Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Cover voor Vrije uitloop, kipster, rondeel of bio: welke eieren zijn het diervriendelijkst?

Vrije uitloop, kipster, rondeel of bio: welke eieren zijn het diervriendelijkst?

Advertentie

Wat is het verschil tussen al die verschillende soorten eieren? Waarom zijn sommige eieren veel duurder dan andere? Wat betekenen de codes op het ei? En welke eieren zijn eigenlijk het diervriendelijkst? Lees het allemaal in ons blog en kies voortaan de beste eieren voor je geld!

Eieren zijn er in de eerste instantie in verschillende kleuren en maten. Zo kun je voor witte of bruine eieren kiezen en worden ze op basis van de gewichtsklasse aangeduid met S (small), M (medium), L (large) en XL (extra large). Verder kun je eieren onderscheiden op basis van het voer dat de hennen krijgen, zo zijn er bijvoorbeeld maïseieren. Maar het belangrijkste verschil zit in de manier waarop de hennen worden gehouden, zoals hoeveel ruimte ze hebben en in hoeverre ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Van de naam op het doosje en de code op het ei kun je afleiden waar jouw eieren vandaan komen en hoe de leghennen worden gehouden. Al deze verschillen hebben invloed op de prijs van de eieren. Over het algemeen geldt: hoe groter de eieren en hoe beter het voer en de leefomstandigheden van de hennen, hoe meer je ervoor neer moet tellen.

Soorten huisvesting

We kunnen eieren op basis van de manier waarop de hennen worden gehouden, verdelen in kooi-, scharrel-, vrije-uitloop- en biologische eieren, in volgorde van minst naar meest diervriendelijk.

Kooi-eieren komen van hennen die gehouden worden in kooien en geen natuurlijk scharrelgedrag kunnen vertonen. Deze eieren zijn het minst diervriendelijk en in Nederland worden ze gelukkig nauwelijks in doosjes verkocht. Wel worden ze nog vaak verwerkt in bijvoorbeeld cake en koekjes.

Scharreleieren komen van scharrelstallen waar de hennen meer ruimte hebben en hun natuurlijke scharrelgedrag kunnen vertonen. Vaak krijgen de kippen echter geen daglicht of vrije uitloop.

Vrije-uitloop-eieren komen van hennen die wel daglicht mogen ervaren, omdat ze een overdekte uitloop hebben.

Biologische eieren komen van houderijen waar de kippen de meeste ruimte krijgen, naar buiten mogen en hun natuurlijke gedrag mogen vertonen.

Op elk ei staat een code gedrukt die begint met een cijfer – van 0 tot 3. Aan het eerste cijfer kun je zien hoe de kippen worden gehouden. Nummer 3 staat voor kooi-eieren, 2 voor scharreleieren, 1 voor vrije-uitloopeieren en 0 voor biologische eieren. Hoe lager het cijfer, hoe beter de leefomstandigheden van de kip. Goed onthouden dus!

Bron: www.milieucentraal.nl

Beter Leven keurmerk

Beter Leven is een keurmerk van De Dierenbescherming voor dierlijke producten. Aan vlees, kip, eieren of zuivel kan 1, 2 of maximaal 3 sterren worden verleend wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker de leefomstandigheden van het dier. Er is door De Dierenbescherming precies bepaald op welke manier de leghennen gehouden moeten worden, zodat de eieren 1, 2 of 3 sterren mogen dragen. Dit heeft onder andere te maken met de ruimte die de hennen krijgen en of ze naar buiten mogen. De verkoper mag het keurmerk niet zomaar op de verpakking zetten, maar moet zijn eieren hiervoor laten certificeren, waarbij goed wordt gecontroleerd of aan alle voorwaarden wordt voldaan. Voor de diervriendelijkste eieren kies je dus voor eieren met het Beter Leven-keurmerk met 3 sterren. Klik op de afbeelding hieronder om meer te weten te komen over het verschil tussen eieren met 1, 2 en 3 BLK-sterren.

Bron: https://beterleven.dierenbescherming.nl/

Speciaal voer

Je kunt in de winkel eieren vinden die aangeduid worden als “maïseieren”, “viergranen-eieren” of “omega 3-eieren”. Deze aanduidingen zijn wettelijk toegestaan en geven aan waarmee de hennen zijn gevoerd, bijvoorbeeld met maïs. Dit kan invloed hebben op de kleur, smaak en voedingswaarde van de eieren, maar het zegt helemaal niets over de leefomstandigheden van de kippen. Je betaalt in dit geval dus voor het duurdere voer, maar niet per se voor een beter leven van de kip.

Rondeel & Kipster

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar een betere manier om kippen te houden, met aandacht voor het dierenwelzijn en milieu. Een voorbeeld hiervan zijn de Kipster-eieren (te koop bij Lidl) van het gelijknamige Limburgse bedrijf. Kipster staat voor een moderne manier van kippen houden, waarbij het dier en milieu centraal staan. Zo worden de haantjes niet direct na het uitkomen gedood, zoals bij traditionele houderijen het geval is, krijgen de kippen veel ruimte en worden de eieren verpakt in doosjes van herbruikbare materialen. De Kipster-eieren dragen dan ook het Beter Leven-keurmerk met 3 sterren.

Ook Rondeel-eieren (bij AH te koop) komen van diervriendelijke kippenhouderijen waarin kippen zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Zo hebben ze een vrije uitloop in een natuurlijke omgeving aan de rand van het bos, waar ze lekker kunnen rondscharrelen, insecten zoeken en granen pikken die er dagelijks worden uitgestrooid. Ook Rondeeleieren hebben 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk.

Alles op een rijtje

De manier waarop de kippen zijn gehouden zie je aan de naam op het doosje en de code die gedrukt is op elk ei. Eieren van kippen die extra veel ruimte en betere leefomstandigheden hebben, worden beloond met 1, 2 of 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, dit kun je zien aan het logo op de verpakking. Er zijn ook eieren van kippen die speciaal voer krijgen, maar dit zegt verder niets over het leven dat de kip hebben. Wil je de diervriendelijkste eieren kopen? Kies dan voor eieren waarvan de code op het ei met 0 begint en die 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk dragen.

Lees ook: Shocking: Dit is het verschil tussen witte en bruine eieren

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!