Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Vloeibare rook

Wat is vloeibare rook en wat kun je ermee?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Bij de natuurkundeles leren we op school dat alle stoffen drie verschijningstoestanden kennen: vast, vloeibaar en gas. Heel overzichtelijk zou je zeggen, totdat je ineens een flesje liquid smoke tegenkomt, vloeibare rook in goed Nederlands. Is het dan vloeibaar gas? Verwarrend misschien, maar hier leggen we haarfijn uit wat vloeibare rook precies is, en wat je ermee kan. Want vloeibare rook is een magisch goedje. Het is een barbecue in een flesje – bijna letterlijk!

Wat is vloeibare rook?

Laten we beginnen met het makkelijkste bestanddeel: water. Vloeibare rook is hoofdzakelijk water, vaak gekleurd met mout of karamel. Dan de rook. Door houtsnippers te laten verbranden met weinig zuurstof ontstaat er heel veel rook. Die rook wordt vervolgens door koud water geleid. Door condensatie wordt de rook opgenomen door het water en zo ontstaat vloeibare rook: water met een sterke rooksmaak. Door verdamping ontstaat dan een dik en stroperig goedje.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt vloeibare rook?

Het korte antwoord: sterk! Je hebt maar heel weinig nodig om het te doen lijken alsof je gerecht uren in een rookoven of op de barbecue heeft gelegen. Ideaal als je weinig tijd hebt, of als de regen met bakken uit de hemel komt. De smaak van rook combineert over het algemeen het beste met vette ingrediënten. Dat komt doordat rookdeeltjes zich makkelijker aan vet dan aan water hechten. Omdat liquid smoke echter op basis van water wordt gemaakt, kan je werkelijk alles een subtiele – of als je wil een heftige – rooksmaak meegeven.

Hoe vervang je het?

Als je het even niet voorhanden hebt, kan je natuurlijk altijd terug naar de basis: de rookoven of de barbecue. Dan heb je wel wat tijd nodig én houtsnippers. Afgezien van de factor tijd heeft vloeibare rook het voordeel dat je een rooksmaak kan toevoegen zónder hitte, dus zonder je eten te garen. Andere alternatieven zijn barbecuesauzen, waar soms al wat vloeibare rook aan toegevoegd is.

Waar koop je het?

Er zijn ongetwijfeld delicatessenwinkels waar je het kan krijgen. Een andere goede optie is de horecagroothandel, maar daar heb je wel een pasje voor nodig. De makkelijkste oplossing is online. Er zijn verschillende aanbieders van vloeibare rook te vinden.

Wat kan je er allemaal mee?

Maak bijvoorbeeld een snelle pulled chicken of een makreelsalade met wat vloeibare rook. Ook in de veganistische keuken wordt het veel gebruikt – de voornaamste ingrediënten zijn immers water en rook. Een ideale manier om snel wat oompf aan je maaltijd te geven. Het past bij vleesgerechten als rollades, maar ook bij een caesar salade. Eigenlijk is het heel breed te gebruiken in de keuken. Experimenteer er lekker op los, het enige advies is: gebruik het met mate. Het is een magisch goedje, en met magie moet je spaarzaam omgaan.

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!