen vis. Dit is een algemene Japanse term en beschrijft een bereidingsmethode en dus geen product op zich. De felroze sticks die wij in de supermarkt verkopen, kennen de meeste Japanners helemaal niet en scharen ze zeker niet onder de noemer surimi.

surimi sticks krab

Wat zit er in surimi?

De letterlijke betekenis van surimi verklapt eigenlijk al dat de bekende surimisticks niet per se krab bevatten. Want surimi is een pasta van viseiwitten en bestaat meestal uit witvissen zoals koolvis en kabeljauw. In principe zouden deze sticks wel krab kunnen bevatten maar dat is bij de variant die bij ons in de supermarkt wordt verkocht haast nooit het geval. Deze imitatiekrab is slechts een van de vele verschillende vormen en smaken van surimi en wordt officieel als KaniKama aangeduid.

Krabsticks zonder krab

De bekende felroze sticks die ze bij ons in de sushi stoppen bevatten dus helemaal geen krab. Maar waarom worden ze dan zo genoemd? Dat is een marketingstunt. Echte krab is namelijk een stuk duurder dan witvis. Door de vermalen vis te verkopen als krab, kunnen de producenten er een stuk meer voor vragen. De truc is simpel: ze hoeven alleen maar witvis te vermalen en schaal en schelpdieraroma’s toe te voegen voor de kenmerkende krabsmaak. Vervolgens wordt het geheel opgerold en voorzien van rode kleurstof zodat het op krab zou gaan lijken. Werkt het trucje bij jou?

surimi sticks krab

Foto’s: KRO-NCRV

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Meer sushi? Bestel Foodies Japan

Lees ook: Sushi maken: de lekkerste ideeën voor de vulling

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!