Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Trend – Koken met vuur

Trend – Koken met vuur

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Koken met mannelijkheid. Het draait allemaal om de grote risico’s, spanning en het live ervaren van het koken met open vuur. Hout-gestookte grills krijgen steeds vaker een plaats in het restaurant en deze ontwikkeling zet zich voort in home cooking.
Wij kennen voornamelijk de hout-gestookte grills. Wist je dat er meer oude ‘cooking with fire’ technieken bestaan? Heb je bijvoorbeeld ooit van Hangi gehoord?
40267-enz

Hangi

Hangi is een methode van koken die van oudsher bij de Maori’s uit New-Zeeland vandaan komt. Met deze kooktechniek wordt eten bereid in een kuil in de grond. Het eten wordt opgewarmd met hete stenen en afgedekt met aarde. Hierdoor wordt het eten onder de grond langzaam gestoomd en krijgt het een verleidelijke rokerige smaak. Je kan allerlei soorten groenten en vlees op de Hangi manier garen.
Je moet wel even de tijd hebben om Hangi te gaan koken, je bent er zeker 8 uur aan kwijt! Vanwege de tijd wordt Hangi tegenwoordig alleen bij speciale gelegenheden, zoals op kerstmis en bruiloften, toegepast.

Stappenplan Hangi

Allereerst graaf je een gat in de grond. Dit hoeft natuurlijk niet mega diep, knie hoogte is voldoende. Vul het gat met hout en leg daar bovenop stenen. Hier wordt een vuur van gemaakt dat voor een paar uur zal moeten branden. Ondertussen kunnen de groenten, aardappels en het vlees gesneden worden.
Wanneer de stenen gloeiend rood zijn worden de resten hout verwijderd. Het eten wikkel je in aluminiumfolie en gaat in een hittebestendige mand op de stenen. De kuil wordt bedekt met natte juten zakken en aarde, waardoor er stoom ontstaat en het eten langzaam in een paar uur wordt gegaard. Het resultaat? Heerlijk gestoomd voedsel! Je proeft een sublieme rooksmaak, zacht gegaarde groente en heerlijk mals vlees.
Mocht je een keer in Nieuw Zeeland zijn, woon dan vooral een Hangi bij. Zowel de smaken als manier van bereiden zullen de barbecue ervaring overtreffen!
IMG_2353_HDR
hangi
Bron
Tekst: Het FoodAtelier

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!