Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
xiaomi airfryer testpanel

Airfryer top of flop? Dit zijn de bevindingen van ons Xiaomi airfryer testpanel

In samenwerking met Xiaomi
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Is een airfryer top of een flop? We vroegen het ons op de redactie al tijden af. Daarom schakelden we de hulp in van onze mede foodies en deden we een oproep voor een testpanel in samenwerking met Xiaomi. De airfryers zijn inmiddels uitgebreid gebruikt en getest. Benieuwd naar de bevindingen van onze panelleden? Lees dan snel verder!

Xiaomi smart airfryer

Om erachter te komen of een airfryer echt een must is in de keuken, deden we een tijdje terug een oproep voor een lezerspanel in samenwerking met Xiaomi. Vijf gelukkigen kregen de Xiaomi Smart Airfryer met een inhoud van 3,5 liter (t.w.v. € 129,99) thuisgestuurd, gingen er mee aan de slag voor de vrijdagmiddagborrel en maakten de lekkerste gerechten voor de ‘Xiaomi Airfryer Friday’. Benieuwd naar hun bevindingen? Je leest ze hier. Spoiler alert: een airfryer is top!

Boven verwachting

Iris: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best een beetje spannend vond om de airfryer te gebruiken. Ik ben een oven gewend en vind het fijn dat je af en toe door het glas kan kijken. Ik was wat huiverig dat dit bij een airfryer niet kan. Gelukkig is alles helemaal goed gegaan. Voor de ‘Xiaomi Airfryer Friday’ heb ik er zoete aardappelfriet en tempeh in gebakken. Dat ging heel gemakkelijk en het resultaat was boven verwachting. Beiden waren lekkerder dan uit de oven of pan en ook nog eens gezonder. Ik heb de app van Xiaomi niet gebruikt omdat ik het leuk vond om het apparaat zelf in te stellen, net als bij een oven. Met de manuele stand was dit heel eenvoudig. Al moet je er wel rekening mee houden dat een airfryer een stuk sneller werkt dan een oven.”

xiaomi airfryer

Krokant & knapperig

Peter: “Mijn eerste indruk was positief. Al had ik wel mijn vraagtekens bij de kleur. Wit zou niet mijn eerste keuze niet zijn. Maar eenmaal op het aanrecht staat het eigenlijk wel heel stijlvol. Dat komt doordat het apparaat zo strak is vormgegeven. Ik stond wat sceptisch ten opzichte van het gebruik van de app maar het is wel handig. Makkelijker dan de draaiknop. Voor de ‘Xiaomi Airfryer Friday’ heb ik er kippenvleugeltjes in gebakken. Ik vroeg mij af of ze er mooi krokant uit zouden komen en of ze niet zouden vastplakken aan het rekje. Na een half uur, onderbroken door een keertje openen om de vleugeltjes te draaien, waren ze klaar. Het resultaat? Mooi gebakken kip met krokant laagje en niet geheel onbelangrijk: gaar. Ook de speklappen zijn de test goed doorgekomen. Ik ben erg te spreken over het apparaat. Het is aangenaam dat hij zo weinig geluid maakt. Voor de borrel is hij wat mij betreft wat klein. Of je moet met z’n tweeën gaan borrelen. Dan is ‘ie perfect.”

arifryer test

Sceptisch

Irena: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik ietwat sceptisch was over airfryer. Ik heb al een oven, frituur en magnetron. Wat is dan de meerwaarde van een airfryer? Na een tijd testen, moet ik zeggen dat ik om ben. Een airfryer is hartstikke handig! Het apparaat is een stuk sneller dan een oven en alles wat ik heb gemaakt is er goed uitgekomen. De inhoud van 3,5 liter is wat mij betreft perfect voor twee personen. Ik heb er zelfs een hele maaltijd in klaargemaakt. Doordat je er een rekje bijgeleverd krijgt, kun je in twee lagen boven elkaar bakken. Zo heb ik mijn kip en groenten gelijk kunnen bereiden en was ik in een mum van tijd klaar. Daarna kon hij zo in de vaatwasmachine in. Ook het design vind ik mooi. In vergelijking met airfryers van andere merken vind ik deze net wat mooier en minder lomp.”

airfryer testpanel

Bakken met de airfryer

Alicia: “Ik heb vaak voorbij zien komen dat mensen in een airfryer hele cakes en taarten bakken. Dat wilde ik ook! Toen de airfryer binnenkwam heb ik dus gelijk een appeltaartje gemaakt. Dit ging heel gemakkelijk met het voorgeprogrammeerde programma voor cakes. En wat een plaatje is het geworden: mooi goudbruin en krokant. Alleen de bodem was nog niet helemaal gaar, daar ga ik nog even mee oefenen. Voor de ‘Xiaomi Airfryer Friday’ heb ik er churros in gemaakt. Hiervoor heb ik gekozen voor de handmatige functie waarbij ik zelf tijd en tempratuur kon aangeven. Ze kwamen er mooi goudbruin en krokant uit, al zakten sommigen wel een beetje door het rooster heen. Ook verse friet werd hartstikke krokant en snacks als loempia’s en vissticks zijn zelfs lekkerder uit de airfryer dan uit de oven. In het apparaat worden ze namelijk gelijkmatiger bruin en krokant. Ook gaat het net een tikkie sneller, wel zo handig!”

testpanel

Makkelijk in gebruik

Monique: “Het mooie design van de Xiaomi Smart Airfryer is het eerste wat mij opviel toen ik hem binnen kreeg. Het leuke van deze airfryer is dat hij als extraatje heeft dat je de mogelijkheid hebt om hem via een app te kunnen bedienen. Het verbinden met wifi gaat heel gemakkelijk en voor je het weet kun je aan de slag. Voor de ‘Xiaomi Airfryer Friday’ heb ik er zoete aardappelfrietjes en hamburgers in gebakken. Met de app stelde ik de ‘frietstand’ in en na een paar minuten waren ze al klaar. Een kind kan de was doen. Ze waren goed knapperig en smaakten volgens mijn zoon heerlijk. Ik ben heel erg blij met het apparaat en ik weet zeker dat ik hem nog vaak ga gebruiken, al zou een maatje groter misschien nog fijner zijn.”

Conclusie van de airfryer test

Onze testpanelleden zijn het met elkaar eens: de Xiaomi Smart Airfryer is top. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en maakt de hapjes voor de ‘Xiaomi Airfryer Friday’ krokant en knapperig. Over de smaak valt ook niet te twisten: de panelleden zijn hartstikke enthousiast. Er is echter één klein minpunt: juist omdat alle gerechten zo lekker worden in de airfryer mag de inhoud net een tikje groter.

xiaomi testpanel

Lees ook: Airfryer tips: dit zijn de do’s en don’ts

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!